Informer
Spletni posrednik informacij

Včeraj je umrlo kar 66 bolnikov s covidom-19, največ doslej! Sproščanja ukrepov ne bo!

0

V ponedeljek so opravili 6158 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 1627 okužb, je objavila vlada na spletni strani. Umrlo je 66 bolnikov s covidom-19, kar je 14 več kot dan prej oz. največ do zdaj v enem dnevu.

V bolnišnicah se zdravijo 1304 covidni bolniki, 193 jih potrebuje intenzivno terapijo (trije manj kot v nedeljo).

 V ponedeljek je bilo tako pozitivnih 26,4 odstotka vseh opravljenih testov.

V bolnišnice je bilo v ponedeljek sprejetih 136 novih covidnih bolnikov, odpuščenih pa 86, kar je 42 več kot dan prej. Skupaj so bolnišnično oskrbo potrebovalo 1304 ljudi, trije več kot v nedeljo. Intenzivno nego pa je včeraj potrebovalo 193 ljudi oz. trije manj kot v ponedeljek, je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

Danes glede na število novih okužb izstopa jugovzhodni del države, je dejal Kacin. Tako je bilo v Krškem 79 na novo potrjenih okužb, v Novem mestu 40, v Brežicah 33 in v Sevnici 25. Med mesti izstopajo še Slovenska Bistrica z 51 na novo potrjenimi okužbami, Koper s 44, Kranj z 38 na novo potrjenimi okužbami in Celje z 32. Povečuje pa se tusi število na novo potrjenih okužb v žariščih ob Ljubljani, na primer v Domžalah (36 novih okužb) in Kamniku (28 novih okužb).

V Šmartnem pri Litiji je bilo v ponedeljek potrjenih 45 novih okužb, od tega je bilo v tamkajšnjem domu starejših potrjenih 30 okužb. Poleg tega je bil velik porast okužb pri stanovalcih domov starejših še v Domu Danice Vogrinec v Mariboru (22), DSO Preddvor (18) in DSO Bežigrad (17).

Med stanovalci domov starejših je bilo v ponedeljek 223 novih okužb. 61 novih okužb pa je bilo potrjenih pri zaposlenih v domovih starejših, med katerimi je tudi 36 zdravstvenih delavcev. V domovih starejših je od bolezni covid-19 na novo ozdravelo 171 stanovalcev in 104 zaposleni, od tega 73 zdravstvenih delavcev, je povedal Kacin.

Največ ozdravelih stanovalcev je bilo v Centru starejših občanov v Ormožu (21), v DSO Fužine (18), Domu starejših Rakičan in Domu upokojencev Gradišče (17).

Doslej so v Sloveniji potrdili 87.915 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1862 bolnikov s covidom-19. Trenutno je po podatkih Sledilnika za covid-19 aktivno okuženih 20.813 ljudi. Povprečje novih primerov okužb v sedemdnevnem povprečju je 1537,3, kar je 3,2 odstotka več kot dan prej.

Bojana Beović: Epidemiološke razmere še ne dovoljujejo sproščanja ukrepov

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović opozarja, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljene kriterije za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Ob tem je naklonjena pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti.

Beovićeva je  spomnila, da je pripravljen seznam kriterijev in aktivnosti, ki se ob posameznih kriterijih sproščajo. “Kakšnih posebnih sprememb glede na to, da se epidemiološko stanje v državi ne spreminja, ne more biti,” je dejala.

Opredelila se je tudi do poziva ministra za zdravje Tomaža Gantarja ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, da bi za 14 dni zaustavili oz. zaprli nenujne gospodarske dejavnosti.

“Če je to izvedljivo, bi bilo vsekakor dobro, da se v naslednjih dneh bistveno zmanjšajo kontakti med ljudi,” ocenjuje Beovićeva. To je bil v zadnjem času tudi eden od predlogov svetovalne skupine, ki jo vodi, da bi to obdobje porabili za dopuste in na ta način preprečili morebitne prenose na delovnih mestih. “Vsekakor moramo zdravniki podpirati vsako aktivnost, ki bo vodila v manjše število kontaktov,” je povedala.

Svetovalna skupina je prejšnji teden sprejela tudi mnenje glede morebitnega vračanja otrok s posebnimi potrebami v šole. Kot je dejala Beovićeva, gre pri tem za majhno skupino prebivalstva in morebitna okužba med njimi ne bi pomembno vplivala na potek epidemije.

A je treba vseeno poskrbeti za varnost teh otrok, saj nekateri bivajo v različnih zavodih, ki so izpostavljeni vdoru okužbe, poleg tega strokovnjaki ocenjujejo, da je pri teh otrocih večje tveganje, da bi imeli težji potek covida-19. Zato je treba, kot je mnenje svetovalne skupine povzela Beovićeva, zelo skrbno pripraviti odpiranje šol za te učence in odločati tako individualno glede na posameznega otroka kot tudi individualno glede na inštitucijo.

Objavite komentar