Slovenija

Prihodnji teden v devetih regijah odpirajo vrtce in šole za prvo triletje! Prav tako nekatere druge dejavnosti!

V devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko bodo od ponedeljka lahko spet odprti avtoservisi in servisi koles ter specializirane otroške trgovine. Že s soboto bodo v rdečih regijah spet delovala smučišča, pogoj za smučanje bo negativen hitri test na okužbo z novim koronavirusom, je nocoj sporočil premier Janez Janša.

 

Prav tako v devetih od dvanajstih regij prihodnji teden odpirajo osnovne šole za učence prvega triletja in vrtce, je danes sklenila vlada. Gre za regije, ki glede na sprejeti vladni načrt izpolnjujejo pogoje za sproščanje omejitvenih ukrepov. Šole ostajajo zaprte v Jugovzhodni, Posavski in Goriški regiji.

Predsednik vlade Janez Janša je v današnji izjavi za medije po 50. redni seji vlade, ki je potekala na Brdu pri Kranju, poudaril, da je Vlada RS danes po predhodnem posvetovanju z vodstvom NIJZ in svetovalno skupino sprejela nekatere odločitve, ki izhajajo iz aktualne epidemiološke situacije in načrta sproščanja ukrepov.

 

Prevladali so padajoči trendi
Kar se tiče situacije na nacionalni ravni, smo za dobrega pol koraka iz črne faze prešli v rdečo. Ta prehod ni tako krepak, da bi nas to lahko navdajalo z velikim veseljem, je pa to napredek, ki sam po sebi ne bi zadoščal za kakršnokoli sproščanje, če ne bi tudi trendi, ki se nakazujejo za naslednjih 7 dni bili optimistični,” je uvodoma dejal predsednik vlade in nadaljeval, da so padajoči trendi optimistični v večini slovenskih regij, in sicer v devetih od 12 statističnih regij, kjer se je prešlo tisto mejo, ki omogoča prvo delno sproščanje nekaterih ukrepov. “V teh regijah bo praviloma od naslednjega tedna pouk v prvi triadi osnovnih šol potekal po C programu, se pravi v zmanjšanem obsegu, vendar v fizični obliki, odprti bodo tudi vrtci, zagotovljeno bo predšolsko varstvo, vendar tudi  v skladu s strogimi ukrepi in navodili NIJZ,” je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Image

Vsi zaposleni  v vrtcih in osnovnih šolah prve triade se bodo v ponedeljek testirali, tako da se bo pouk in varstvo praktično začelo v torek naslednji teden,” je povedal premier Janez Janša. Kot je poudaril premier je vlada veliko razpravljala o tem, kateri ukrepi so eventuelno dodatno potrebni za to, da tveganje ob teh sproščanjih ne bi poslabšalo epidemiološke slike v Sloveniji v prihodnje. “Preučili smo ukrepe, ki jih sprejemajo v tem času v drugih državah EU in o nekaterih od teh ukrepov bo vlada odločala v prihodnjih dneh,” je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Za nadaljnje sproščanje potrebni skupni napori
Glede na to, da je epidemiološka slika v Sloveniji še vedno izjemno resna, da smo iz črne v rdečo fazo prešli za dobrega pol koraka, je pri vseh dejavnostih, kjer bo prišlo do določenega sproščanja še toliko bolj pomembno, da se striktno držimo navodil, da tu ni nekih izjem, da upoštevamo vse ukrepe,” je poudaril premier in izpostavil, da bosta tako zdravstvena inšpekcija kot policija poostrili nadzor. “Ne želimo si, da v prihodnjih tednih zaradi poslabšanja epidemiološke situacije ponovno nekatere ukrepe, ki jih bomo sedaj sprostili, zaostrujemo,” je ob tem dodal. Prav tako je po besedah predsednika vlade od naših skupnih naporov odvisno, ali je tveganje, ki ga sprejemajo s sproščanjem pravilno in razumno. “Samo šolniki v tem primeru in samo tisti, ki bodo neposredno izvajali dejavnosti, kjer se ukrepi sproščajo, sami tega tveganja ne bodo mogli zmanjšati do tiste mere, da bi bilo sprejemljivo. Od vseh nas je odvisno, od vseh, ki uporabljamo storitve, da se skrajno zresnimo in te ukrepe upoštevamo,” je poudaril premier Janez Janša. Prav tako je dejal, da bodo pristojni ministri in ministrice jutri podrobneje obrazložili vse sprostitve, “sicer pa so v okviru tega, kar je napovedano na semaforju sproščanja in v zvezi s tem ni kakšnih velikih dilem ali skrivnosti.”

