Slovenija

Trump iz Nemčije “za kazen” umika 10 tisoč ameriških vojakov – Premier Janez Janša jih vabi v Slovenijo: “NATO zavezniki ste dobrodošli. Skupaj smo močnejši”

Ameriški mediji poročajo, da v Beli hiši razmišljajo o delnem umiku svojih vojakov iz Nemčije, kar je po navedbah presenetilo tudi uradni Berlin.

 

Združene države Amerike nameravajo svojo vojaško prisotnost okrepiti v nekaterih vzhodnejših evropskih državah, ameriški sekretar za obrambo Mark Esper pa naj bi predsedniku Donaldu Trumpu v kratkem predstavil možne scenarije prepozicioniranja. Iz Pentagona so sporočili, da bo verjetno veliko vojakov napoteno v nekdanje države sovjetskeg bloka kot opozorilo Rusiji, kateri se pod vodstvom predsednika Vlamirija Putina v zadnjih letih očita tudi določene “imperialistične težnje”.

Dva visoka uradnika v Pentagonu, katerih identiteto pa tiskovna agencija AFP ne navaja, sta medijem razkrila, da nameravajo ZDA na nemških tleh v prihodnje obdržati samo 25 tisoč svojih vojakov, kar bi pomenilo umik kar 9500 vojakov. Donald Trump pravi, da bi bil umik vojakov kazen za nemško vlado, saj njen vojaški proračun ne dosega 2 odstotkov skupnega BDB, kar je bil skupni dogovor članic NATO.

 

Če bo večji del vojakov napotenih nazaj na ozemlje ZDA, pa nameravajo nekaj svojih enot v Beli hiši pomakniti bližje Rusiji na vzhod kot opozorilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, katerega samovoljno potezo iz leta 2014, ko si je Rusija preprosto priključila Krim, v Washingtonu vidijo kot znak nevarnih ruskih vojaških ambicij. O katerih evropskih državah je govora, v Pentagonu še ne govorijo, je pa ob svojem sredinem srečanju s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo v Beli Hiši Trump namignil, da bo Poljska ena od teh držav.

Janša v vabilu na Twitterju označil “State Department”
Očitno pa bi lahko ameriške vojake sprejela tudi Slovenija, saj je to očitno želja slovenskega predsednika vlade Janeza Janše, ki je na Twitterju zapisal, da so ameriške čete kot del severnoatlanskega zavezništva NATO dobrodošle v Sloveniji. Ob tem je Janša zapisal, “da smo skupaj močnejši”, in v tvitu označil uradni profil Ameriške vojske v Evropi, kot tudi State Department.

 

Po naših informacijah si predsednik vlade želi v času svojega tretjega mandatu na uradni obisk v Slovenijo znova pripeljati tudi ameriškega predsednika. Simpatij do politike Donalda Trumpa nikoli ni skrival, želja je, da bi ameriški predsedniški par Slovenijo obiskal v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji.

Ameriški predsedniški par v Trumpovem prvem mandatu ni obiskal Slovenije, čeprav je prva dama Sevničanka Melania Trump. Foto: EPA.

Melania Trump kot prva dama ni obiskala Slovenije
Prva dama, Slovenka Melania Trump, namreč vse od izvolitve svojega soproga za predsednika ZDA svoje domovine ni obiskala. Razlog bi delno lahko tičal tudi v izraziti nenaklonjenosti Trumpu prejšnjih dveh levih vladnih garnitur, pa tudi v sovražnem medijskem vzdušju, katerega tarča je bila v Sloveniji tudi Melania.

Seveda bi bil takšen scenarij uresničljiv le v primeru, če bi bil Donald Trump novembra ponovno izvoljen za predsednika države. Kar pa ne bo lahka naloga, saj njegova podpora v javnosti v zadnjih tednih pada, prizanesli mu niso niti anarhični protestniki po celotnih ZDA niti slaba epidemiološka slika države v bitki z boleznijo covid-19.

L.S. Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button