Slovenija

Tako so rogovci prikazali “pogreb kulture”!

Ko človek misli, da ga prav nič več ne more presenetiti, so tukaj Rogovci, ki poskrbijo, da ni tako. Kljub temu, da poslanka Levice Nataša Sukič vztraja, da so se v Rogu rodile nove ideje, kritična misel, stvari, ki so izjemnega pomena za družbo kot tako, smo lahko ob dnevu kulture videli praktični prikaz, da to niti približno ni tako.

 

Ob shodu Pogreba kulture v organizaciji Avtonomne tovarne (AT) Rog je bilo namreč mogoče med drugim videti z vrvjo zvezano žensko in histerično vpitje. Prizor kot iz grozljivke.

Na Facebook strani AT Rog so ob kulturnem prazniku vabili na pogrebni sprevod, s katerim so želeli obeležiti smrt kulture. 200 privržencev se je sprehodilo od AKC Metelkova mesto preko Trubarjeve ceste in tržnice, poroča STA. Šli so mimo Mestne hiše vse do Prešernovega trga, kjer je bilo mogoče videti bizaren performans s histeričnim vpitjem in recitiranjem kupa nesmislov.

 

Sprevod Rogovcev s cvetjem in svečami v rokah je pred Mestno hišo odložil krsto in prižgal sveče, drugo krsto pa je odložil pred spomenikom našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Potem, ko so izvedli bizaren performans, so se razšli. Udeleženci sprevoda so bili večkrat opozorjeni, da shod ni prijavljen, pozvani so bili tudi k spoštovanju zakona o nalezljivih boleznih.

Maličenje kulture
Po besedah AT Rog je Mestna občina Ljubljana (MOL) svoj “zadnji umor” zagrešila 19. januarja, ko je  z varnostnimi službami in policijo “napadla” AT Rog. “V imenu ‘kulture’ so poskušali spodrezati korenine samoniklega kulturnega, socialnega in političnega v mestu. Pozabili pa so, da prihaja pomlad. Naša semena so se raznesla povsod,” so zapisali somišljeniki iz Roga. Na Facebooku so objavili demanti v katerem so zapisali, da so od njihove izselitve iz Roga minili trije tedni in podali trditev, kako MOL v tem času naj ne bi pokazala nobenega uradnega dokumenta, ki bi dokazoval zakonitost izselitve. Poudarili so, da prostori Roga niso bili prazni in da odločbe v sodnih postopkih, na katere se MOL sklicuje, niso predstavljale pravne podlage za dogajanje 19. januarja.

Foto: STA/Prinstcreen

Prostori tovarne Rog so bili že dolgo zaznamovani s številnimi spori med uporabniki in občino, ki je leta 2002 postala lastnica objektov. Občina je tako načrtovala tudi gradnjo centra, medtem ko so se na tem mestu zbirale številne skupine in je objekt ostajal zapuščen. Spomnimo. Na dan rušenja je morala policija aretirati nekaj ljudi in priskočiti na pomoč varnostnikom, ki so skrbeli za red in nemotena gradbena dela. Pred Rogom se je v znak protesta zbrala množica, ki je protestirala zoper rušenje starega objekta, za katero se je odločil ljubljanski župan Zoran Janković. Na protestu je bilo tako moč opaziti izredno profesorico in poznavalko medijev Sandro Bašić Hrvatin, pridružila pa se je tudi poslanka Levice in mestna svetnica MOL Nataša Sukič. Protesta se je udeležila tudi Ljudska skupščina, tako imenovana druščina Jaše Jenulla in poudarila, da so omenjena Jankovićeva dejanja sramotna. “MOL je lagal javnosti, izvoljenim svetnikom in nam, ker Rog ni bil prazen in nihče ni bil obveščen /…/ V času epidemije in zime je nečloveško izselila ljudi.” Huligani iz propadajočega Roga, kjer so se zbirali narkomani in pijanci, so se v znak protesta spravili tudi na mestno infrastrukturo. Pri tem jih niso ovirale niti omejitve gibanja.

Levica je na pobudo Sukičeve sklicala celo sejo, kjer so člani komisije državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti so včeraj šest ur razprave namenili domnevnim prekoračitvam policijskih pooblastil pri izselitvi pripadnikov skupnosti Rog. Kljub vnetemu protestu Levice, je večina zavzela stališče, da je vse skupaj povsem skregano z vsako logiko, saj gre v tem primeru za prostore občine MOL. Kljub šestim poskusom mediacije premikov ni bilo, zato je naposled prišlo do izselitve.

Foto: STA

Nedavni “kulturni” performans je sodeč po odzivih na družabnih omrežjih marsikoga zgrozil. Vse skupaj je namreč daleč od umetnosti, ampak je prej podobno kakšnemu prizoru iz zaprtega oddelka psihiatrije. Nič čudnega tako ni, da so se pojavili komentarji v smislu: “In kaj naj bi ta performans prikazoval? To ni ničemur podobno. Najbolj me asociira na kakšen žalosten prizor iz norišnice. Res potrebno tako izmaličit kulturo?”; “Bolano. Če dobijo tile modeli le 1 euro cent od mojih plačanih prispevkov in davkov zahtevam od vlade, da jim takoj prekine vso financiranje in vse morebitne socialne transferje. V nasprotnem primeru naj ukine vse davke, ki jih moramo plačevati državljani Slovenije”; “Bolniki, ne kulturniki, res žalostno … Potem pa takšni dobijo denar od naših prispevkov.” 

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button