Covid19

Svetovna zdravstvena organizacija zdaj prepričana: “Kirurške maske so statistično enako uspešne kot maske N95!”

Svetovna zdravstvena organizacija je izdala nov, posodobljen seznam priporočil za vedenje med pandemijo. V tem dokumentu priporoča, da v krajih, kjer se virus širi ali kjer bi se lahko, ljudje nosijo maske tudi zunaj, ne le v notranjih prostorih s slabšim prezračevanjem.

Svetovna zdravstvena organizacija ali WHO je izdala posodobljeni seznam priporočil za vedenje med pandemijo, v katerem izraža zaupanje v kirurške maske in priporoča, da ljudje v krajih, kjer se virus širi ali obstaja utemeljen sum za širjenje, maske nosijo tudi zunaj.

Maske nosite tudi, če imate obiske
Na območjih z znanim ali domnevanim širjenjem covida-19, WHO priporoča, da ljudje nosijo masko v zaprtih prostorih in na prostem, kjer ni mogoče vzdrževati oddaljenosti vsaj enega metra. V nasvetu, ki velja za trgovine, šole in skupna delovna mesta, je navedeno tudi, da je treba maske nositi v zaprtih prostorih, ne glede na socialno distanco, razen če je bilo prezračevanje ustrezno. Ljudje naj nosijo masko tudi doma, ko sprejemajo obiske, če ne morejo vzdrževati oddaljenosti ali če je prezračevanje slabo.

Foto: epa

Otroci, stari do pet let, mask ne smejo nositi
Otroci, stari do pet let, ne bi smeli nositi mask, pri šest do enajstletnikih je treba uporabiti “pristop, ki temelji na tveganju”, pri starejših od 12 let pa bi že morali upoštevati enaka načela kot pri odraslih, piše v navodilih. Prav tako piše, da maske ne smete nositi med močno telesno aktivnostjo.

Svetovna zdravstvena organizacija je dejala, da je skupina za razvoj usmeritev covida-19 (GDG) “upoštevala vse razpoložljive dokaze o uporabi mask v širši javnosti, vključno z učinkovitostjo, stopnjo gotovosti in drugimi potencialnimi koristmi in škodo glede na scenarije prenosa, primerjavo med zaprtimi prostori in prenosom zunaj, glede na fizično oddaljenost in prezračevanje.” Priporočila so bila dana “kljub omejenim dokazom o zaščitni učinkovitosti nošenja mask v okolju skupnosti“.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button