Politika

Vlada Republike Slovenije edina vlada na svetu, ki je z enkratno pomočjo pomagala študentom

“Mislim, da je vlada Republike Slovenije edina vlada v Evropi oziroma bi lahko rekli kar na svetu, ki je direktno pomagala študentom z enkratno pomočjo, s katero smo bili zelo zadovoljni,” se je za vladno pomoč študentom zahvalil predsednik Študentske organizacije Slovenije Klemen Peran.

 

Vlada Republike Slovenije se je soočila s hudo zdravstveno in gospodarsko krizo s prevzemom oblasti 13. marca 2020. Ob soočenju z gospodarsko krizo je ustanovila posebno svetovalno telo, v kateri je zbrala strokovnjake različnih pogledov iz sveta ekonomije, davčne politike, podjetništva pod vodstvom profesorja ekonomije in nekdanjega gospodarskega ministra v Pahorjevi vladi dr. Mateja Lahovnika.

 

Slovenska vlada je omogočila lajšanje krize vsem ogroženim socialnim skupinam. Predsednik Študentske organizacije Slovenije Klemen Peran se je zahvalil vladi za pomoč, ki je edina v Evropi podarila študentom neko finančno nadomestilo. Kot manjšo kritiko je izpostavil, da bi se sredstva lahko porazdelila bolj enakomerno, glede na obseg dela preko študentske napotnice, a je dodal, da je bila pomoč večkratno dobrodošla.

 

Univerza Columbia ukrepe vlade razglasila za tretje najboljše na svetu
Univerza Columbia v New Yorku je pripravila analizo ukrepov držav za pomoč gospodarstvu po koronavirusu. Za okrevanje gospodarstva so v skupnem znesku največ denarja namenile ZDA. Če primerjamo skupen znesek pomoči glede na velikost gospodarstva je vodilna Japonska, sledi Luksemburg, na zavidljivem tretjem mestu pa se je pojavila Slovenija! Zadnje primerjalno poročilo o tem, koliko držav na svetu je vložilo sredstva v reševanje svojih gospodarstev in tako poskušalo zaustaviti gospodarski zlom, ki bi ga povzročila pandemija, je pripravila raziskovalna skupina newyorške univerze Columbia. Iz analize paketov pomoči v 166 državah, ki so bili sprejeti do 24. maja, je razvidno, da so ZDA v skupnem znesku za reševanje gospodarstva namenile največ sredstev, in sicer 2,7 milijarde dolarjev, kar je približno trinajst odstotkov njihovega bruto domačega proizvoda. Ugotovili so, da je glede na velikost gospodarstva Slovenija zasedla tretje mesto na svetu. Če pogledamo rezultate v regiji, je Slovenija vodilna, sledi ji Hrvaška, na zadnjem mestu pa sta se znašli Črna gora in Severna Makedonija, poroča Biznis&Finansije.

Klemen Peran je bil tudi gost v oddaji Tema dneva z voditeljem Luko Svetino, v kateri je govoril o pozitivnih ukrepih slovenske vlade. Intervju s Peranom si lahko ogledate od 24:53 naprej.

 

Luka Perš /Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button