Družba

Šole znova odpirajo vrata

Od danes naprej ponovno veljajo manj strogi ukrepi, po prenovljenem vladnem semaforju spadajo v rdečo fazo. Po enajstih dneh se znova odpirajo šole vrtci, trgovine, frizerski saloni, smučišča…

V šole se vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, tudi v vrtce se vračajo vsi otroci. Dijaki prvih treh letnikov bodo šolanje nadaljevali po modelu C. Izpiti in seminarji na fakultetah so predvideni za do deset ljudi.

Izvajanje verskih obredov  z prisotnostjo vernikov je znova dovoljeno, a velja omejitev števila oseb,  ena oseba ali skupina iz istega gospodinjstva na 30 kvadratnih metrov. Znova se odpirajo muzeji, knjižnice in galerije.

Priprava in strežba jedi in pijač je dovoljena v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene in varovance, in za dostavo.

Maske so  v zaprtih prostorih še obvezne, na prostem pa le , ko se razdalje najmanj 1,5 metra ne da zagotoviti.

Zbiranje ljudi je še prepovedano. Prepovedane ostajajo prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke.  Sklenitev zakonske zveze lahko dovoli pristojni minister. Prepoved gibanja med regijami z nekaj izjemami ostaja.

Za vstop v Slovenijo  veljajo testi na novi koronavirus, ki so opravljeni v ZDA in Veliki Britaniji.

Mateje Logar pravi, da cepljenje omogoča najhitrejše in največje korake v smeri umirjanja epidemije. Posvetovalna skupina je včeraj imela pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sestamek govorili so o uporabi cepiva AstraZenece.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button