Politika

Premier Janša na zasedanju Evropskega sveta poudaril potrebo po enotnosti v boju proti covid-19 (VIDEO)

Predsednik vlade Janez Janša se v Bruslju udeležuje zasedanja Evropskega sveta. Voditelji držav Evropske unije so včeraj na dnevnem redu imeli predvsem teme, povezane z odnosi z Združenim kraljestvom ter pogajanjih v zvezi z Brexitom, ocenili so epidemiološko situacijo in spregovorili tudi o podnebnih spremembah, danes pa bodo spregovorili še o nekaterih drugih zunanje političnih temah, predvsem o odnosih EU z Afriko.

Ob prihodu na današnje zasedanje Evropskega sveta je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije dejal, da je Evropski svet enotno podprl izhodišča za nadaljnja pogajanja z  Združenim kraljestvom. “Časa sicer zmanjkuje, a kljub temu je Evropa enotna in izrazili smo tudi spontano priznanje ter zahvalo našemu pogajalcu Michelu Barnieru za njegovo delo, ki je usmerjeno ne le v dosego dogovora, temveč tudi v dosego ozračja, na podlagi katerega bo Evropska unija lahko sodelovala z Združenim kraljestvom po tem, ko bo Brexit trdo dejstvo,” je povedal premier.

 

Janša je v nadaljevanju povedal, da je bila osrednja tema včerajšnjega pogovora in dogovora ter izmenjava izkušenj povezana s sedanjim aktualnim valom koronavirusa. “Tu smo vsi pozdravili priporočila Evropske komisije in Evropskega sveta glede prehajanja notranjih mej po EU. Slovenija ta priporočila upošteva pravzaprav že od prejšnjega meseca, ko so bila predlagana, z upoštevanjem teh priporočil se tudi izogibam zastojem, kakršnim smo bili priča na notranjih evropskih meja spomladi,” je povedal premier Janša. Dodal je, da smo “pozdravili tudi okvirni predlog komisije glede priprav držav članic Evropske unije na cepljenje, potem ko bo na voljo cepivo zoper COVID-19.”

 

Priporočila so smiselna in Slovenija jih bo striktno upoštevala v teh pripravah, ki jih bomo izvedli v najkrajšem možnem času, seveda upajoč, da bo tudi cepivo na voljo v realnem času,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša. Prav tako je povedal, da je bil včeraj podan tudi komunikacijski okvir na temo boja proti lažnim novicam, v smislu zanikanja nevarnosti in zanikanja virusa, ki se v Evropi širijo predvsem preko družabnih omrežij, v Sloveniji pa žal velikokrat tudi prek osrednjih medijev.

Boj proti lažnim informacijam v zvezi s covid-19

“To povzroča veliko škodo v skupnem boju v evropskem in nacionalnem okviru zoper širjenje koronavirusa in sili Evropo, pa tudi posamične nacionalne države, k sprejemanju ostrejših ukrepov, kot bi bili dejansko potrebni, če lažnih novic in masovnega širjenja povsem neznanstvenih in nelogičnih zanikanj ne bi bilo,” je izpostavil predsednik vlade Janez Janša.

V izjavi za medije je predsednik vlade poudaril tudi, da upa, da bodo evropski voditelji danes sposobni podpreti Grčijo in Ciper proti novi turški provokaciji in da “pošljemo močno sporočilo, da se to ne bo dogajalo na takšen način.”

 

Vir: Kabinet predsednika vlade

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button