Svet

Reševanje pogrešanih kajakašev, turistov in nasedle jadrnice

V zadnjih dneh so močne burje in nevihte povzročile številne težave na hrvaški obali. Hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo je poročalo o več reševalnih akcijah, v katerih so sodelovale luške kapetanije in druge pristojne službe.

V zadnjih dneh so močne burje in nevihte povzročile številne težave na hrvaški obali. Hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo je poročalo o več reševalnih akcijah, v katerih so sodelovale luške kapetanije in druge pristojne službe.

V sredo so se vremenske razmere močno poslabšale, kar je sprožilo iskalno akcijo za petimi madžarskimi kajakaši, ki se niso vrnili ob predvideni uri. Iskanje se je začelo v Senjskem arhipelagu, sodelovale pa so luške kapetanije iz Senja in Raba ter policijske postaje iz Zadra in Reke. Štirje kajakaši so bili najdeni in rešeni sinoči okoli 21. ure na območju Golega otoka. Po reševalni akciji so jih na Rabu preventivno pregledali delavci nujne medicinske pomoči. Zadnjega pogrešanega kajakaša so našli okoli polnoči; bil je nepoškodovan in je počakal na varno evakuacijo naslednje jutro, ko so se vremenske razmere izboljšale.

Istočasno so policisti luških kapetanij Senj in Karlobag iskali pogrešanega poljskega državljana, ki ga je med SUPanjem močno neurje odneslo iz vidnega polja. Na srečo je uspel sam priplavati do kraja Metajna na otoku Pag in vzpostaviti stik s svojo družino.

Dan pred tem so reševalci že iskali dva turista, ki ju je burja na zračni blazini odnesla na južno stran otoka Pašman. Turista so opazili z obale in ju našli nepoškodovana na jugovzhodni strani otoka. Oba so varno izkrcali na plaži v Pakoštanah in uspešno zaključili akcijo.

Na morju pri Lastovu pa so isti dan reševali 11-člansko posadko nasedle jadrnice, na kateri so bili tudi otroci. Vsi člani posadke so bili poljski državljani. Jadrnica je med neurjem nasedla, zjutraj pa so evakuirali devet članov posadke, ki so bili nepoškodovani. Dva člana posadke, vključno z vodjo, sta ostala na jadrnici in pomagala pri pripravah za dvig in vlečenje plovila, potem ko je potapljač pregledal trup jadrnice. Evakuirane turiste so preventivno pregledali zdravstveni delavci.

V preteklih dneh so pristojne službe prejele več deset klicev zaradi manjših pomorskih nesreč. V vseh primerih so nudili pomoč in opozarjajo navtike, rekreativce ter kopalce, naj redno spremljajo vremenske napovedi in upoštevajo varnostna pravila. Posebej opozarjajo kopalce brez bogatih plavalnih izkušenj, naj se kopajo izključno v označenih in varnih kopališčih.

Spletno uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button