Svet

Orban izpogajal tri milijarde evrov več od pričakovanega, Merklova obljubila opustitev člena 7 proti Madžarski

Po še eni dolgi in neprespani noči je le bil sprejet dogovor o svežnju za obnovo zaradi posledic pandemije koronavirusa. Ravno tako je bil potrjen proračun Evropske unije za naslednje fiskalno obdobje sedmih let v višini okoli 1,1 bilijona evrov.

Države članice EU so dosegle dogovor o proračunu in velikosti svežnja za obnovo, madžarski premier Viktor Orbán, pa je po poročanju Daily News Hungary, z doseženim zadovoljen.

Madžarska je dobila tri milijarde evrov več od prvotno pričakovanega, nemška kanclerka Angela Merkel, pa je obljubila, da bo v času nemškega predsedovanja EU, torej do konca leta 2020, opuščen postopek iz člena 7 proti Madžarski.

 

Izkazalo se je, da je imel Orbán prav. Napadi na Madžarsko niso imeli nikakršne teže v zakonodaji EU, temveč so bili zgolj politično motivirani.

 

Madžarske niso mogli izsiljevati: denar, ki nam je zagotovljen ni vezan na politične pogoje … in njegova raba bo vezana samo na finančni nadzor,” je povedal Orbán. Grenak priokus pušča dejstvo, da Orbánu ni uspelo preprečiti dostop do evropskih sredstev za nevladne organizacije, a se bo Madžarska še naprej zavzemala, da se nevladne organizacije loči od sredstev EU.

 

Ivan Šokić / Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button