Svet

So edina država v zeleni coni, uspešno so premagali britanski sev !!

Islandci lahko od januarja prosto tečejo po tekalni stezi v telovadnici, od decembra pa lahko plavajo v javnih bazenih . Vse to je v nasprotju z omejitvami, ki še vedno veljajo v večini Evrope.(britanski sev)

 

Islandija je država, ki je na zemljevidu Evropske agencije za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) že tretji teden zapored označena z zeleno . To pomeni, da je tam epidemiološka situacija ugodna.

Po poročanju New Straits Timesa je Islandija, ko se je število novih primerov  zmanjšalo, od sredine novembra postopoma olajšala ukrepe v štirih fazah.

Ključ do uspeha

Država s 365.000 prebivalci, ki je doslej cepila več kot štiri odstotke prebivalstva, je zabeležila nekaj več kot 6000 primerov in 29 smrtnih primerov. 

Čeprav v večini evropskih držav primerov upada, nobeni ni uspelo zajeziti širjenja okužbe, kot Islandija. Po mnenju strokovnjakov je ključ do uspeha Islandije več.

Vir: Avaz.ba

“Prva je pripravljenost države, da se drži vseh določenih omejitev” – pravi Vidir Rejnison, glavni nadzornik kabineta komisarja državne policije.

“Druga je moč našega zdravstvenega osebja, da se s tem ukvarja. In potem seveda kombinacija iskanja stikov ter testiranja in analize vseh pozitivnih primerov – je dodal.

Biti izoliran, velik in oddaljen otok v bližini polarnega kroga s samo 365.000 prebivalci ima svoje prednosti. Dnevno k njim pride le 200 do 300 potnikov.

 

Uspešno preprečili širjenje britanskega seva

Čeprav gospodarstvo cveti in se je življenje normaliziralo, Islandija ostaja previdna in je poostrila mejni nadzor. Od 15. januarja morajo vsi potniki, ki prispejo na letališče Keflavik, vstopno točko za več kot 98 odstotkov ljudi, ki prispejo na Islandijo, opraviti dva PCR testa v razmaku v petih dneh med karanteno.

“Seveda gre za velik del ustavitve pretoka novih sevov v državo,” je dejal Reinison.

Medtem ko je Islandija izvedla genetsko zaporedje pri vsakem pozitivnem testu, ji je uspelo odkriti približno 60 primerov britanske različice virusa na meji in uspešno preprečiti njegovo širjenje. 

Niso odkrili primerov južnoafriškega ali brazilskega seva.

“Z ukrepi na meji z dvojnim pregledom in karanteno med njimi je matematično zelo malo verjetno, da bi primeri lahko pricurljali. Vendar gre za človeško napako, zato moramo biti previdni” – vztraja Tor Aspelund, strokovnjak za biostatiko na islandski univerzi.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button