Svet

Škandalozno: Salviniju odredili novo sojenje zaradi zadrževanja migrantov na morju

Sodnik v Palermu je odredil nov sodni postopek proti nekdanjemu notranjemu ministru in vodji skrajno desne Lige Matteu Salviniju zaradi obtožb odvzema prostosti in zlorabe položaja v povezavi s preprečitvijo ladji z migranti, da bi avgusta 2019 izkrcala potnike. Salvini je v prvem odzivu zapisal, da gre na sodišče z dvignjeno glavo.

Salviniju bodo sodili zaradi večtedenskega zadrževanja ladje, s katero je upravljala španska nevladna organizacija Open Arms. Avgusta leta 2019 je 163 migrantov na krovu ladje preživelo 21 dni, od tega sedem dni pred Lampeduso. Vodja Lige je bil tedaj italijanski notranji minister.

Tožilstvo mu očita zlorabo oblasti in odvzem prostosti drugim ljudem. Njegova odvetnica je na včerajšnji obravnavi te očitke zavrnila. Salvini trdi, da je deloval v interesu države. V prvem odzivu na Twitterju je zapisal, da je branjenje domovine “sveta dolžnost državljana”. “Na sojenje grem z dvignjeno glavo, tudi v vašem imenu. Najprej Italija. Vedno,” je zapisal.

Grozi mu do 15 let zapora

Prvi narok v okviru sojenja je predviden za 15. september. Salviniju grozi do 15 let zapora, lahko pa bi mu tudi prepovedali opravljanje dolžnosti v vladi. Gre za drugi tovrstni primer proti Salviniju, ki se nanaša na njegovo ravnanje v času, ko je zasedal položaj notranjega ministra in je ladjam nevladnih organizacij, ki so v Sredozemskem morju reševale migrante, prepovedal pristajanje v italijanskih pristaniščih.

Foto: epa

Prvi primer že od oktobra teče na sodišču v Catanii, zadeva pa prepoved izkrcanja za okoli 100 migrantov z ladje italijanske obalne straže Gregoretti julija 2019. Salvini je ladji tri dni preprečeval zasidranje v italijanskem pristanišču.

Salvinijeva stranka Liga zavzema ostro stališče do migrantov, ki vstopajo v Italijo, češ da država kot prva točka vstopa v Evropo za večino, ki se s čolni odpravijo s severa Afrike, nosi preveliko breme. Stranka je tudi v vladi premierja Maria Draghija.

Demokracija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button