Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Covid19

Začela se je pomembna faza testiranja cepiva proti covid-19

test tube 5065426 1920
Pixabay

V ZDA so začeli pomembno fazo testiranja cepiva proti bolezni covidu-19, ki jo povzroča novi koronavirus.

Kot so danes sporočili v ZDA, bo v kliničnem testiranju sodelovalo približno 30 tisoč odraslih prostovoljcev, ki nimajo bolezni. Dobili bodo dva odmerka cepiva mRNA-1273 v razmiku 28 dni.

Polovica prostovoljcev bo dobila pravo cepivo, druga polovica placebo. Da bi ugotovili, ali je cepivo zares učinkovito, bo potrebnih več mesecev. Cepivo vsebuje majhen del genske kode koronavirusa, poročanje britanskega BBC povzema STA.

Na tej stopnji testiranja bodo proučili, ali cepivo v resnici ščiti pred okužbo z novim koronavirusom. Pri tistih, ki jih bodo cepili, cepivo ne bi smelo povzročiti bolezni, znanstveniki pa upajo, da bo pomagalo telesnemu imunskemu sistemu, da prepozna okužbo z novim koronavirusom in se bori proti njej.

Po podatkih WHO je mogoče po svetu tovrstno stopnjo testiranj cepiv proti bolezni covid-19 prešteti na prste ene roke, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po svetu je sicer trenutno več kot 120 cepiv proti novemu koronavirusu na različnih stopnjah testiranj.

Cepivo, ki bo v ZDA v zadnji fazi testiranja, preden ga je mogoče predložiti regulativnemu organu v oceno in morebitno odobritev, je izdelalo biotehnološko podjetje Moderna.

 

Direktor ameriškega inštituta za zdravje (NIH) Francis Collins je izrazil optimizem, da bo učinkovito cepivo kmalu na voljo.

“Varno in učinkovito cepivo, ki bo na voljo do konca letošnjega leta, je velik cilj, a to je pravi cilj za ameriški narod,” je dejal.

 

Siol.net

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...