Slovenija

Slovenija in Izrael sta napredni demokraciji, tehnološko zmogljivi, usmerjeni v prihodnost in z željo po boljšem življenju naših ljudi!

Izraelski premier Netanjahu ob zgodovinskem srečanju s premierjem Janšo v Jeruzalemu:

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je z gostiteljem, izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem podpisal skupno deklaracijo med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Israeli Innovation Authority. Janša je s tokratnim obiskom v Izraelu jasno pokazal, da Slovenijo vrača na mednarodni diplomatski zemljevid, obenem pa obisk izkoristil za krepitev sodelovanja med državama na tehnološkem področju. Netanjahu pa je izpostavil pomen bližajočega se slovenskega predsedovanja EU ter izrazil upanje, da bo Slovenija Evropi pomagala razumeti ta del sveta, ki je drugačen, srečanje pa označil za zgodovinsko. 

Predsednik vlade Janez Janša se je v Izraelu srečal z izraelskim kolegom Benjaminom Netanjahujem. Ob tem je Netanjahu izrazil upanje, da bo Slovenija v času prihajajočega predsedovanja EU, Evropi olajšala razumevanje tega dela sveta, saj se od nje razlikuje, obenem pa ji dala tudi vedeti, da obstajajo različne priložnosti in različna zavezništva za doseganje dobrega. Premierja sta se sestala v kabinetu tamkajšnjega predsednika vlade v Jeruzalemu. Bila je tudi podpisana skupna izjava o sodelovanju na področju tehnoloških inovacij. Izraelski premier je ob tem jasno poudaril, da gre za priložnost za nov pričetek obdobja dobrih odnosov med državama, za Janšo pa je ob tem dejal, da ga vidi kot velikega podpornika slovensko-izraelskega zavezništva ter poudaril, da to prinaša nove priložnosti. 

Slovenija in Izrael sta napredni demokraciji, tehnološko zmogljivi in usmerjeni v prihodnost
Netanjahu je prav tako dejal, da Janševe politične poteze jasno kažejo na to, kako globoko je predan tej viziji ter poudaril pomen dejstva, da je naš premier kot prvo izvenevropsko državo obiskal prav Izrael. Spomnil je tudi, da gre za njuno prvo srečanje ter izrazil upanje, da jih bo še veliko. Janši se je tudi zahvalil za 
zavezanost in doslednost. Izraelski premier je v nadaljevanju izpostavil dejstvo, da sta Slovenija in Izrael dve napredni demokraciji, tehnološko zmogljivi in usmerjeni v prihodnost, obe državi pa si prav tako delita željo po boljšem življenju svojih državljanov, kar je lažje doseči z medsebojnim sodelovanjem. Izpostavil je še pomen sporazuma med državama s področja inovativnosti ter poudaril, da prihodnost pripada inovativnim. Inovativnost je namreč tista, ki ustvarja dodano vrednost in daje konkurenčno prednost ter gospodarstva žene naprej. Netanjahu je ob tem izrazil prepričanje, da si lahko na tem področju medsebojno pomagamo in s tem pomagamo našim ljudem. 

Foto: Vlada RS

Ob tem pa je gostujoči državnik izpostavil še številna druga področja, na katerih lahko državi sodelujeta, kot so na primer umetna inteligenca, kibernetika, trgovina in turizem ter izpostavil dejstvo, da v Sloveniji že imamo precejšnje število izraelskih turistov, obenem pa obljubil, da jih bo še več ter izrazil željo, da bi Slovenijo v bližnji prihodnosti obiskal tudi sam. Poudaril je še pomen Luke Koper kot evropske vstopne točke za izraelske izdelke. Janši se je tudi zahvalil, da smo Hezbollah razglasili za teroristično organizacijo pa tudi za to, da Slovenija z Izraelom sodeluje na mednarodnih forumih. Ob koncu je izrazil tudi veliko veselje, da lahko v Jeruzalemu in Izraelu gostijo tako slovenskega državnika kot tudi njegovo delegacijo, dogodek pa označil za zgodovinskega oziroma za “pričetek nove zore”. Po njegovih navedbah je Izrael nedavno podpisal tudi t. i. Abrahamov sporazum. Vse več držav se prav tako pridružuje mirovnim sporazumom, pa tudi sporazumom za normalizacijo odnosov, ki so jih že podpisali z Združenimi Arabskimi Emirati, Bahrajnom in Sudanom, pridružili pa se bodo še drugi.

Foto: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi po srečanju izpostavil: “Slovenija je med tistimi evropskimi državami, ki poskušajo videti razmere na Bližnjem vzhodu takšne, kakršne so, in ne takšne, kot so pogosto prikazane. Torej smo realisti. Vemo, kakšna je vloga Izraela in pomembnost Izraela za mir v svetu in v regiji. Pripravljeni smo storiti vse za okrepitev tega položaja.” Predsednik vlade Janez Janša se je na koncu gostitelju zahvalil za povabilo in gostoljubje ter izrazil veselje nad prihodnjim sodelovanjem med državama.

Ob robu srečanja predsednikov vlad obeh držav je bila podpisana skupna deklaracija med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Israeli Innovation Authority. Deklaracijo o inovacijah sta podpisala državna sekretarka v Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Ajda Cuderman in predsednik upravnega odbora Israeli Innovation Authority dr. Ami Appelbaum.

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Izraelu srečal tudi z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom in zunanjim ministrom Gabijem Aškenazijem.

Prvi dan uradnega obiska v Izraelu je bil namenjen srečanju s predstavniki Izraelskega inovacijskega sektorja. Predsednik vlade Janez Janša se je tako včeraj srečal s predsednikom Israeli Innovation Authority dr. Amijem Appelbaumom ter predstavniki vodilnih podjetij s področja umetne inteligence in kibernetske varnosti, ki so mu predstavili svoje delovanje in možnosti za sodelovanje s slovenskimi podjetji. Predsednik slovenske vlade je srečanje označil kot priložnost za razvojne preboje za slovensko znanje in podjetnost. Srečanju s podjetniki je sledil pogovor s častnim konzulom Republike Slovenije Eivalom Giladyjem in predstavnikoma Izraelsko-slovenske gospodarske zbornice Drorom Dotanom in Danielom Yogevom.

Domen Mezeg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button