Slovenija

Simona Kustec: jutri se namreč nekateri učenci vračajo v šolske klopi

Prizadevamo si, da bo jutrišnja vrnitev otrok varna, zato danes začenjamo s testiranjem zaposlenih v vrtcih in šolah. Verjamem, da bo vse teklo dobro, protokol je pripravljen, bo pa vseeno zalogaj,” je danes pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec. Dodala je tudi, da verjame, da bo jutri vesel dan.

 

“Verjamem, da bo jutri vesel dan. Bodimo odgovorni, upoštevajmo higienska priporočila NIJZ in pazimo drug na drugega. Šole so pripravljene, protokoli so znani, zaposlenim zaupam in vem, da se otroci vračajo v varen prostor,” je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec. Jutri se namreč v devetih regijah učenci prvih treh razredov osnovne šole vračajo v šolske klopi. Pouk po modelu C bo potekal v homogenih skupinah, kar pomeni, da se skupine ne bodo mešale. Učenci tudi ne bodo zapuščali učilnic, kjer bodo tudi malicali. V učilnicah učenci sicer ne bodo nosili mask, na hodnikih pa bodo obvezne.  Ministrica je model C ljubkovalno poimenovala “model mehurčka”. V torek se tako v šolske klopi vrača nekaj več kot 53 tisoč učencev, v vrtce pa skoraj 75 tisoč otrok. V šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami so pouk začeli pred tremi tedni.

 

Za osnovnošolsko izobraževanje so sicer načrtovani štirje modeli in dva podmodela, odločitev po katerem modelu bo šolanje potekalo, pa je vezano na epidemiološko sliko v državi oziroma trenutno tudi v regijah. Osnovnošolci se zaenkrat izobražujejo še na daljavo, učenci prvih treh razredov pa se bodo od jutri naprej učili v šolah, in sicer v regijah kjer boljša epidemiološka slika to omogoča. Seveda bo ob tem treba spoštovati vse ukrepe, namenjene omejevanju širjenja okužbe. Učitelji bodo  morali dosledno nositi maske, prav tako pa se bodo morali tudi testirani, in sicer vsakih sedem dni. Po načrtu naj bi učitelje testirali vsak ponedeljek, testiranje pa bodo izvajali zdravstveni delavci. Seveda pa se tudi na tem področju stvari zapletajo, saj je sindikalist Branimir Štrukelj mnenja, da je ministrica z zahtevo po testiranjih zakuhala zmedo. Njegovemu mnenju se se pridužili tudi nekateri šolniki – po vsej verjetnosti tisti, ki so lani pozivali, s podporo stranke SD, naj se ukine nošenje mask v šolah. Da gre za politični aktivizem, je nedavno potrdil tudi eden izmed nekdanjih članov sindikata SVIZ, Matija Horvat, ki je ob izstopu iz organizacije pojasnil: “Političnih igric, ki škodijo naši državi in nam vsem, s članstvom in financiranjem sindikata ne bom več podpiral. Zato javno izstopam iz sindikata SVIZ.”

 

 

 

Danes bodo torej testirani vsi učitelji. Tisti, ki ne bodo testirani, v šoli ne bodo mogli opravljati svojega dela. Kustečeva je povedala, da nima podatkov, koliko učiteljev se ne bo odločilo za testiranje, je pa dejala da verjame, da bodo testiranje opravili najprej za sebe potem pa tudi za vse druge, za vse okoli sebe. Enako velja tudi za zaposlene v vrtcih, ki se jutri ravno tako odpirajo. Ministrica je tudi povedala, da se je pred nedavnim pogovarjala z avstrijskim šolskim ministrom – v Avstriji se otroci v šole vračajo predvidoma 8. februarja -, ki je bolj podrobno razložil, kako bo vračanje v šole potekalo pri njih. Tam namreč predvidevajo tudi testiranje otrok, ne le zaposlenih.

 

Šlo naj bi za bolj preproste, neboleče teste, testiranje pa bo za otroke od desetega leta naprej obvezno. Potekalo bo v obliki samotestiranja, takoj na začetku pouka. Pri otrocih mlajših od deset let, pa bodo testiranje opravili starši, če se bodo tako odločili. Ministrica je še povedala, da smo pri nas semafor pospešili za eno stopnjo, kar pomeni hitrejše vračanje v šole. Tako bi se ob oranžni luči lahko vrnila že velika večina, nekatere skupine srednješolcev pa bi se vrnile v šole ob rumeni luči.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button