Covid19

Predstojnik Urgentnega centra Celje o izkušnji s covidom-19: “Začela sta se hlastanje za zrakom in tekma za kisik… Postaneš nemočen”

Kljub temu, da se v celotni Evropi soočamo z intenzivnim drugim valom okužb z novim koronavirusom, s tem pa tudi naraščanjem števila smrti in prenatrpanostjo bolnišnic, še vedno obstaja manjšina tistih, ki v resnost okužbe s covidom dvomi in se požvižga na ukrepe stroke za zajezitev virusa. “Začela sta se hlastanje za zrakom in tekma za kisik. Vidiš, da naenkrat postaneš odvisen od drugih, ne glede na to, v kakšni telesni pripravljenosti si. Postaneš nemočen,” je v svoji izpovedi o težkem premagovanju covida-19 izpostavil specialist splošne kirurgije v Splošni bolnišnici Celje Andrej Strahovnik, dr. med. Gre nedvomno za izpoved, ki da misliti. 

Predstojnik Urgentnega centra Celje Andrej Strahovnik je v izpovedi za  Novi tednik uvodoma povedal, da je pozitivni test najprej sprejel kot nekakšno olajšanje. Razmišljal je namreč v smeri, češ prej, kot te bolezen doleti, prej razviješ imunost nanjo. “Vse do trenutka, ko ni bilo poslabšanja stanja, sem bil vesel, da bom to bolezen prebolel brez zapletov in se čim prej vrnil na delo. Nato je prišel trenutek, ko sta se začela hlastanje za zrakom in tekma za kisik.”

Virus ne izbira
Po besedah Strahovnika kar naenkrat ugotoviš, da si odvisen od drugih, ne glede na to v kakšni telesni pripravljenosti si. “Postaneš nemočen. Grozljiv občutek je, ko dobesedno hlastaš za zrakom in ne moreš vdihniti v popolni meri, ko si odvisen od drugih in ne veš, ali bo sledilo izboljšanje stanja ali poslabšanje. Grozljiv je tudi občutek negotovosti,” je izpostavil in ob tem dodal, da iz tega razloga zaskrbljeno spremlja vse tiste, ki se na upoštevanje ukrepov požvižgajo, s tem pa ogrožajo tako sebe, kot tudi svoje bližnje in ostale okrog sebe. “Še vedno smo daleč od stabilnih razmer in v bolnišnici so razmere resnično izredne. Ljudem sporočam, naj vsakdo poskrbi v največji možni meri za zaščito in naj upošteva navodila ter poskuša ostati zdrav. Virus ne izbira,” je posvaril.

O svoji izkušnji z okužbo z virusom je nedavno odkrito spregovoril tudi vršilec dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice Celje dr. Dragan Kovačić. Ta je namreč skupaj s hčerko preboleval covid, pri čemer pa oblika ni bila najbolj blaga, zato je vsem svetoval, da naj se okužbi izognejo na podlagi spoštovanja ukrepov za zajezitev virusa. “Sem mlad, nisem predebel, sem športno aktiven,” je povedal in ob tem dodal, da je mislil, da ne bo zdržal doma.

Vršilec dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić (Foto: STA)

Ker vedno več ljudi potrebuje zdravstveno pomoč so v Splošni bolnišnici Celje odprli že 4. covid oddelek, da bodo lahko pomagali prav vsem, ki njihovo pomoč potrebujejo. Pred kratkim so sporočili, da skupno število hospitaliziranih covid bolnikov v SB Celje znaša 141. “Od tega 122 bolnikov na navadnih posteljah in 19 na intenzivni terapiji. Od 1. 10. 2020 je v naši bolnišnici umrlo 86 pacientov s COVID-19. Pazite nase, držite se ukrepov in skupaj nam bo uspelo,” so jasni.

Vir: SB Celje

Razmere so zaostrene
Preko glave dela imajo tudi v drugih bolnišnicah po državi. Vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Bojana Beović je v soboto pojasnila, da na infekcijski kliniki v Ljubljani ves čas vozijo po robu, a hkrati celotni slovenski zdravstveni sistem zagotavlja dovolj veliko število postelj, da so ljudje ustrezno obravnavani. Pravi, da je to herojsko delo in celotna družba bi se morala zavedati, da imamo v Sloveniji ne glede na težave z organizacijo in slabo kadrovsko preskrbljenost izjemno zdravstvo, ki temelji na zelo požrtvovalnih zaposlenih. “Veliko maneverskega prostora na področju intenzivne nege nimamo. Epidemija ni končana. Od vseh nas je odvisno, kdaj jo bomo obvladali. Pomembno je, da se ukrepov držimo,” je nedavno poudaril dr. Matjaž Jereb, vodja Oddelka Intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki.

Naj nam bodo izpovedi tistih, ki so preboleli covid-19, v poduk, čemu je tako pomembno, da se dosledno držimo ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button