Informer
Spletni posrednik informacij

Ustavni sodnik Klemen Jaklič: Poimenovanje ulice s takšno vsebino ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe

0

Ustavni sodnik Klemen Jaklič se je ostro odzval nad odločitvijo svojih kolegov v primeru Titove ceste v Radencih. V svojem ločenem mnenju je navedel razloge, zakaj bi morala v Radencih Titova cesta biti prepovedana razkriva spleteni medij Siol.

 

Spletni medij Siol je predstavil ločeno mnenje ustavnega sodnika Klemna Jakliča v primeru Titove ceste v Radencih. Ustavni sodniki so  glasovanjem s sedmimi glasovi za in dvema proti (Klemen Jaklič in Marko Šorli) potrdili, da se v Radencih ne sme Titova cesta preimenovati v Cesto osamosvojitve Slovnije. Župan Radencev Roman Leljak pa je po tretjem poskusu spremembe dokončno obupal.

1632820775 3252241

 

Jaklič je presodil, da skupina pobudnikov, ki izpodbijajo veljavnost postopka, v katerem so organi občine spremenili poimenovanje ulice, nima pravnega interesa. Pobudniki po njegovem prepričanju niti ne skrivajo – in celo izrecno zatrjujejo –, da bi radi dosegli razveljavitev preimenovanja ulice zato, da bi se ta še naprej imenovala Titova cesta, poroča Siol.

“Toda takšno ime, ki je med drugim tudi simbol množičnih zločinov proti človečnosti, prizadene človekovo dostojanstvo (celo še živečih) žrtev in njihovih bližnjih potomcev ter vsakogar z občutkom minimuma morale in odgovornosti do sočloveka. Poimenovanje ulice s takšno vsebino ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe. Zato tudi tisti, ki z odkritim namenom ohranitve takšnega poimenovanja (protiustavni namen) pred Ustavnim sodiščem izpodbija veljavnost postopka spremembe imena, za takšen cilj po ustavi demokratične družbe nima pravnega interesa,” je prepričan Jaklič.

Luka Perš

Foto Facebook
Izvor/Avtor Prava.si
Objavite komentar