Svet

Tudi druga ustavna obtožba se je izkazala za farso ameriških demokratov!Donald Trump tudi to uspešno prestal!

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je prestal tudi zgodovinsko drugo ustavno obtožbo. Senat je sicer ob 50 demokratih in sedmih republikancih glasoval za obsodbo s 57 glasovi proti 43, vendar bi bila za uspeh obsodbe potrebna dvotretjinska večina 100-članskega senata.

 

Šlo je za še eno poglavje v največjem lovu na čarovnice v zgodovini naše države. Naše zgodovinsko, domoljubno in čudovito gibanje, da naredimo Ameriko spet veliko, se je šele prav začelo,” je po izidu sporočil Trump.

 

Že druga ustavna obtožba nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa se je izkazala za neutemeljeno, saj ni dobila ustrezne dvotretjinske podpore v ameriškem senatu. Kot je znano si je Trump drugo ustavno obtožbo prislužil zaradi napada njegovih privržencev na ameriški kongres 6. januarja, pri čemer je umrlo pet ljudi. Ti namreč niso priznavali izidov volitev, nad katerimi so bili številni sumi o nepravilnostih.

 

Trumpovi odvetniki so najprej skušali ustavno obtožbo razglasiti za neustavno, ker ga po 20. januarju več ni na položaju. Senat je na začetku sojenja Trumpu z večino glasov ta argument zavrnil, Trumpovi odvetniki pa so v nadaljevanju vztrajali, da so bile njegove izjave o volitvah ustavno zaščitena pravica do izražanja, poleg tega naj ne bi z ničemer vzpodbujal k napadu na kongres, poroča STA. Osredotočili so se na en stavek njegovega govora na zborovanju pred napadom, ko je privržencem naročil, naj bodo mirni.

Trumpov odvetnik Michael van der Veen (Foto: epa)

Trump z zmago napovedal začetek novega domoljubnega gibanja
Trump je bil nad izidom glasovanja zadovoljen in mu je dal novega poguma. V dolgi izjavi je med drugim kritiziral ustavno obtožbo in zagotovil, da se je njegovo gibanje šele prav začelo. Zahvalil se je svojim odvetnikom in branilcem v kongresu, ki so po njegovih besedah ponosno branili ustavo in sveta pravna načela ZDA.

Šlo je za še eno poglavje v največjem lovu na čarovnice v zgodovini naše države. Naše zgodovinsko, domoljubno in čudovito gibanje, da naredimo Ameriko spet veliko, se je šele prav začelo,” je med drugim sporočil Trump.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button