Svet

WHO: Evropa se je znašla na prelomnici! Napočil je čas za sprejemanje težkih odločitev!

Evropa se je s povečanim številom okuženih z novim koronavirusom, predvsem zaradi začetka šolskega leta in prihoda jeseni, znašla na prelomnici, opozarja vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). “Čas je, da prenehamo z lovom na fatamorgano in sprejmemo težke odločitve, da zaščitimo najranljivejše in otrokom omogočimo, da gredo v šolo, tudi za ceno neizogibnih žrtev,” je izpostavil direktor za krizne situacije pri WHO Michael Ryan. 

Na virtualni tiskovni konferenci je Michael Ryan izpostavil zavedanje, da se bomo Evropejci kmalu pričeli vračati v “zaprtje”. “Infekcijski pritisk se bo povečal,” je poudaril in ob tem dodal, da je potrebno najti načine s katerimi se bo mladim in starejšim omogočilo sodelovanje v socialnem življenju. Kot nujni predpogoj je izpostavil vzdrževanje primerne socialne razdalje, saj se s tem pripomore k zmanjšani kužnosti v družbi.

Povečano število okužb tudi na račun večjega testiranja
“Kaj je bolj pomembno: vrnitev naših otrok v šole ali odprtje nočnih klubov in barov?,” je med drugim povprašal Ryan. WHO je v petek poročal o največjem številu potrjenih okužb v enem dnevu, in sicer o kar 53.873 okuženih. Maria Van Kerkhove, ki je pri WHO zadolžena za upravljanje s covidom-19 je izpostavila, da je porast okužb v Evropi mogoče pripisati povečanemu testiranju in spremljanju. Ob tem je opozorila, da je bolezen ponekod dosegla višjo raven kot aprila in maja. “Ta zaskrbljujoč trend lahko z gotovostjo potrdimo,” je zatrdila na tiskovni konferenci, kjer sta poleg WHO sodelovali tudi UNESCO in UNICEF.

Ryan in Van Kerkhova sta objavila aktualni priročnik o zdravstvenih ukrepih za nadzor covida-19 v šolah. “Stopnja nevarnosti ne znaša nič,” je ob tem posvaril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus“Po devetmesečni krizi imamo jasnejšo sliko o tem, kako novi koronavirus vpliva na otroke, čeprav številna vprašanja ostajajo neodgovorjena,” je dejal.

Foto: epa

Šole bi se zapiralo le v skrajni sili
Delež okuženih oseb, mlajših od dvajset let, znaša skupaj manj kot 10 odstotkov, med umrlimi pa manj kot 0,2 odstotka. Šol zato po prepričanju direktorja WHO ne bi smeli zapirati, razen “v skrajni sili”, na območjih, kjer se novi koronavirus hitro širi. Ob tem je generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay po poročanju Večernjega Lista še poudarila, da se polovica šolajočih otrok na svetu še ni vrnila v šolo in, da obstaja velika nevarnost, da se enast milijonov deklet k pouku ne vrne več.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button