Informer
Spletni posrednik informacij

Začela se je pomembna faza testiranja cepiva proti covid-19

0

V ZDA so začeli pomembno fazo testiranja cepiva proti bolezni covidu-19, ki jo povzroča novi koronavirus.

Kot so danes sporočili v ZDA, bo v kliničnem testiranju sodelovalo približno 30 tisoč odraslih prostovoljcev, ki nimajo bolezni. Dobili bodo dva odmerka cepiva mRNA-1273 v razmiku 28 dni.

Polovica prostovoljcev bo dobila pravo cepivo, druga polovica placebo. Da bi ugotovili, ali je cepivo zares učinkovito, bo potrebnih več mesecev. Cepivo vsebuje majhen del genske kode koronavirusa, poročanje britanskega BBC povzema STA.

Na tej stopnji testiranja bodo proučili, ali cepivo v resnici ščiti pred okužbo z novim koronavirusom. Pri tistih, ki jih bodo cepili, cepivo ne bi smelo povzročiti bolezni, znanstveniki pa upajo, da bo pomagalo telesnemu imunskemu sistemu, da prepozna okužbo z novim koronavirusom in se bori proti njej.

Po podatkih WHO je mogoče po svetu tovrstno stopnjo testiranj cepiv proti bolezni covid-19 prešteti na prste ene roke, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po svetu je sicer trenutno več kot 120 cepiv proti novemu koronavirusu na različnih stopnjah testiranj.

Cepivo, ki bo v ZDA v zadnji fazi testiranja, preden ga je mogoče predložiti regulativnemu organu v oceno in morebitno odobritev, je izdelalo biotehnološko podjetje Moderna.

 

Direktor ameriškega inštituta za zdravje (NIH) Francis Collins je izrazil optimizem, da bo učinkovito cepivo kmalu na voljo.

“Varno in učinkovito cepivo, ki bo na voljo do konca letošnjega leta, je velik cilj, a to je pravi cilj za ameriški narod,” je dejal.

 

Siol.net

Objavite komentar