Informer
Spletni posrednik informacij

Šolakova United Group tone kot Titanik, dolg presega 4 milijarde evrov

0

Konec zgodbe z Draganom Šolakom in skupino United Group je neizogiben: stečaj ali prodaja, in to glede na nakopičene dolgove največ za en evro!

 

Vprašanje časa je, kdaj skupina United Gropu ne bo mogla več odplačevati zapadlih obveznosti, zato je konec zgodbe za Dragana Šolaka neizogibna razglasitev stečaja ali prodaja družbe, piše srbski portal Republika.

Zadnji razpoložljivi podatki o finančnem poslovanju skupine United Group, gre za mednarodno medijsko hobotnico, ki se je kot mah razširila tudi v Slovenijo, na njenem čelu pa je blejski golfist, tajkun Dragan Šolak, so prav šokantni: skupni dolg tega podjetja znaša več kot štiri milijarde evrov, natančneje 4.352.482.000 evrov!

Šolak in njegovi kompanjoni, kakor tudi skupina United Group, s sedežem na Nizozemskem in v Luksemburgu, po eni strani ne nehajo obtoževati Srbijo za počasno rast na srbskem trgu, po drugi strani pa se nenehno hvalijo s svojimi domnevnimi poslovnimi uspehi v tujini, kjer da beležijo rekordne uspehe.

 

Obe trditvi sta seveda le bizarna tajkunska laž! Dejstvo je, da je srbski telekomunikacijski trg po dolgih letih popolnega prevlade Šolakovega kartela, končno postal svoboden in konkurenčen tudi za Telekom Srbije.

Kar se tiče domnevnih vrhunskih rezultatov United Group, o čemer so polna usta Dragana Šolaka, portal Republika postreže z ekskluzivnimi podatki, ki Šolakove trditve postavljajo na laž, njegov United Group kot “Titanik” neustavljivo propada! Po izračunih finančnih strokovnjakov in  analitikov bo United Group kmalu nelikvidna in insolventna, celotna zgodba njegovega imperija pa bo stečaj ali prodaja pod ceno.

Številke, ki napovedujejo Šolakov propad

Ob koncu leta 2020 je znašala celotna izguba skupine United Group 73,6 milijona evrov. V primerjavi z letom 2019, takrat je bila skupna izguba 59,7 milijona evrov, je to povečanje primanjkljaja za več kot 20 odstotkov. Ampak, to je le vrh ledene gore, ki je zadela Šolakov “Titanik.”  Konec poslovnega leta 2020 je United Group dočakal s skoraj 4 milijardnim pufom, če upoštevamo  obveznosti  dolgoročna posojila, izdane obveznice, lizingi in podobne finančne aranžmaje!

Ampak to še ni vse, daleč od tega. Skupni znesek dolga United Group konec lanskega leta je znašal 4,14 milijarde evrov! Če primerjamo te zneske z letom 2019, ko so skupne obveznosti UG znašale 2,10 milijarde evrov, se ponuja sklep, da je Dragan Šolak zadolženost svojega podjetja v samo enem letu povečal za kar 100 odstotkov.

Brodolom Šolakovega imperija napovedujejo tudi letošji poslovni izidi United Group. V prvem četrtletju letos je družba United Group še naprej ustvarjala izgubo,  v prvih treh mesecih letošnjega leta  je ta presegla 10 milijonov evrov. Temu primerno so se povečale tudi celotne Šolakove obveznosti za dolgoročna posojila, obveznic, lizingov in podobnih dogovorov ter glede na skupni znesek dolga, je ob koncu tega obdobja dolžan 3,8 milijarde evrov, natančno 3.807.437.000, skupni dolg se je povečal za 208 milijonov eur in znaša 4.352.482.000 evrov!

Glede na hitrost, s katero se United Group zadolžuje na kapitalskih trgih, z najemom posojil ali izdajo lastnih obveznic, je mogoče z gotovostjo trditi, da skupina UG ne bo več mogla financirati svoje likvidnosti s posojili in krediti in da je vprašanje časa kdaj več ne bo sposoben plačevati zapadlih obveznosti.

 

Konec zgodbe z Draganom Šolakom in skupino United Group je neizogiben: stečaj ali prodaja, in to glede na nakopičene dolgove največ za en evro!

Se obeta podoben plenilski pohod tudi po Šolakovih naložbah po Sloveniji?

Boris Cipot

Izvor/Avtor Prava.si
Objavite komentar