Covid19

Tako je infektolog odgovoril poslancu Bandelliju, ki se huduje nad stanjem v zdravstvu

Vam razložim. Že sumi na covid nam vzamejo ogromno dela: poseben protokol, prostor, sive cone, čakanje na brise, odložene preiskave, prevozi v covid centre,” je odgovoril specializant infektologije v celjski bolnišnici Federico Potočnik na očitke poslanca Marka Bandellija, ki je na Twitterju vprašal, koga ima “klapa vladnih strokovnjakov za norca“. 

Trenja med glasom razuma ter tistimi, ki so mnenja, da so ukrepi pretirani in poročanje o stanju prenapihnjeno, se nadaljujejo. Tokrat se je na Twitterju oglasil poslanec Marko Bandelli, iz vrst Stranke Alenke Bratušek (SAB). Bandelli na omenjenem omrežju že tako slovi kot lastnik ne ravno prodornega uma, svoj sloves pa z nekaterimi izjavami še dodatno utrdi. Tokrat se je vtaknil v izjavo vladnega govorca Jelka Kacina, ki je na tiskovni konferenci povedal, da trenutno zmanjkuje prostih ležišč in, da je zato v načrtu aktivacija četrte bolnišnice oziroma oddelka za bolnike s covidom. Trenutno so sicer za ta namen pripravljeni trije oddelki, in sicer v Ljubljani, Mariboru ter na Golniku. Četrta lokacija še ni točno znana, bo pa odvisna tudi od tega, kje bo koncentracija bolnikov največja.

Dr. Federico Potočnik, specializant infektologije, je že od začetka izbruha novega koronavirusa v prvih bojnih črtah. Zato nedvomno ve o čem govori, ko pogovor nanese na covid-19 in vse, kar je povezano z boleznijo. “Ste poskusili delati v polni varovalni opremi, ko zvoni dežurni nujni telefon, hkrati še stacionarni, ti pa pri pacientu,” je povprašal Bandellija. Slednji očitno ne razume, kako je možno, da je pri petdesetih hospitaliziranih osebah in pri desetih bolnikih na intenzivnem oddelku ter 450-ih ventilatorjih, naše zdravje v kolapsu. Pri tem ne pomisli niti na to, da mora biti zdravstveno osebje za namestitev ventilatorja primerno usposobljeno, saj gre za invaziven in precej zapleten poseg. Vtikanje laikov v zadeve o katerih nimajo nobene izobrazbe in znanja, se zdi vse bolj nedopustno. Pred nami je namreč drugi val virusa, ki bo v jesenskem in zimskem času v postelje položil veliko ljudi. Glede na to, da se – tudi po besedah Kacina – virusu tokrat ne bomo umikali, ampak se mu bomo prilagajali, bi bilo precej bolj koristno solidarno sodelovanje, ne pa nenehno nasprotovanje sedanji vladi in ukrepom.

Naj o bolezni govorijo tisti, ki o njej zares kaj vejo
Dr. Potočnik dela kot zdravnik specializant infektologije v Splošni bolnišnici v Celju, v času pandemije je bil eden izmed zdravnikov, ki so bili bitko z virusom v prvih bojnih vrstah. Povedal je, da je bil čas epidemije za vse, ki se ukvarjajo z infekcijskimi boleznimi, zelo stresna izkušnja.  Virus so šele začeli spoznavati, še danes je okoli njega polno neznank, je priznal za tednik Demokracija. V drugem valu je opaziti, da se mladi manj držijo navodil in ukrepov, kar je zelo narobe! “Treba je vedeti, da do poslabšanj prihaja z dvotedenskim zamikom: “Če se danes okužite, čez nekaj dni razvijete simptome in po dodatnem tednu ali dveh lahko pride do takega poslabšanja, da potrebujete bolnišnično zdravljenje,«  je za Demokracijo razloži dr. Federico Potočnik in nadaljeval:  “kar gledamo danes, so posledice dogajanja pred dvema tednoma, kar nam nakazuje, da prihajajo težki tedni. Ne morem dovolj močno poudariti, kako pomembno je, da se držimo navodil: kihanje v rokav, nošenje maske, redno umivanje rok in ostajanje doma, če zbolimo.” Dokler ne bo cepiva proti bolezni COVID-19, moramo preprečiti širjenje okužbe in varovati najbolj ranljive. To moramo narediti skupaj in Slovenci smo sposobni ustaviti drugi val brez hujših posledic, je prepričano dejal dr. Potočnik.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button