PolitikaSlovenija

Pogovor s člani SDM 2. del – ” Mladi imajo Slovenijo radi, čeprav je še ne poznajo dobro”

Na našem portalu smo vam pripravili velik intervju z nekaterimi člani Slovenske demokratske mladine, ki deluje pod okriljem stranke SDS. Naš intervju smo tako razdelili na dva dela. Prvi del smo objavili včeraj na Veliko nedeljo, drugi del si lahko preberete danes.

Intervju s člani SDM – 2. del

Zanimal nas je pogled mladih na politiko in politične razmere. Odgovore so nam  tokrat zaupali zaupali Luka Simonič iz SDM Maribor, Anže Žibert iz SDM Ljubljana, Simona Purkat iz SDM Ig, Velike Lašče in Jakom Jenkovcem iz SDM Tržič.

 1. Kakšen je po vašem mnenju odnos mladih do slovenske politike?

 • Anže Žibert: Menim, da je naloga mladih, da si sami pridobimo in prisvojimo prostor, kjer bo slišan naš glas. Danes se vse prevečkrat zdi, da je politika mladih rezervirana zgolj za tiste, ki prihajajo iz FDV-ja ali njihovih podružnic tipa Metelkova. Njihova stališča takoj povzamejo MSM in jim nudijo vso podporo.  Mladi, ki razmišljamo nasprotno in to povemo na glas, pa smo nazadnjaški in napadeni iz različnih strani. Ko sem se izpostavil sam, so mi mnogi dejali, da imam prav, a so v strahu dejali, da si oni kaj takega ne bi upali, ker se bojijo, da bodo onemogočeni v prihodnosti.
 • Luka Simonič: Odnos mladih do slovenske politike je zelo ne zainteresiran. Večina mladih, se o tem ne pogovarja oz. imajo nek negativen pogled na politično udejstvovanje. In zato niso krivi samo mladi, ampak smo krivi vsi, ki se ukvarjamo z mladinsko politiko saj enostavno ne spravimo skupaj konstruktivne mladinske debate, ki bi bila medijsko pokrito. In predvsem zaradi tega se mladi ne zanimajo za politiko, saj ne vedo kaj katera stran sploh zagovarja.
 • Simona Purkat: Na prvi pogled je videti, da mladih politika ne zanima. To ni res. Še kako jih zanima. Mladi veliko slišijo, berejo in navsezadnje tudi občutijo. Mnogi imajo, zaradi nepoštenega poročanja v medijih, občutek, da so vsi politiki in stranke enake. Ta občutek je napačen, saj imamo izkrivljen medijski prostor, ki poroča v korist leve politične opcije, desno sredinske stranke pa demonizira. Želim si, da bi bilo več politične participacije. Premalo mladih se je pripravljeno vključiti v politične podmladke.
 • Jaka Jenkovec: Mladih politika ne zanima, saj imajo prepričanje, da je to nekaj umazanega in se jo posledično zato tudi izogibajo.  Veliko mladih ne zaupa v politiko ravno zaradi medijev, ki ustvarjajo negativno klimo v državi in s tem delajo za tranzicijsko levico.  Obenem pa v politiki ne vidijo motiva saj imajo občutek, da na dogajanje ne morejo vplivati.
luka Simonič
Luka Simonič, SDM Maribor
Anže Žibert
Anže Bah Žibert, SDM Borovnica

 

