Politika

Poslanec Robert Polnar razkril tajni načrt KUL – rušenja vlade preko Vesela in Erjavca! VIDEO

Poslanec Robert Polnar je na ponedeljkovi seji odbora za notranje zadeve razkril, da jim je Karl Erjavec ob zahtevi za izstop stranke iz koalicije navedel, da celotna ideja temelji na vložitvi konstruktivne nezaupnice s strani opozicijskih strank in da bo on mandatar.

 

Po besedah Polnarja je Erjavec povedal, da svoja pričakovanja gradi samo na eni zadevi. Ta ena zadeva je revizijsko poročilo računskega sodišča v zvezi s pravilnostjo in smotrnostjo nabav medicinske in zaščitne opreme, kar je podkrepil s tremi tezami. “Meni samemu se je čudno zdelo od kod on ve, kaj je napisano v revizijskem poročilu, ki je bilo še tajno.” Nastopi namestnika računskega sodišča pa so bili tisti, ki so Polnarja prepričali, da je računsko sodišče preko svojega predsednika vpleteno v aktualne politične boje.

Poslanec Robert Polnar je opozoril, da sta v celotni zgodbi predvsem pomembna dva datuma in sicer 23. oktober in 7. december lani. 23. oktobra lani so imeli poslanci poslanske skupine DeSUS sestanek s takrat še kandidatom za predsednika stranke Karlom Erjavcem. “Med sestankom smo oblikovali dva sklepa s katerima smo se soglasno strinjali. Prvi sklep je bil, da stranka ostane v vladajoči koaliciji, ker je zahtevnost celostnega položaja v državi, tako epidemiološkega, gospodarskega kot socialnega takšna, da resnično nima nikakršnega smisla menjavati vlado. Drugi sklep na podlagi izkušenj poslancev je bil, da je sodelovanje v obstoječo koaliciji v redu. Predvsem je bila izpostavljena velika kooperativnost predsednika vlade in ministrov in ministric v tej vladi.”

 

5. decembra, natanko 1 mesec in 10 dni kasneje, je bil Erjavec izvoljen za predsednika stranke. 7. decembra, dva dni kasneje, je prišel na sestanek s poslansko skupino, kjer je v roku ure in pol po opravljeni razpravi zahteval, da DeSUS takoj izstopi iz koalicije. Polnar opozarja, da je šlo za diametralno spremembo stališča izpred 40 dni. “Samo po sebi se je postavilo vprašanje, kaj je temu vzrok? To vprašanje smo seveda izpostavili in Erjavec je dal tudi nedvoumen odgovor. Ta odgovor je temeljil predvsem na ideji, da bo vložena konstruktivna nezaupnica s strani opozicijskih strank in da bo on kandidat za mandatarja na podlagi te konstruktivne nezaupnice ter da svoja pričakovanja gradi samo na eni zadevi. Ta ena zadeva je revizijsko poročilo računskega sodišča v zvezi s pravilnostjo in smotrnostjo nabav medicinske in zaščitne opreme, ki so potekale marca in aprila leta 2020.”

 

Erjavec svoja tri pričakovanja gradil na treh tezah
“Na podlagi te njegove trditve smo bili seveda vsi skupaj nekoliko začudeni, a jo je ta podkrepil s tremi tezami. Meni samemu se je čudno zdelo od kod on ve, kaj je napisano v revizijskem poročilu, ki je bilo še tajno.” Po besedah Polnarja je Erjavec zelo samozavestno povedal, da je prva teza tega revizijskega poročila popolna kompromitacija ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je hkrati predsednik parlamentarne stranke. “V poročilu naj bi pisalo, da sta bili pravilnost in smotrnost neustrezna. Druga teza je bila, da je kompromitacija ministra, zapisana v revizijskem poročilu računskega sodišča takšne intenzivnosti, da ga njegovi poslanci v državnem zboru sploh ne bodo mogli več braniti. To pomeni, da obstaja možnost, da se bo v poslanski skupini SMC naredila preobrat in ne bo več podpirala vlade.”

Karl Erjavec (Foto: STA)

Tretja, najpomembnejša trditev, s katero je Erjavec po besedah Polnarja utemeljeval kandidaturo za mandatarja, pa je bila, da bo poročilo računskega sodišča neposreden povod, da bo najmanj polovica poslank in poslancev stranke SMC prestopila na stran Koalicije ustavnega loka, zagotovila podpise pod konstruktivno nezaupnico in na ta način zagotovila 46 glasov, zato je njegova izvolitev za mandatarja povsem verjetna. “To gospe in gospodje je bilo izgovorjeno 7. decembra.” Polnar navaja, da je Erjavec ob tem še dodal, da bo revizijsko poročilo računskega sodišča javno objavljeno v od desetih do 14 dneh.

“Gospe in gospodje, sprva sam temu nisem pripisoval nikakršnega pomena. Te osebe absolutno ne jemljem resno in sem se na vse izrečeno zgolj prezirljivo nasmehnil.” Potem se je po besedah Polnarja začelo. Nekaj dni kasneje je sledila medijska galama, napihovanje problema in potem tisto, kar se je zgodilo 17. decembra. “Če sem imel do takrat še nekoliko dvomov, pa morda tudi prepričanja, da se je vendarle dogodil sklep naključij, potem je bilo predstav ali samoprevar konec, ko se je javno pokazal predsednik računskega sodišča v medijih. Ko je jasno povedal, da je temeljni smoter računskega sodišča, da revizijsko poročilo izide in se javno objavi pred novim letom, ker to zahteva poslovna higiena. To je hudičevo podobno tistemu, kar je 7. decembra na sestanku s poslansko skupino govoril takrat še kandidat za mandatarja.”

Računsko sodišče je instrument rušenja obstoječe vlade
Nastopi prisednika računskega sodišča so Polnarja prepričali, da je računsko sodišče preko svojega predsednika vpleteno v aktualne politične boje. “Če sem konkreten, računsko sodišče je instrument rušenja obstoječe vlade.” Povedal je, da imel v dveh letih in pol poslanskega mandata priložnost, da je kot predsednik odbora za finance in kot član komisije za nadzor javnih financ spoznal delo računskega sodišča. “Zame je računsko sodišče v državi izjemno pomembna institucija. Ne samo zato, ker gre za vrhovno revizijsko institucijo, ki skrbi za kontrolo državnih računov,  proračuna in javne porabe v tej državi, ampak gre za institucijo, ki ima dejansko dva atributa: samostojnost in neodvisnost, ki sta tej instituciji v tej državi omogočeni. Ko člani računskega sodišča oziroma predsednik in njegovi namestniki prisegajo, uporabljajo v prisegi tri pomembne etične kategorije: poštenost, vestnost in nepristranskost. Predsednik računskega sodišča, kar se tiče poštenosti, vestnosti in nepristranskosti, mojega zaupanja nima več,” je bil jasen Polnar.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. (Foto: STA)

“Kar se tiče računskega sodišča in njegove vloge z revizijskim poročilom o nabavi medicinske in zaščitne opreme so stvari jasne. Računsko sodišče je bilo po volji predsednika instrumentalizirano samo zato, da se je en lažnivi ekshibicionist lahko samoreklamersko uveljavil,” je izpostavil in ob tem dodal, da je to nekaj, kar je za državo nesprejemljivo.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button