Informer
Spletni posrednik informacij

Švedska se je odločila, da bo priporočila nošenje zaščitnih mask v javnem prometu

0

Potem, ko je postalo jasno, da švedski model spopadanja z epidemijo novega koronavirusa ne deluje, je švedska oblast le prišla do spoznanja da bo nujno zaostrovanje ukrepov za zajezitev virusa. Medtem, ko v večini držav nošenje zaščitnih mask v javnem prometu že dlje časa predstavlja pravilo, pa so se Švedi za ta korak odločili šele sedaj. Vendar, ostajajo pri priporočilu. 

Švedski predsednik vlade Stefan Lofven je na petkovi tiskovni konferenci priporočil nošenje zaščitnih mask na javnem transportu od 24. decembra dalje. Ob tem je predstavil še nekaj drugih ukrepov kot so: delo od doma, šolanje na daljavo za nekatere učence, prepoved prodaje alkohola po 20. uri, omejitev števila ljudi pri vstopanje v restavracije, telovadnice in trgovine.

Do tolikšnega preobrata je prišlo dan po tem, ko je švedski kralj Carl XVI Gustaf, ki se sicer redko vmešava v komentiranje aktualnega dogajanja, javno zatrdil, da je očitno, da švedska strategija spopadanja s koronavirusom ne deluje, umrlo je namreč ogromno ljudi. “Mislim, da nam je spodletelo,” je dejal kralj v pogovoru za švedsko televizijo. “Imamo veliko število umrlih in to je grozno,” je še dodal.

Na račun svojevrstne strategije se Švedska uvršča med države, ki jih je najbolj prizadel koronavirus, imajo namreč 63 okužb na tisoč prebivalcev. Država ima precej višje število okužb in smrtnih žrtev kot sosednji Norveška in Finska. Bolnišnice v Stockholmu so v zadnjih dneh izdale opozorila glede postelj na intenzivni negi, ki so sedaj zasedene že preko 90 odstotkov. Obstaja strah, da bodo morali zdravniki kmalu izbrati, katere bolnike bodo zdravili in katere ne.

svedska 2 1
Foto: epa

Vodja švedske agencije za javno zdravje Johan Carlson je v petek, ko se je razpravljalo glede nošenja zaščitnih mask dejal, da oblasti naj ne bi bile “nikoli proti”. “Ne verjamemo, da bo to imelo zelo velik učinek, lahko pa pozitivno vpliva na javni prevoz ob določenih urah,” je po poročanju Daily Maila dejal Carlson in ob tem dodal, da so lahko maske koristne tudi v okolju, kjer je težko držati primerno medsebojno distanco.

Božič naj bo preživet le z najbližjimi

Glede na to, da se približuje božič, je premier najavil, da bo letošnji božič drugačen. Skupna srečanja bodo omejena na štiri osebe. “Razmere so še vedno resne, razmere v zdravstvenem sistemu so zelo zaostrene,” je dodal po poročanju Russia Today. Priznal je, da ga skrbi, da bi v času božiča prišlo do večjega števila okužb, kar bi imelo negativen vpliv na situacijo po novem letu. “Božič praznujte samo z najbližjimi.”

Sara Kovač

Objavite komentar