 1. Koliko je po vašem mnenju v mladih še domoljublja?

 • Anže Žibert: Veliko domoljubja je v mladih. Je pa res, da v nekaterih mestih tega ni toliko občutiti, ker se promovira tiste, ki domoljubje zaničujejo. Na ta način želijo ubiti tudi to vrednoto. Sem predstavnik generacije, ki je rojena po osamosvojitvi in težko poslušam tiste politike, ki nasprotujejo odprtju muzeja slovenske osamosvojitve. To priložnost zato izkoriščam tudi zato, da se zorganiziramo mladi domoljubi in zberemo podpise v podporo odprtja muzeja. Odnosa do lastne države, bi se morali učiti tudi od svojih ameriških vrstnikov. Torej, najprej Slovenija!
 • Luka Simonič: Jaz mislim, da ker nekaj. Mladi tudi, če niso politično aktivni so domoljubi in zagovarjajo svojo deželo. Vsaj moje mnenje je, da se patriotizem do države iz leta v leto povečuje in ne manjša. Mogoče zato, ker vidimo kaj prinaša globalizem…
 • Simona Purkat: . Domoljubje se izraža predvsem na športnih tekmovanjih. Šport in uspehi naših športnikov nas združujejo. Združuje nas tudi narodno zabavna glasba, ki se mi zdi močno podcenjena. Problem pa je predvsem v nepoznavanju zgodovine naše države. Več bi morali narediti v smeri poznavanja naše politične zgodovine, predvsem slovenske osamosvojitve.  Gre za največji dogodek v zgodovini slovenskega naroda in če bi ga bolje poznali in razumeli, bi bilo domoljubja veliko več. Načrtovani muzej slovenske osamosvojitve je dober korak v tej smeri
 • Jaka Jenkovec: V mladih domoljubje počasi ugaša, saj socialna omrežja s tako imenovanimi »fake news« vplivajo na družbeno politično miselnost med mladimi. Vsi ti »influencerji« za lastne potrebe kritizirajo politiko in obenem tudi lastno državo.

Žalostno je, da tudi domača vzgoja otroke uči, da je drugje bolje in da je naša politika nekaj slabega, na ta način pa otrokom ne dajejo občutka nacionalne pripadnosti in ljubezni do naše lepe Slovenije

3. Je po vašem mnenju bistveno, da mladi spremljajo politiko in se o njej pogovarjajo?

 • Anže Žibert: Zelo pomembno je, da mladi spremljajo politiko, še pomembnejše pa je, da si svoje mnenje ustvarimo sami. Namreč, mi smo tisti, ki bomo čez nekaj let vodili našo državo. Razmišljati moramo s svojo glavo in soustvarjati zdravo politično okolje, če želimo doseči spremembe
 • Luka Simonič: Bistveno je v tem kontekstu težka beseda. Mislim, da to ni bistveno ampak je dobro za splošno razgledano in družbeno koristno. V politiki lahko marsikaj spremeniš, lahko vidiš trende, ki jih politika narekuje tako v gospodarstvo, kot v drugih dejavnostih in si bol pripravljen na svojo prihodnost.
 • Simona Purkat: Seveda. Nekoč sem prebrala naslednjo misel: »Morda ne razmišljaš o politiki, vendar to ne pomeni, da politika ne razmišlja o tebi.« Mladi morajo vedeti, da politika v veliki meri kroji naša življenja. Zato je pomembno, da so mladi sogovornik v procesu ustvarjanja politik na področju študija, stanovanjske politike, študentskega organiziranja in bivanja, prehrane, … Indiferenten odnos do politike ti kratkoročno lahko prihrani kakšno uro spanja, na dolgi rok pa zagotovo škodi.
 • Jaka Jenkovec: Absolutno, mladi morajo spremljati politiko in se vanjo aktivno vključevati. Zagotovo je še kako aktualen pregovor, da na mladih svet stoji, je pa seveda zelo pomembno, da pridobivajo  dragoceno znanje od izkušenejših kolegov.
Jaka Jenkovec, SDM Tržič
Simona Purkat, SDM Ig,, Velike Lašče

