Svet

V Sydneyju so zaradi enega primera koronavirusa zaprli celotno mesto in na ulice poslali vojsko! VIDEO

Primer Avstralije je podoben načinu, s katerim se zoper koronavirus borijo tudi na Novi Zelandiji.

 

Avstralske oblasti se pri tem poslužujejo izjemno strogih omejevalnih ukrepov. Slednji naj bi na ulice poslali tudi vojaške enote, ki bodo stražile ulice v Sydneyju in preprečevale tamkajšnjim prebivalcem, da kršijo omejevalne ukrepe. To so storili zaradi bojazni, da bi se lahko okužbe širile tudi zunaj območja, pri tem pa bodo stroge omejevalne ukrepe uvedli tudi v avstralski prestolnici Canberra.

Kot še poroča RT, so se v četrtek še dodatna tri območja Sydneyja znašla pod strogimi omejevalnimi ukrepi, kar pomeni, da je pod strogimi omejevalnimi ukrepi kar 12 območij Sydneyja. Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je za medije dejala, da je razširitev omejevalnih ukrepov nujna, kljub dejstvu, “da so le na nekaterih območjih čez noč zabeležili le en nov primer koronavirusa”. Kljub temu premierka vseeno vztraja, da so omejitve nujno potrebne, “da se že v osnovi zaustavi virus in se ne širi več naprej”.

Kljub temu pa je Sydney, ki šteje približno pet milijonov prebivalcev, pod omejevalnimi ukrepi vse od 26. junija. Cilj avstralskih oblasti in drakonskih ukrepov je popolnoma izničiti virus in spraviti število okužb na nič, a ukrepi niso obrodili zaželenih sadov. V četrtek so v celotni Avstraliji zabeležili 345 novih primerov virusa in dve dodatni smrti zaradi virusa. Oba pacienta sta bila moška v 90. letih.

Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian (Foto: epa)

Zaradi novih okužb nihče ne sme potovati brez razloga


Trenutni izbruh okužb pripisujejo naravi bolj nalezljive delta različice in kršiteljem ukrepov. V četrtek je namestnik komisarja Novega Južnega Walesa Mick Willing opozoril vse tiste “ki z nepremišljenostjo ne upoštevajo strogih zdravstvenih smernic”“Ravno v tem tednu smo videli potovati osebo v Parkes brez kakršnegakoli razumljivega razloga,” je še dejal. Pri tem bo policiji celo pomagala vojska, ki bo patruljirala po praznih ulicah. “Želimo si zagotoviti, da noben kamen ne bo obrnjen,” je še pojasnila premierka Berejiklianova.

Foto: epa

Tiskovni predstavnik ministra za obrambo Peter Dutton je za Reuters potrdil, da so vladni uradniki nakazali, da bodo kmalu vložili uradno zahtevo za več vojakov. Ti se bodo pridružili 580 oboroženim vojakom, ki so že bili poklicani na dolžnost. V času omejevalnih ukrepov pa je policija izdala 407 kazni, med njimi kar 176 kazni na račun nepravilnega nošenja maske v zadnjih 24 urah.

Gre za prvi izbruh po več kot letu dni


Izbruh okužb v Sydneyju in avstralskem centralnem teritoriju se je zgodil po več kot letu dni, na račun lokalne okužbe 20-letnega moškega. Omenjeni primer pa je sprožil enotedensko karanteno celotnega mesta Canberra, minister Andrew Barr pa je situacijo opisal “kot eno večjih tveganj za javno zdravje”. Vse šole so bile zaprte, izjemoma pa so bile odprte le za tiste otroke, katerih starši spadajo med ključne kadre – denimo v zdravstvu. Oblasti so jih v nadaljevanju še pozvale, da bodo v primeru podaljšanja karantene nadaljevali pouk na daljavo.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button