Politika

[Video] Kosovo rovarjenje v mednarodnih institucijah!Le zakaj je zamolčal pranje iranskega denarja v NLB?

Slovensko neukrepanje glede tujega podkupovanja ostaja resen problem v času ko so eskalirale obtožbe o političnem vmešavanju v preiskave in pregon,” so zapisali v osnutku izjave za javnosti o izsledkih poročila o 4. fazi OECD delovne skupine na področju podkupovanja in mednarodnih poslovnih transakcij, ki ocenjuje in podaja priporočila o slovenski implementaciji in izvrševanju konvencije o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnih poslovnih transakcijah in drugih instrumentih.

 

Danes bo objavljeno poročilo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, ki bo Slovenijo znova diskreditiralo s sumi o korupciji, napadih na medije in podobnimi insinuacijami, ki jih slovenska levica redno in že dlje časa lansira preko domačih in tujih medijev. Evalvacija 3. faze omenjene OECD delovne skupine je bila narejena leta 2014. A tokrat so stvari drugačne. V kar je bilo običajno suhoparno branje so se zahvaljujoč Dragu Kosu, vodji OECD delovne skupine glede podkupovanja, v poročilo o Sloveniji v zadnjem letu poleg dejstev zavlekli še razni politično obarvani komentarji.

Kos vodi omenjeno delovno skupino od leta 2013 dalje. Marca 2021 pa je potekala evalvacija 4. faze v Sloveniji. In kakor je jasno, ni šlo vse po načrtih. Po ugotovitvah delovne skupine naj bi bil pregon tujega podkupovanja v Sloveniji slab a so bile v zadnjih letih narejene spremembe na boljše. Seveda je tako kot vedno, še vedno dovolj prostora za izboljšave. Ta del sam po sebi je tak kakršen je. Kaj drugega niti ni bilo pričakovati.

Do zapletov je prišlo, ko so v poročilu delovne skupine začeli poveličevati vlogo medijev. Kakor se bere poročilo delovne skupine OECD, človek dobi vtis, da v Sloveniji edino neustrašni novinarji preganjajo in opozarjajo na korupcijo, medtem ko so na sodstvu, tožilstvu in policiji tako kronično nesposobni, da si morajo za opravljanje svojega dela pomagati z izrezki iz časopisov. “Če poročanje medijev zbudi sum na kriminalno dejanje, so obveščeni pristojni organi policije, ki nato ravnajo v skladu pooblastili in pravnimi obveznostmi,” piše v poročilu.

Pogrevanje iz trte zvitih “afer”


Pravljice o požrtvovalnosti slovenskih novinarjev, dobijo smisel, ko pridemo do dela v poročilu, kjer lahko beremo o napadih trenutne oblasti na novinarje in “žvižgaču” Ivanu Galetu, ki ga prikazujejo kot žrtev. Tako kot smo že vajeni, je spet govora o anonimnih virih, kar je sila nenavadno. OECD se je tudi pri izdaji poročila leta 2014 posvetoval z nevladnimi organizacijami in novinarji, a so bile te takrat imenovane, šlo je za Večer. Tokrat ostajajo brezimni. V delovni skupini OECD tako navajajo, da so se pogovarjali z pripadniki dveh NVO, to sta Focus Slovenia in Transparency Interntional Slovenia. Ravno tako kot enega svojih virov navajajo “raziskovalne novinarje”.

Ivan Gale (Foto: posnetek zaslona/RTV Slovenija)

“Raziskovalni novinarji” pa niso edina neznanka v poročilu. Ti so vsaj omenjeni, čeravno ne poimensko. V celoti pa umanjka Drago Kos, ki ni nikjer naveden, čeprav sam vodi omenjeno delovno skupino OECD.

Bolj kot korupcija v IranNLBgate jih zanimajo “napadi na medije”


Glavni namen poročila tako ni dejansko poročanje o načinu boja proti korupciji v Sloveniji, temveč še enem lansiranju afer, ki jih osrednji mediji slabo leto napletajo v upanju, da bodo na tak način uspešno strmoglavili vlado Janeza Janše. Nadaljujejo se zavajanja okoli naročanja zaščitne in zdravstvene opreme  v zvezi s katero očitajo gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, da je ravnal narobe, ko je potrebno Sloveniji tudi priskrbel.

Darko Muženič (Foto: STA)

Kar tako zelo bode v oči je dejstvo, da se v poročilu, ki naj bi se ukvarjalo s stanjem boja proti korupciiji in tujemu podkupovanju v Sloveniji toliko pozornosti namenja domnevnim grožnjam za medijsko svobodo, v celoti pa je spregledana afera NLB Irangate. Milijarda evrov opranega terorističnega denarja v največji državni banki, večmilijonska nakazila za Supermana in Ano Karenino in še bi lahko naštevali. A to za OECD delovno skupino za boj proti tujemu podkupovanju ni zanimivo. Celotna afera pranja iranskega denarja je omenjena zgolj sprotno kot razlog, na podlagi katerega je sedanja vlada razrešila šefa NPU Darka Muženiča.

Ivan Šokić

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button