Image

V odgovorih na dodatna novinarska vprašanja, je predsednik vlade dejal, da so trendi takšni, da lahko prihodnji teden, če ne bo nekih bistveno večjih izbruhov v nekaterih regijah in če se bodo ti trendi nadaljevali, pričakujemo, da bodo praktično vse statistične regije v rdeči barvi, v tem primeru se bo tudi v teh treh regijah, ki so tokrat še v črni fazi, odprlo šole prve triade in vrtce in nekaj ostalih dejavnosti, ki se sproščajo, ni pa to zagotovo. “Če bi bil ta trend tako zanesljiv, bi odločitev že danes sprejeli, a je bilo tveganje preveliko, zato se vlada striktno drži napovedi in načrta sproščanja, glede na to, kar kažejo najnovejše številke, uporabili pa smo podatke za zadnjih sedem dni do vključno včeraj,” je dejal.

Predsednik vlade Janez Janša je še povedal, da je jasno zabeleženo, kaj vse je na rdečem seznamu sprostitvenih ukrepov v regijah, ki dosegajo to stopnjo. “Smučišča v teh regijah se bodo lahko odprla ob pogojih pred prazniki in ob zagotovitvi hitrega testiranja ter upoštevanju vseh ukrepov. Enako velja za odprtje avtomehaničnih delavnic in trgovin za otroške artikle, kar gre skupaj z odprtjem šol. Vse ostale dejavnosti, ki bi eventuelno prišle v poštev in so na kasnejših barvah semaforja sproščanja se seveda ne odpirajo,” je poudaril ob tem.

Pripravljen je načrt testiranja šolnikov
Prav tako je predsednik vlade pojasnil, da je pripravljen načrt testiranja šolnikov in da je začetek pouka v teh šolah v teh regijah predviden v torek in ne ponedeljek, ki je v celoti posvečen testiranju. “Načrt je bil pripravljen pred tedni in tu ne bi smelo prihajati do kakršnihkoli večjih problemov, tudi razporedi bodo takšni, da naj ne bi bilo dolgih vrst, izvajalci testiranja imajo že dovolj izkušenj, neposredno pa je to odvisno od ravnateljev in izvajalcev testiranja,” je dejal predsednik vlade in dodal, da so nekateri tudi že bili v stiku s pristojnimi. “Do ponedeljka je še dovolj časa, da se podrobnosti uredi. Pri hitrem testiranju gre za neko dejavnost, ki ni novost in v ponedeljek je absolutno možnost to sicer relativno veliko število ljudi testirati in ta proces ponavljati tudi v prihodnosti,” je ob tem dejal premier Janša.

Image

Na dodatno novinarsko vprašanje je predsednik vlade Janez Janša ponovil, da se sproščanje dejavnosti začne s ponedeljkom prihodnji teden v rdečih regijah, razen ko gre za odpiranje smučišč, kar bo mogoče od sobote naprej, ker je tam že pogoj hitro testiranje in ker bodo v ponedeljek že zasedene kapacitete za šolstvo in se je odpiranje delno razporedilo. “Kar se tiče šolstva, je načrt, ki bo tokrat uporabljen, torej model C, bil predpisan, objavljen in komuniciran poleti, torej pet ali šest mesecev nazaj, torej to ni novost in šolniki ta model poznajo ali pa bi ga morali poznati,” je ocenil predsednik vlade. Po njegovih besedah tudi testiranje ni nekaj zelo kompliciranega. “Ministrica bo jutri podrobneje pojasnjevala vsa navodila, na sestanku s šolniki približno dva tedna nazaj pa smo se dogovorili, da bo vlada odločitev sprejela v sredo, zato, da bo do naslednjega tedna, ko se bo pouk pričel, dovolj časa za vse priprave, torej, če je še kje kakšna nejasnost, je do ponedeljka še dovolj časa, da se nejasnosti pojasnijo in skomunicirajo,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button