Svet

[Video] Joe Biden zadremal na odprtju podnebne konference v Glasgowu

Zvest vzdevku, ki mu ga je nadel nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, si je trenutni ameriški predsednik Joe Biden med odprtjem COP26 podnebne konference na Škotskem privoščil krajši dremež. Da bi lahko pravočasno ploskal, so morali poslati nekoga, da zbudi “zaspanega Joeja”.

 

V nedeljo, 31. oktobra 2021, se je v Glasgowu začela podnebna konferenca Združenih narodov COP26, ki bo trajala do 12. novembra. Odprtja se je s še okoli 120 drugimi voditelji držav udeležil tudi ameriški predsednik Joe Biden. Za razliko od drugih svetovnih voditeljev je “zaspani Joe” med otvoritvenim nagovorom malo zadremal.

Posnetki kažejo, da se je Biden med poslušanjem govora homoseksualnega črnega aktivista za pravice opravilno nezmožnih Eddieja Ndopuja boril proti spancu. Po poročanju New York Post je Biden najprej zaprl oči za sedem sekund, se zdramil, nato pa zaprl oči za 22 sekund. Oči bi po vsem sodeč tudi ostale zaprte, če ga iz spanca proti koncu govora ne bi zdramil eden od njegovega osebja na podnebni konferenci. Biden je ploskal z zamikom in si mel oči, da bi ostal buden.

 

To je lahko nerodna situacija,” je obnašanje ameriškega predsednika komentirala novinarka Kelly O’Donnell. “Imamo kontrast med voditelji vključno s predsednikom Bidnom, ki opozarjajo na nujnost naslavljanja podnebnega vprašanja, in trenutek, ki je lahko na srečanju politična ovira.”

Biden si ne upa opozoriti na Kitajsko

Je pa Bidnov dremež imel povezovalen učinek na razdeljeno ameriško medijsko krajino. Tako levi kot desni, osrednji ali alternativni viri se strinjajo, da je Biden spal. Biden je najstarejši ameriški predsednik, ki bo letos dopolnil 79 let. To ni ne prvi ne osamljen primer Bidnovega vprašljivega vedenja v javnosti. Edina razlika je v tem, da so tokrat celo ameriškemu predsedniku naklonjeni mediji nehali iskati izgovore za njegove spodrsljaje in neprimerno vedenje, še posebej v bližini otrok in žensk.

 

Biden se je sicer v ponedeljek, 1. novembra 2021, v Glasgowu uspel prebiti skozi svoj komaj 12 minut dolg govor, v katerem je pozval države po svetu, naj zmanjšajo rabo fosilnih goriv, pri tem pa se je kot maček okoli vrele kaše izogibal omembi Kitajske, ki je onesnaževalka številka ena. “Tisti med nami, ki so odgovorni za veliko krčenje gozdov in vse težave, ki smo jih do sedaj imeli, imajo ogromno obveznost tistih držav, ki v resnici niso tu in tega niso storile,” je povedal Biden.

 

Dejstva se razlikujejo od Bidnovih trditev. 34 let dolga raziskava o globalnem spreminjanju Zemlje med letoma 1982 in 2016 je na podlagi satelitskih posnetkov ugotovila, da se je poraščenost Zemlje z gozdovi v tem času povečala za 2.240.000 kvadratnih kilometrov in ne zmanjšala. Gre za 7,1 odstotka več gozdnatih površin, kot jih je bilo leta 1982. Ali povedano v jeziku podnebnih alarmistov, v 34 letih je po svetu zraslo dovolj dreves za skoraj polovico Amazonskega pragozda. Raziskavo “Global land change from 1982 to 2016” lahko najdete TUKAJ.

 

Ivan Šokić

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button