4.  Kakšen je po vašem mnenju odnos politike do mladih?

 • Anže Žibert: Podpiram politiko, ki je usmerjena v vzpostavljanje pogojev, ki mladim omogočajo rast, razvoj in kreativnost. Na nas mladih pa je, da pošteno ovrednotimo in ocenimo politike na volitvah. Torej, udeležba na volitvah je pomembna. Še bolj pomembno pa je, da ne pozabimo, kdo so tisti politiki, ki zgolj besedičijo o mladih in kdo so tisti, ki za mlade tudi nekaj storijo.
 • Luka Simonič: Jaz raje rečem, da se moremo mladi dokazat politiki. Kaj to na kratko pomeni, mladi moremo bit tisti, ki imamo vizije in poglede, ki se jih ne smemo bat povedat in argumentirat. Tako si mladi zaslužimo mesto v politični delovanjih, ne pa samo z tem ker smo mladi. Moremo pokazat, da smo tudi sposobni.
 • Simona Purkat: Skoraj vso zgodovino samostojne Slovenije so nam vladale leve stranke, ki so mlade zapostavljale. Sicer se rade kitijo s tem, kako so napredne, socialne in kako jim je mar za mlade – vendar, kaj so do tega trenutka za nas sploh naredile? Mlade se je potiskalo v neperspektivne študije, zaradi katerih so mnogi vstopili in še vstopajo na trg delovne sile nepripravljeni. Po zaključku študija, tisti, ki ostanejo v Ljubljani skoraj ne morejo dobiti splošnega zdravnika. Cene nepremičnin so, zaradi odsotnosti stanovanjske politike, zrastle v nebo.
 • Jaka Jenkovec: Trenutno je mladim tudi v teh negotovih časih vlada prikočila na pomoč z različnimi ukrepi, kot so solidarnostni dodatek za novorojence, pravica do podalšanja statusa študenta, 300€ denarne pomoči za vse študente, subvencionirana prehrana, itd… Je pa zagotovo še veliko potenciala na področju stanovanjske in družinske politike, predvsem pri vzpodbudi mladih za ustvarjanje oziroma povečanje družine .

Samo, da so mladi dobili ogromno ugodnosti in pomoči, vlada Janeza Janše mlade aktivno vključuje v posvete. Mnogi mladi so tudi dobili priložnost dela in nabiranja izkušenj v izbranih resorjih. Gre za zelo spodbudne trende. 

 

5.  Kako bi ocenili delo vlade Janeza Janše po enem letu dela?

 • Anže Žibert: Levo misleči mladinci so deležni podpore in pohvale iz vseh možnih strani. Mi, ki razmišljamo drugače, pa smo označeni za nebodi ga treba, ki nas je potrebno utišati za vsako ceno. To moramo spremeniti. Politika je stvar nas vseh, ne dovolimo, da nam jo ugrabijo!
 • Luka Simonič: Mislim, da vlada dela dobro in učinkovito, kaj je vsaj osebno zame najpomembnejše. Covid je prinese ogromno napora in dodatnega dela ampak misli, da se tudi tu vlada v večji meri izkazala saj je zadržala delovna mesta in smo tudi pri vrhu držav po število cepljenih ljudi.
 • Simona Purkat: Seveda je odgovor vsakega, ki prihaja iz koalicijskih strank, da delo vlade ocenjujemo kot zelo uspešno. Ampak tega ne trdimo kar tako. Govorijo dejstva. Govorijo dosežki. Dovolite mi, da jih nekaj naštejem. Zunanja politika še nikoli ni bila tako aktivna. Prevzeli smo zdravstveni sistem, ki je bil po oceni svetovne zdravstvene organizacije, nepripravljen na epidemijo, a smo poskrbeli, da ni klonil. Ne samo to, kapacitete bolnišnic smo še povečali.
 • Jaka Jenkovec: Ko je Marjan Šarec skočil v prazen bazen in nato vrgel puško v koruzo, je vajeti prevzel g. Janez Janša. Ko so bile razmere najslabše, je vlada potegnila najboljše možne poteze in s protikronskimi paketi na najboljši možen način pomagala vsem državljanom. Menim, da vlada kljub vsem pritiskom dela po svojih najboljših možnih močeh, da bi v teh  nestabilnih časih, ko nas Covid-19 spremlja na vsakem koraku, zagotovila nekakšen žarek upanja za prebroditev te krize

