Informer
Spletni posrednik informacij

“Spontani” in “neorganizirani” protesti v času nevarnega širjenja okužb

0

V večernih urah 7. julija 2020 se je več tisoč izgrednikov v Beogradu spopadlo s policijo. Povod za izgrede naj bi bila razglasitev policijske ure, kot posledico širjenja epidemije COVID-19 v Srbiji. O “spontanih” in “neorganiziranih” protestih smo lahko dovolj videli v zadnjih dveh mesecih in pol tudi v Sloveniji.

Izgredi v Beogradu naj bi izbruhnili po nagovoru državljanov predsednika države Aleksandra Vučića, ki je za nov val okužb z wuhanskim koronavirusom okrivil opozicijo in neodgovornost državljanov.

Za opozicijo je kakršnakoli obtožba te dni s strani Vučića sol na odprto rano, saj je Vučićeva koalicija pometla z nasprotniki na parlamentarnih volitvah, ki jih je opozicija “bojkotirala”. Vučićeva koalicija SNS je osvojila več kot 60 odstotkov vseh glasov, kar jim je prineslo 188 sedežev v 250-mestnem parlamentu – dovolj za ustavno večino.

 

Volilna udeležba je bila 48,88-odstotna, na volitvah 2014 je bila udeležba 56,07-odstotna, kar pomeni, da je v “najboljšem” primeru poziv opozicije k bojkotu volitev poskrbel, da je doma ostalo 7,19 odstotkov volivcev.

 

Vučićevi nasprotniki srbskemu premierju očitajo, da v svojem nagovoru ni omenil parlamentarnih volitev, nogometni derbi pred občinstvom in ostale potencialne vzrok za širitev epidemije. Del stroke v državi naj bi ravno tako že več dni opozarjal, da so uradne številke okuženih in mrtvih lažne – teh naj bi bilo mnogo več.

 

Tako kot vsi, so se tudi ti protesti začeli mirno, a z nočjo so se sprevrgli v izgrede. Prišlo je do spopadov s policijo, ki je bila primorana uporabiti solzivec, saj so izgredniki vanje metali kamne.

 

Nekaj pred polnočjo so izgredniki celo uspeli potisniti policijo nazaj in vdreti v stavbo Narodne skupščine. Ni trajalo dolgo, da bi jih oblasti vrgle nazaj ven. Po polnoči so na ulico poslali še policiste na konjih, da bi razpršili izgrednike, ti so namreč zažigali kontejnerje in policijske avtomobile.

 

Uradnih podatkov o številu ranjenih še ni, je pa kri tekla na obeh straneh. Vučić je v svojem nagovoru med drugim napovedal, da se pripravlja na pot v Bruselj, kjer se bodo nadaljevali pogajanja o Kosovu.

 

Oblasti so voditelje opozicije obtožili organiziranja izgredov, kar pa ti zanikajo, saj naj jih na protestih ni bilo. Izgredi naj bi bili tako spontani. O “spontanih” in “neorganiziranih” protestih smo lahko dovolj videli v zadnjih dveh mesecih in pol tudi v Sloveniji.

Ivan Šokić /Nova24tv.si

Objavite komentar