Svet

Poljski poslanci podpirajo zakon o dostopu do gotovine v EU, glasovanje poudarja politične razpoke

Predlogu zakona, ki je povzročil delitve v poljski konservativni vladajoči koaliciji, je nasprotovala večina poslancev Solidarne Polska, mlajšega vladnega partnerja, ki pa se je skozi spodnji dom prebil s podporo nekaterih poslancev opozicije.

V torek je na posebni seji zakonodajo podprlo 290 poslancev, 33 jih je glasovalo proti, 133 pa se je vzdržalo.

Predlog zakona je bistvenega pomena, da država prejme več kot 23 milijard EUR subvencij in več kot 34 milijard EUR posojil iz masivnega sklada za sanacijo Evropske unije COVID-19.

Premier Mateusz Morawiecki se je zahvalil poslancem, »ki so se dvignili nad strankarsko-politične izračune« za odobritev zakonodaje.

Stranka Solidarna Polska je nasprotovala ratifikaciji sanacijskega načrta, zaskrbljena, da bi lahko Bruselj z mehanizmom, ki veže izplačilo sredstev EU na spoštovanje pravne države, uporabil za vmešavanje v poljske notranje zadeve in poseg v suverenost države.

Medtem je po pogajanjih z Morawieckim poljska levičarska opozicijska skupina napovedala, da bo podprla načrt za oživitev, če se vlada strinja z ukrepi, ki vključujejo postopek za nadzor porabe sredstev EU.

Levico so zalotili desnosredinski opozicijski politiki, ki so ji očitali, da podpira razdeljeno vladajočo koalicijo in ji prihrani zadrego, ker prek parlamenta ni prišel do ključnega zakonodajnega akta.

Države članice EU so decembra dale zeleno luč bloku, da si izposodi 750 milijard EUR (906 milijard USD) in zagotovi denarno injekcijo za gospodarstva, ki jih je kriza koronavirusa ogrozila.

Za uresničitev ambicioznega načrta mora vseh 27 držav članic EU ratificirati odločitev o povečanju virov bloka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button