 Z zvišanjem povprečnin za občine, uresničujemo naše zaveze k večji regionalizaciji. Kulturno ministrstvo v letošnjem letu razpolaga z rekordnim proračunom 

6.  Kakšna je po vašem mnenju politika Slovenske demokratske stranke?

 • Anže Žibert: Moja ocena za to ni potrebna, ker rezultati in dosežki govorijo sami zase. Tisti, ki se s to trditvijo ne strinjajo si zatiskajo oči in to dobro vedo. Moti pa me, ker MSM niso sposobni povedati niti ene pozitivne reči, ki jo je storila vlada Janeza Janše. In ti se razglašajo za “nepristranske”. Za mlade je vedno veljalo, da jih boli krivica. Torej, pokažimo in dokažimo, da je res tako!
 • Luka Simonič: Mislim, da je politika SDS že skozi zgodovino jasna, Slovenca potavljamo na prvo mesto, borimo se proti centralizaciji, birokratizaciji… Vsekakor pa si želimo napredka na vseh področjih, ki so bila kar nekaj časa zapostavljana npr. Zdravstvo, oskrba starejših, gospodarstvo…
 • Simona Purkat: Povezovalna! Slovenska demokratska stranka je vedno povabila vse stranke k produktivnemu sodelovanju. Smo moderna stranka, utemeljena na vrednotah slovenske osamosvojitve. Te so družina, domoljubje, svoboda, demokracija ter odgovornost.
 • Jaka Jenkovec: SDS ima najmočnejši in lahko rečem tudi najvplivnejši politični podmladek v Sloveniji. SDS mladim ponuja aktivno vključevanje v politiko na lokalnem in tudi na državnem nivoju. Prav tako pa preko evropskih poslancev pripravništvo v njihovih pisarnah. Mladi imamo priložnost pridobiti izkušnje in pomagati pri sooblikovanju prihodnosti naše države.
 1. Bi na koncu še povabili mlade, da se vam pridružijo?

 • Anže Žibert:  Želim si, da se nam pridruži še veliko mladih. Samo tako nam lahko uspe in verjamem, da nam bo!
 • Luka Simonič: Vsekakor bi povabil vse, ki ji zanima politično in družbeno aktivno delovanje. Pri nas bo vsako mnenje uslišano tudi, če je drugačno in to je vsaj zame najpomembnejše.
 • Simona Purkat Velikokrat me vprašajo, kaj imam od tega, da sem v stranki. Najprej naj povem, da kdor se včlani samo zaradi koristi, hitro odide. Večina članov Slovenske demokratske stranke se pridružili zaradi ljubezni do domovine, zaradi želje po boljšem jutri. Ko sem se sama včlanila, nisem imela nobenih pričakovanj od stranke, danes pa imam ob sebi zares dobre in iskrene prijatelje. V naši stranki se počutiš kot doma. Res smo kot ena velika družina. Poleg tega pa je stranka odlična odskočna deska. Toliko poznanstev, toliko priložnosti, kot jih mladi dobijo v SDS, jih po mojem mnenju nikjer drugje.
 • Jaka Jenkovec: V Slovenski demokratski mladini želimo pomagati zgraditi boljšo Slovenijo za vse, še posebej za mlade. Želimo si, da bi bili mladi slišani. Stremimo k temu, da čim več mladih vstane izpred računalnika in se odloči, da je danes tisti dan, ko bodo svojo idejo povedali naprej. Ko se bodo odločili, da ne želijo biti samo pasivni opazovalci življenja, temveč aktivni graditelji naše prihodnosti in prihodnosti naše države.

 Ko se bo vsak sam pri sebi odločil, da je demokracija vrednota, za katero je hvaležen in jo želi v Sloveniji negovati, bodo prišli tudi boljši časi, saj je to prvi korak na poti  

S člani SDM se je pogovarjal Mitja Grmovšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button