Informer
Spletni posrednik informacij

Politični analitik Miloš Čirič: Jože P. Damijan ni primeren za mandatarja, DeSUS pa jemlje čas sebi in drugim (VIDEO)

0

Člani tako imenovane “koalicije ustavnega loka” menijo, da imajo dovolj glasov za izglasovanje nezaupnice vladi. Po drugi strani pa je na drugi strani opaziti premierja Janeza Janšo, ki nad nastalo situacijo ni videti zaskrbljen. Po mnenju številnih, Jože P. Damijan nikakor ni primeren za mandatarja. “Damijan ni primeren za mandatarja, čisto preprosto zato, ker nima čisto nobenih izkušenj z vodenjem ljudi, ki vodijo druge ljudi,” meni politični analitik Čirič, neodločnost stranke upokojencev pa označuje krajo časa sebi in drugim. V nadaljevanju Čirić meni, da bi morali virus premagati skupaj. Kot še dodaja, je politično nasprotovanje s strani opozicije nekaj čisto normalnega, nasprotno pa, pravi, smo v Sloveniji priča popolnoma napačnemu načinu nasprotovanja opozicije.

V zadnjem času se poraja vprašanje, kateri poslanci bi lahko zagotovili glasove, ki bi izglasovali nezaupnico vladi Janeza Janše. Odgovor v strankah koalicije ustavnega loka še niso podali. Marjan Šarec pravi, da je zagotovitev glasov njegova naloga, medtem ko je koordinator Levice Luka Mesec razglasil, da bo nezaupnica vladi razglašena že kmalu. Jože P. Damijan je v pogovoru za tednik Mladina pred nekaj dnevi zatrdil, da imajo v koaliciji ustavnega loka dovolj poslancev za zamenjavo aktualne vlade. Za to potrebujejo 46 glasov, stranke v koaliciji ustavnega loka pa jih imajo le 39. Ob tem so ponudbo za sodelovanje že zavrnili v koalicijski SMC in NSi. Janša je včeraj opozicijo pozval, naj vloži konstruktivno nezaupnico, če ima dovolj glasov. Enako je storil tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, oba pa več kot očitno ne verjameta, da ima KUL dovolj glasov.

Po mnenju političnega analitika Miloša Čiriča je večja verjetnost, da bi naslednji mandatar bil Karel Erjavec, kot pa Damijan. Pravi, da so sicer krožile različne informacije, medtem ko koaliciji ustavnega loka daje upanje samo še DeSUS. Medtem ko predsednik vlade nad nezaupnico ni zaskrbljen, pa Čirić meni, da je bilo pred dvema tednoma več možnosti za zamenjavo vlade, kot pa sedaj. “Dejstvo je da smo v vojni. V tem je celoten svet, Evropa pa še posebej, mi pa se moramo iz tega nekako izvleči ven,” pravi Čirić. V času so ko se borimo zoper nevarnost, pa bi morali stopiti skupaj in se boriti zoper stvarem, ki nas pestijo.

 

Pri nas več kot očitno ni namena, da bi se stopilo skupaj zoper to vojno. Nasprotovanje je po njegovem mnenju nekaj popolnoma normalnega v politiki in bo vedno prisotno. “Problem so načini, kako se to poskuša, načini kako se besede, ki se uporabljajo, medsebojno obtoževanje in seveda, kakšnega mandatarja pokličejo,” je še pojasnil. Predlagan mandatar Damijan po mnenju številnih ni primeren za mandatarja preprosto zato, ker nima nobenih izkušenj. “Damijan ni primeren za mandatarja, čisto preprosto zato, ker nima čisto nobenih izkušenj z vodenjem ljudi, ki vodijo druge ljudi,” pa opredeljuje Čirič.

DeSUS jemlje čas sebi in drugim
V stranki DeSUS se dejansko strinjajo z obema stranema, tako s koalicijo, kot s KUL. Po mnenju Čiriča se bodo morali v nekem trenutku odločiti. “Dejstvo je, da imajo do konca leta še čas, da nekaj naredijo. Če v tem času ne bodo naredili, je ta zadeva dosti nesmiselna, ker v resnici jemljejo čas in sebi in drugim,” še meni Čirič o neodločnosti v Stranki DeSUS.

V nadaljevanju še pojasni, da bi dani situaciji predsednik države lahko pomagal, če bi ga drugi spoštovali in sprejemali. “In na levi in na desni ga nihče ne sprejema kot neko avtoriteto, ki bi lahko govorila. Razumejo in upoštevajo ga bolj malo,” še pravi. Pri tem pa še opozori na tretje zaprtje države v prihodnosti, ki se po njegovem mnenju nikakor ne bi smel zgoditi.

Sara Rančigaj

Objavite komentar