Covid19

Slovenija ustavila cepljenje z AstraZeneca

Vlada je sklicala izredno novinarsko konferenco o aktualnem stanju glede covida-19.

Vlada Republike Slovenije je ob 19. uri sklicala izredno novinarsko konferenco o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri je sodeloval minister za zdravje.

Minister za zdravje Janez Poklukar je odredil začasno zaustavitev cepljenja proti covidu-19 s cepivom AstraZeneca.

Kot je povedal minister, je svetovalna skupina sicer ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja, kljub temu pa je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Evropske agencije za zdravila.

“To pomeni, da bodo vsi, ki bi bili jutri cepljeni s cepivom AstraZenece, prestavljeni na čas po odločitvi Evropske agencije za zdravila (EMA) oz. bodo na vrsti, ko bodo prišli na vrsto za cepljenje z drugim cepivom,” je dejal Poklukar na vladni novinarski konferenci o covidu-19.

Cepljenje s cepivi Pfizer in BioNTech ter Moderna poteka naprej

Na vprašanje, kako bo to vplivalo na cepljenje tistih, ki so prvi odmerek tega cepiva že prejeli in bi morali drugi odmerek prejeti v naslednjih dneh ali tednih, pa je dejal, da režim cepljenja z AstraZeneco dovoljuje drugi odmerek do 84 dni po prvem. “Imamo dovolj časa, da EMA in ostale inštitucije pretresejo situacijo in sprejmejo usmeritve,” je dodal.

Po besedah Poklukarja cepljenje z ostalimi cepivi – Pfizerja in BioNTecha ter Moderne – tudi vnaprej poteka normalno po programu cepljenja. Veseli pa ga, da so danes prejeli pozitivno mnenje o dodatnem številu odmerkov Pfizerjevega cepiva v naslednjih dneh.

Več evropskih držav začasno ustavilo cepljenje

Seznam držav, ki odpovedujejo cepljenje s cepivom AstraZenece, se daljša. Med drugimi so ustavile cepljenje tudi Nemčija, Francija, Italija, Nizozemska in Indonezija. Večinoma pojasnjujejo, da gre za previdnostni ukrep.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button