Slovenija

Slovenija po precepljenosti nad povprečjem med državami EU

Leva opozicija vsak teden pokaže, da dno ni nikoli dno. Da se vedno da še bolj. Kako sicer percipirati to, kar oni počnejo? Pol leta konstruktivne nezaupnice, tri interpelacije naenkrat, zdaj pa se je Marjan Šarec “spomnil” – nekdo mu je sugeriral – da bi lahko ovadil samega premierja, češ da je ogrožal javno, s tem pa tudi njegovo zdravje – ker ni naročil več cepiv, pa bi jih lahko.

 

Kot pri vsem, kar ta opozicija počne, je prisotno naslednje: nikoli ne naredijo svoje domače naloge ali pa jim je preprosto vseeno, če lažejo in koliko lažejo. 

Kdo v vladi je odgovoren za naročanje cepiv? Vsi? Ali obstaja kak resor, ki je bolj? Tak resor bi se sicer lahko opral odgovornosti, če bi ga vlada pri čem ovirala ali mu za neko nalogo dala premalo denarja, on pa bi na to ves čas opozarjal. Ničesar takšnega ni bilo, tak resor pri nas pa je Ministrstvo za zdravstvo, ki ga je v času, ko Marjan Šarec odgovornost očita kar celi vladi, vodil Tomaž Gantar, ki je kasneje pomagal rušiti vlado. Ko je Gantar odstopil, je njegovo mesto za nekaj časa prevzel Janša sam in ena prvih stvari, ki jih je napravil, je bilo naročilo, naj se naroča od kjerkoli se da. Dotlej se je naročalo pri AstriZeneci, s katero so zdaj določeni problemi.

 

Šarec, podobno kot celotna tranzicijska levica, je reagiral na laži STA – ja, ob katere se je obregnil in jih zlahka ovrgel kar sam premier na Twitterju. Off topic, pa vendar – tukaj se vidi priročnost in celo nujnost tvitanja premierja, čigar zanikanje laži prav gotovo ne bi dobilo takšne pozornosti v osrednjih medijih. Na Twitterju je zapisal in priložil za svoje trditve dokaze, da če Slovenija takoj po njegovem prevzemu funkcije ne bi naročila dodatnih skoraj milijon doz cepiva BioNTechPfizer, bi bili danes po precepljenosti nekje tam kot Bolgari in Hrvati. Predtem, je dodal, so na Ministrstvu naročali predvsem AstroZeneco.

Zanimiv tvit celotni situaciji je dodal tudi Mirko Mayer, novinar in urednik na Planet TV – ju:

 

V Včerajšnjem nastopu v Temi dneva je marsikaj razložila tudi Jelka Godec, ki je povedala, med drugim, da imamo danes 1,8 mio naročenih cepiv, čakamo še na odobritev 410 tisoč odmerkov, prihajamo torej do številke 2 milijona. Informacije v medijih so namenjene samo temu, da se v javnosti ruši ugled vlade oz. vseh naporov, ki jih vlada vlaga, da dosežemo 70 odstotno precepljenost. Nekatere države, ki so prav tako članice EU, nimajo tako visoke precepljenosti kot Slovenija.

Težava ni v tem, da države ne bi cepile, ampak se cepivo očitno ne dobavlja glede na št. prebivalcev, hkrati pa proizvajalci ne dobavijo, kar obljubijo na začetku meseca. Dodala še je, da se je, ko je Ministrstvo za zdravje prevzel Janez Janšaustanovila delovna skupina za ureditev nabav v zdravstvu, v kateri so sodelovali tudi strokovni sodelavci iz zdravstva. Skupina že kaže zaključke, kako bi lahko zmanjšali korupcijo oz. cene zdravstvenega materiala.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button