Politika

Ukrepi vlade v 1. valu epidemije covid-19 rešili slovensko gospodarstvo in Slovenijo vrnili na svetovni zemljevid!

Slovenska vlada je vse od svojega začetka, kot še nobena vlada doslej, pod pritiskom osrednjih medijev, opozicije, bolj ali manj zrežiranih protestov s strani struktur, naklonjenih opoziciji, pandemije in z njo povezanih kriz zdravstvenega sistema in gospodarstva. Navkljub sliki, ki bi jo rada prikazala opozicija, pri čemer ji pomagajo vsi zgoraj našteti, je vlada svojo nalogo doslej opravila odlično.

V jeku najbrž največje obremenjenosti katerekoli vlade v zgodovini Slovenije, vsekakor pa v zadnjih desetih letih, slovenska vlada, navkljub občasnim napakam, ki so posledica “človeškega faktorja”, navkljub podlim načinom diskreditacije in defamiranja v komplotu osrednjih medijev in opozicije, zmaguje. Za namene tega članka vam bomo našteli le nekaj njenih, po našem mnenju, zmag.

Slovenija med boljšimi v ohranjanju delovnih mest v težkih okoliščinah
Prva zmaga, morda boljše rečeno bitka, je dobila evidenco z Eurostatovimi statističnimi podatki o slovenski uspešnosti v skupni svetovni nesreči, kjer Slovenija v primerjavi z drugimi evropskimi državami za zdaj veliko bolj uspešno ohranja delovna mesta. Vlada je že v času prvega vala sestavila izjemno krizno ekipo na čelu z dr. Matejem Lahovnikom in zdi se, da je z njo zadela žebljico na glavico. Če letošnjo krizo primerjamo s tisto, ki je udarila leta 2008, smo takrat bili med najbolj prizadetimi, danes smo med najmanj.

Slovenska diplomacija se prebuja
Veliko tega, da slovenski ugled na mednarodnem parketu raste, ima seveda opraviti z ugledom in vplivom predsednika vlade, Janeza Janše. Tudi če našega premierja ne marate, mu ne morete očitati pomanjkanja poznanstev, vpliva, znanja, ugleda, ki ga ima med evropskimi in svetovnimi kolegi. Janeza Janšo preprosto vsi poznajo in preko tega, da poznajo njega, je lažje tudi Sloveniji.

Zunanji minister Anže Logar (Foto: STA)

Drugi izjemno pomembni akter v dvigovanju ugleda slovenske diplomacije pa je zunanji minister Dr. Anže Logar. Dvomimo, da je Slovenija v svoji relativno kratki zgodovini kdaj imela ministra, ki bi v sebi združeval toliko znanja, elokventnosti, sposobnosti, delavnosti in zanosa kot ga v svoje delo prinaša minister Dr. Logar. Slovenija tudi ali predvsem zaradi njegovega dela in zagnanosti nenadoma igra pomembno vlogo na diplomatskem parketu in se povezuje z vsemi svojimi strateško najpomembnejšimi partnerji.

Okno demokracije je malo širše
Še nekaj mesecev nazaj si ne bi mogli predstavljati, da bi nekdo iz strank, ki ne sodi na t.i. desno sredino, vlado Janeza Janše za karkoli pohvalil. Eden od ministrov, ki je tudi v tej vladi doslej storil veliko delo, čeprav je od samega začetka bil tarča iskalcev afer in podtikovalcev korupcije, Zdravko Počivalšek, je jasno izrazil, da v tako dobri, učinkoviti, delavni vladi še ni delal, Aleksandra Pivec je še ena v vrsti tistih, ki bi v prihodnje spet lahko bili del desnosredinske ali vsaj sredinske koalicije. S tem je tej vladi, resda tudi nekoliko po naključju, po dolgem času uspelo razširiti okvir slovenske politično – strankarske demokracije. To je velik razlog za optimizem.

Pričetek spopada z “globoko državo in njenimi proksi strukturami”
Veliko dobrega dela trenutne vlade se bo videlo šele čez čas, ko bo pandemija mimo in ko bo možno delati podrobne primerjalne analize, je pa ta vlada v relativno kratkem času, kar je še najmanj opazno, kar nekaj naredila tudi na področju boja z, za slovensko javnost najbolj škodljivo, globoko državo in njenimi proxy strukturami od lažno objektivnih medijev do privilegiranih, subverzivnih nevladnih, skrajno – levo aktivističnih organizacij. To seveda ni nekaj, česar se veselijo ali to cenijo zadnje omenjeni (jezik, v katerem to izražajo pa je, da vlada “kadruje” ali da jim “jemlje, kar jim pripada”), za celotno preostalo slovensko javnost in za prihodnje rodove pa bi to lahko bilo zlata vredno.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button