Covid19

Švedi imajo problem

Potem, ko so na Švedskem zabeležili rekordno število okužb z novim koronavirusom, se je država odločila, da prične z uvajanjem omejitvenih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Kljub novim vladnim smernicam se zdi, da se ljudje za to ne zmenijo, saj se še naprej gnetejo na avtobusih in prirejajo večerje. 

Omejitveni ukrepi so bili napovedani za štiri švedske regije, vključno z mesti Stockholm, Gothenburg in Malmö  potem, ko je v državi, kjer za razliko kot drugje po svetu niso veljali omejitveni ukrepi, v dveh tednih prišlo do podvojitve števila okužb.

Nove vladne smernice vključujejo izogibanje trgovinam z nenujnim blagom, javnemu prevozu, telovadnicam in muzejem. Po besedah Johana Nöjda, regionalnega zdravnika za nalezljive bolezni v Uppsali, so množice v mestih tiste, ki preprečujejo, da bi se stopnja okužbe zmanjšala. “Težko je videti kakršen koli vpliv, saj smo v ponedeljek dosegli največje število pozitivnih testov, kar je veliko več kot spomladi,” je povedal za Telegraph.

Foto: epa

Od 20 do 40 odstotkov je takih, ki sploh ne poslušajo
Rekordno število okužb je pripisal ljudem, ki niso upoštevali dveh glavnih vladnih priporočil in sicer izogibanja nepotrebnemu javnemu prevozu in fizičnim stikom z ljudmi zunaj njihovega gospodinjstva. “Morda več kot 50 odstotkov zelo pozorno posluša nasvete, ki jih sliši, morda celo 80 odstotkov, potem pa imamo teh 20 do 40 odstotkov, ki sploh ne poslušajo,” je bil jasen. V mestu Malmö so se šole prvič zaprle za starše, knjižnice pa imajo omejeno izposojo knjig. V regiji Skane, okrog Malmöja, se število primerov okužb s covidom-19 še naprej povečuje.

Primeri v regiji so v četrtek dosegli sedemdnevno povprečje 374, kar je za več kot 75 odstotkov več kot na dan uvedbe novih ukrepov. Fredrik Sund, ki vodi kliniko za nalezljive bolezni v Uppsali, je po poročanju britanskega Daily Maila pozval k ustavitvi države, da bi ustavili naraščanje števila primerov. V oddaji na švedski televiziji je dejal: “Uvesti moramo strožje omejitve, ki so podprte z zakoni, saj smo sedaj uvideli, da so ta priporočila preveč neučinkovita. Sedaj imamo priložnost nekaj storiti glede tega. Čez nekaj tednov to namreč ne bo imelo nobenega učinka.”

Foto: epa

Stopnja smrtnosti višja kot v nordijskih sosedah
Švedska, ki se je v času pandemije izogibala omejitvam v obliki tako imenovanega “lockdowna”, je v petek zabeležila 4.697 novih primerov koronavirusa, kar je največ od začetka pandemije, kažejo statistični podatki zdravstvene agencije. Kolikšen je porast si je mogoče predstavljati na podlagi zabeleženih 4034 novih dnevnih primerih v četrtek. Iz zdravstvene agencije so sporočili, da je bil spomladi vrh verjetno večkrat višji, vendar zaradi manjšega števila testiranj ni bil zabeležen. Švedska je v petek zabeležila 20 novih smrtnih žrtev zaradi covida-19, število tako skupaj znaša že 6.022 smrtnih primerov. Kljub temu, da je stopnja smrtnosti na prebivalca v nekaterih večjih evropskih državah nižja, kot v Veliki Britaniji in Španiji, je dejstvo, da je stopnja na Švedskem vendarle nekajkrat višja kot v nordijskih sosedah.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button