Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Politika

Opozicija kritična do pisma. SMC: Trditve o ukradenih volitvah so nerazumljive.

0de0c9752400a55871e1 predsedniki strank brez sds
Foto: STA

Pismo predsednika vlade Janeza Janše voditeljem EU je sprožilo burne odzive na domačem političnem parketu. Iz SMC so sporočili, da pismo zavračajo, povsem nerazumljive pa so tudi trditve o ukradenih volitvah. Začasni predsednik DeSUS Tomaž Gantar pa pravi, da pismo ne koristi interesom Slovenije in da “terja resno razpravo”. Predsednik NSi Matej Tonin se je od pisma ogradil in zapisal, da gre za osebno mnenje predsednika vlade. V opoziciji menijo, da pismo sramoti in ruši Slovenijo, Janša pa je s tem uničil še zadnjo trohico kredibilnosti predsedovanja Svetu EU.

Predsednik vlade Janez Janša je voditeljem EU poslal pismo, v katerem se zavzema za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o finančnem okviru za spopad z epidemijo, ki ga zdaj po njegovem mnenju spodkopava nedavni dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju črpanja sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Janša je v pismu prav tako omenil, da smo bili leta 2014 v Sloveniji “priča ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov”, nobena od institucij EU pa se takrat ni odzvala niti z enim samim opozorilom.

Šarec: Ta človek je uničil še zadnjo trohico kredibilnosti predsedovanja Svetu EU

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je ob tem na Twitterju zapisal, da Janša “rad piše”. “Po sporu glede volitev v ZDA se je zdaj lotil še temelja EU, vladavine prava. Ta človek je uničil še zadnjo trohico kredibilnosti predsedovanja Svetu EU in njega v tej vlogi. Izoliran kot Enver Hoxa v 60. in 70. letih. Bunkerji še in bo.”

Mesec pravi, da je pismo “povsem shizofreno”

Koordinator Levice Luka Mesec je prav tako na Twitterju zapisal, da sta se morala ugled države in nacionalni interes že drugič v 14 dneh umakniti njegovemu dvorjenju tujim botrom. “Zadnjič Trumpu, tokrat Orbanu.” “Pismo je sicer povsem shizofreno. Janša pravi, da vladavina prava ne sme biti podrejena vladavini večine (ker potem to ni demokracija, ampak ‘komunizem’), v resnici pa se postavlja v bran ravno Orbanovi vladavini večine nad vladavino prava,” je dodal.

Fajonova: Novo pismo sramoti in ruši našo državo

Predsednica SD Tanja Fajon je dejala, da je zdravstveni sistem na robu kolapsa, bolnišnice so brez nujne opreme, ljudje pa umirajo. “Medtem novo pismo PV, ki sramoti in ruši našo državo, na katero smo v EU ponosni. Ideologijo SDS postavlja nad pravno državo. Brani države, ki blokirajo denar za spopadanje Evrope z epidemijo,” pravi.

Bratuškova: Janša je človek, ki nam je ukradel državo

Odzvala se je tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. Delila je članek o pismu, ob tem pa zapisala: “Človek, ki nam je ukradel državo.” V SAB so še zapisali, da je nedopustno, da Janša pod vprašaj postavlja vladavino prava, enega temeljnih postulatov sodobne demokracije. “S tem brani svoji zaveznici Poljsko & Madžarsko, ki z blokado evropske pomoči med pandemijo utegneta povzročiti novo krizo v EU. Kdaj se bodo koalicijski partnerji zbudili,” se sprašujejo.

SMC: Trditve o ukradenih volitvah so nerazumljive

V koalicijski SMC, ki jo vodi Zdravko Počivalšek, zavračajo vsebino pisma. “Vladavina prava je za SMC eden temeljnih postulatov delovanja Evropske unije in podpiramo vsa prizadevanja članic EU in evropskih institucij za uveljavitev tega načela v vseh državah članicah EU in širše.” Dodajajo, da so povsem nerazumljive tudi trditve o ukradenih volitvah. SMC je volitve 2014 zmagala pošteno, na podlagi volje ljudi, izražene na svobodnih in demokratičnih volitvah.

Gantar: To terja resno razpravo

Začasni vodja DeSUS Tomaž Gantar je zapisal, da se EU sooča z največjo zdravstveno in ekonomsko krizo po drugi svetovni vojni, enotnost držav članic pa je bistvenega pomena. “Pismo PV evropskim voditeljem zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili. To terja resno razpravo,” je dodal.

Tonin: To je mnenje Janše, vlada o vsebini pisma ni odločala

Predsednik koalicijske NSi Matej Tonin je na Twitterju zapisal, da pismo predstavlja mnenje predsednika vlade, saj o vsebini vlada ni odločala.

Urbanija: Včasih smo imeli politike, ki so upali nastopati le na vaških veselicah

Odzval se je tudi Uroš Urbanija, direktor urada vlade za komuniciranje. “Včasih smo imeli politike, ki so upali nastopati le na vaških veselicah, niso pa upali nastopiti v EU-parlamentu, kaj šele, da bi imeli svoje mnenje in vizijo, pa navsezadnje tudi hrbtenico. Hvala Bogu se je to spremenilo,” je zapisal.

Michel prejel Janševo pismo, za zdaj brez komentarja

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je po navedbah virov pri EU prejel pismo slovenskega premierja, ki pa ga za zdaj ne komentira. O večletnem proračunu Unije bodo sicer v četrtek razpravljali voditelji EU, so potrdili viri.

Voditelji članic EU bodo v četrtek na virtualnem zasedanju razpravljali tudi o večletnem proračunu Unije, predsednik Evropskega sveta ostaja v stiku z vsemi partnerji, drugih komentarjev pa za zdaj ni, so viri pri EU odgovorili na vprašanje, kakšen je Michelov odziv na Janševo pismo. (STA)

STA: O Janševem pismu tudi bruseljski portal Politico

Bruseljski spletni medij Politico danes piše o pismu, ki ga je slovenski premier Janez Janša v torek poslal voditeljem EU. V prispevku se osredotoča na del pisma, v katerem Janša EU primerja s konvojem ladij, ki plujejo po razburkanem morju.

Avtorja Politicovega Playbooka Florian Eder in Zoya Sheftalovich sta tako med drugim uporabila izsek pisma, v katerem Janša piše, da so pred konvojem naših ladij, ki se imenuje EU, čeri in ledene gore. “Veliko je izzivov, ki jih lahko premagamo, vendar le, če spoštujemo enoglasen dogovor, ki določa smer našega potovanja,” besede slovenskega premierja še izpostavlja Politico.

Avtorja sta se ob tem spotaknila ob metafore, ki jih je Janša uporabil v pismu, s katerim želi prepričati kolege iz članic EU, naj popustijo zahtevam Madžarske. Izpostavila sta primerjavo: “Zanikanje našega zgodovinskega dogovora na julijskem vrhu je kot prepir glede menija na ladji, ki pluje proti ledeni gori.”

Politico se nato vpraša, kaj se bo zgodilo, če drugi voditelji ne bodo sledili “dragocenemu nasvetu”. In navede Janšev odgovor: “V nasprotnem primeru lahko le čakamo, da bo naslednja ladja zapustila konvoj.”

“Dobro jutro. Slovenija bo v drugi polovici 2021 predsedovala Svetu EU,” se prispevek konča z opozorilom. (STA)

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...