Svet

Vlada mora vstopiti in razbiti Google in Facebook,” je dejal Benny Thomas

Benny Thomas, vodja globalnega načrtovanja Facebooka, je novinarju Project Veritasa povedal, da je njegovo podjetje enako močno kot država in ga je treba razbiti.

 

“Noben kralj v zgodovini” ni tako močan kot Mark Zuckerberg, je trdil. “Noben kralj v zgodovini sveta ni bil vladar dveh milijard ljudi, a Mark Zuckerberg je,” je Thomas povedal novinarju Project Veritasa v intervjuju, ki ga je v ponedeljek objavil ustanovitelj Project Veritasa James O’Keefe.

 

Thomas je zatrdil, da Facebook “na svetu povzroča veliko škode“, navaja pa poskuse izvršnega direktorja Marka Zuckerberga, ki presegajo socialna omrežja, obsegajo celo zdravstveno varstvo in urejanje genov.

Vlada mora vstopiti in razbiti Google in Facebook,” je dejal Benny Thomas, vodja globalnega načrtovanja pri Facebooku in dodal, da bi bilo to “boljše za svet.” Thomas ni prva oseba, ki zahteva večjo vladno ureditev tehnoloških velikanov Silicijeve doline. Republikanci že dolgo obtožujejo ta podjetja, da diskriminirajo konservativce, nekdanji predsednik Donald Trump pa je večkrat pozval kongres, naj razveljavi oddelek 230 Zakona o dostojnosti komunikacij, ki platformam za družbena omrežja daje imuniteto pred tožbami zaradi vsebin, objavljenih na njihovih spletnih mestih, in jim omogoča, da se odločajo, katero vsebino bodo gostili in kaj odstranili s svojih spletnih mest.

 

Na drugi strani pa je senatorka Massachusettsa in neuspešna predsedniška kandidatka Elizabeth Warren leta 2019 razkrila načrte za razpad tehnoloških monopolov, kot sta Amazon in Facebook. Več ameriških držav je sprožilo lastne preiskave domnevnega protikonkurenčnega vedenja Facebooka, vendar podjetje še ni utrpelo nobenih posledic.

 

Thomasov problem s Facebookom ni vključeval njegovih poslovnih praks. V delčkih govora, vključenih v video posnetek Project Veritas, je dodal težo konservativnemu argumentu, da so algoritmi Facebooka pristranski. “Vedno je vgrajena [algoritemska] pristranskost,” je dejal. “Ugani kaj? Ljudje so to kodo napisali,” je dodal.

Facebook ve vse o vas


Thomas je še dejal, da lahko Facebook z lahkoto profilira svoje uporabnike, glede na to, koliko podatkov o njih zbere. Novinarju Project Veritasa je povedal, da lahko iz njihovih podatkov prepozna “rasistične ljudi”, da lahko vzame “pet stvari” o uporabniku in “iz njih zve o njih tako rekoč vse ostalo”. Mark Zuckeberg je na zaslišanju v Kongresu leta 2018 dejal, da “ni prepričan”, koliko podatkovnih točk Facebook zbira na svojih uporabnikih, vendar je preiskava ProPublica iz leta 2016 “zbrala več kot 52 tisoč edinstvenih atributov, s katerimi je Facebook razvrščal uporabnike.”

Ponedeljkov video ni prvi projekt Project Veritas, ki cilja na Facebook. Konservativna nadzorna skupina je prejšnji mesec objavila interne videoposnetke, v katerih so uslužbenci Facebooka obžalovali pretirano moč podjetja, lani pa objavili intervju s prijaviteljem Facebooka, ki je zatrdil, da je podjetje oblikovalo cenzurne algoritme, da bi namerno ciljali na “republikance in konservativce”.

Velik del Thomasovega intervjuja nima konteksta in je urejen v vrsto zvočnih posnetkov. Projekt Veritas je bil že prej obtožen selektivne montaže in pristranskosti, predvsem v času volitev leta 2020, ko se je oglasil moški, ki je bil predstavljen kot prevarantni glas za demokrate v Minnesoti, in dejal, da mu je projekt Veritas ponudil denar, češ da krši pravo. O’Keefe je zanikal, da bi moškemu kdaj ponudil denar.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button