Politika

Popravljamo krivice-Preberite si izjemen zapis Eve Irgl

Kot predsednica odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, sem vesela, da na tem področju delamo dobro in popravljamo krivice.

1.Najnižje invalidske pokojnine se končno zvišujejo.
2. Pred časom smo odpravili diskriminatornost in krivico, ki se je zgodila kmečkim zavarovancem. Plačevali so namreč višino zavarovanja za polni obseg pravic, ko pa so se upokojili, so jim priznali le ožji obseg pravic in s tem manjšo odmero pokojnine.
3. Zaradi mojega stalnega opozarjanja in sodelovanja, tako s predsednico sekcije družinskih pomočnikov, kot z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, se pripravlja zakon, ki bo po dolgih letih na pravičen način uredil status družinskih pomočnikov.
4. Še kot predsednica Komisije za človekove pravice, sem prepoznala kalvarijo staršev slepih in slabovidnih otrok in jim pomagala do končne poprave krivic. Kljub temu, da je sodišče že leta 2012 povedalo, da so CSD zakon napačno tolmačili in da so storili napako, je bila krivica za nazaj popravljena šele čez dolgih osem let.
5. Podobna zgodba se sedaj odvija v primeru polnoletnih invalidov s statusom študenta, ki jim je bila krivično odvzeta pravica do invalidnine, ki jim sicer pripada po zakonu. Tudi tu so CSD dajali različne informacije, s čimer so privedli do tega, da so invalidi s statusom študenta bili primorani izbirati med dvema pravicama. Pravico do izobraževanja in pravico do invalidnine. Sedaj tudi to krivico za nazaj popravljamo.
6. Pred kratkim so se name obrnili v društvu za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Vilijem Julijan in pogovorili smo se o njihovi pobudi, da se zviša denarno nadomestilo za izgubljeni dohodek, ki pripada enemu od staršev, ki mora zapustiti službo, ker mora skrbeti za otroka s težko boleznijo. Kmalu bo zakon posredovan v sprejem DZ.
Vir: Facebook – Eva Irgl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button