Politika

Odprto pismo nekemu poslancu: Brat pokojnega zasebnega kirurga Matevža Gorenška odgovarja ideologu Levice Kordišu

Potem, ko si je poslanec radikalne Levice Miha Kordiš na seji odbora za zdravstvo, kjer so obravnavali peti protikoronski paket, drznil, da veliko skupino zasebnih zdravnic in zdravnikov javno označi za mazače, se je s strani več zdravniških zdravniških združenj upravičeno usul val kritik. Zaradi neprimernega obnašanja poslanca je ogorčen tudi brat pokojnega priznanega zdravnika zasebnika Matevža Gorenška odvetnik Domen Gorenšek, ki je napovedal, da bo Kordiš zaradi označitve njegovega brata za mazača, samo zato, ker je bil zasebnik, pravno odgovarjal. Pokojni brat je bil namreč filantrop, altruist in izjemen kirurg ter človek. 

V odprtem pismu nekemu poslancu je Domen Gorenšek uvodoma poudaril, da se je njegov brat Matevž Gorenšek, 6. avgusta letos, v jutranjem času, zgrudil pred vrati sobe, ki se je nahajala v zasebnem medicinskem centru MD Medicina d.o.o. “Medtem so nadstropje nižje pričeli prihajati pacienti, naročeni na specialistični pregled. Ker mojega brata ni bilo, so ga zaposleni pričeli iskati.” Njegovega brata so žal našli prepozno. Tako je umrl star 48 let za posledicami miokardnega infarkta in za seboj zapustil žalujoče starše, mladoletni hčerki dvojčici, ženo, brata in mnoge druge.

13. oktobra letos sem od poslanca Državnega zbora Republike Slovenije izvedel, da je bil moj brat mazač in ne filantrop, altruist in izjemen kirurg ter človek, kar sem sam, njegovi bližnji, njegovi pacienti, prijatelji, znanci in ne malo tistih, ki so ga morda le bežno poznali, po mnenju poslanca, očitno ves čas zmotno menili. Bil je namreč zdravnik zasebnik. Zgolj navedeno dejstvo pa je za poslanca z rdečo zvezdo na maski, podobo Tita na majici in verjetno brez enega samega delovnega dne pred vstopom v parlament, dovolj velik greh, da brez zadržka navrže to označbo, pri čemer se kot, po mojem mnenju “uporabni idiot”, v upravljanju tistih, ki so ga politično ustvarili, morda niti ne zaveda, da je s tem mojega pokojnega brata prikazal celo kot kriminalca,” je poudaril kritično.

Mazaštvo je kaznivo dejanje

Odvetnik Gorenšek je v nadaljevanju poudaril, da je mazaštvo v skladu z določbo 180. člena Kazenskega zakonika kaznivo dejanje. V prvem odstavku zakona je namreč zapisano: “Kdor se ukvarja z zdravljenjem ali opravljanjem zdravilske dejavnosti, čeprav nima predpisane kvalifikacije, in pri tem odvrne bolnika od pravočasnega iskanja zdravniške pomoči, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.” V primeru če zaradi mazaštva nastopi smrt, je predvidena zaporna kazen do deset let zapora. Brat Gorenška, ki ga Kordiš označil za mazača, je imel vse potrebne kvalifikacije za opravljanje zdravniške funkcije.

Miha Kordiš (Foto: zajem zaslona)

Zdravniško funkcijo je pokojni brat po besedah Gorenška opravljal z vso skrbnostjo, predanostjo ter požrtvovalno. Vse to je počel do svojega “zadnjega dne, ko je, pregorel od običajno šestnajst do osemnajst urnega delovnega dne, ki je poleg izvajanja kompliciranih operativnih posegov, obiskovanja pacientov tudi v nočnih urah, obsegal še neprestan boj z državnimi “mlini na veter”, mrtev obležal na hodniku, kot pozabljen od vseh,” je izpostavil Gorenšek in ob tem dodal, da si brat vseskozi tudi prizadeval, da bi do operativnih posegov, takrat ko le te potrebujejo, lahko prišli tudi pacienti, ki si jih sicer niso sposobni še dodatno plačati.

V zapisu mu je javno obljubil, da bo storil vse kar bo v njegovi moči, da bo Kordiš pravno odgovarjal za izrečene besede. “V konkretnem postopku najverjetneje ne bo prišlo v poštev sklicevanje na poslansko imuniteto. Ves izkupiček, ki ga boš, seveda v primeru pravnomočno končanega postopka v korist mojih strank moral za izrečene besede plačati, pa bo namenjen za izvedbo nujnih operativnih posegov ljudi, ki si zaradi sistema, katerega vzdržujejo privilegirani posamezniki, ki so te politično ustvarili, le teh v razumnem roku ne morejo privoščiti, pa čeprav vsak mesec vplačujejo prispevke v zdravstveno blagajno in so torej že tako samoplačniki,” je poudaril in dodal, da bo s tem končno imel konkretno možnost, da pomaga ljudem, ki pomoč potrebujejo.

V nadaljevanju objavljamo celotno pismo, ki je bilo objavljeno na strani civilnodružbenega gibanja Zdravstvo.si:

ODPRTO PISMO NEKEMU POSLANCU

Moj brat Matevž Gorenšek, se je dne 6.8.2020 v jutranjih urah nenadno zgrudil pred vrati svoje sobe v zasebnem medicinskem centru MD Medicina d.o.o. Medtem so nadstropje nižje pričeli prihajati pacienti, naročeni na specialistični pregled. Ker mojega brata ni bilo, so ga zaposleni pričeli iskati. Našli so ga ležati nepremičnega na hodniku. Prepozno. Star 48 let je umrl za posledicami miokardnega infarkta in za seboj pustil žalujoče mamo, očeta, mladoletni hčerki dvojčici, ženo, brata in mnoge druge.

Dne 13.10.2020 sem od poslanca Državnega zbora Republike Slovenije izvedel, da je bil moj brat mazač in ne filantrop, altruist in izjemen kirurg ter človek, kar sem sam, njegovi bližnji, njegovi pacienti, prijatelji, znanci in ne malo tistih, ki so ga morda le bežno poznali, po mnenju poslanca, očitno ves čas zmotno menili.

Bil je namreč zdravnik zasebnik. Zgolj navedeno dejstvo pa je za poslanca z rdečo zvezdo na maski, podobo Tita na majici in verjetno brez enega samega delovnega dne pred vstopom v parlament, dovolj velik greh, da brez zadržka navrže to označbo, pri čemer se kot, po mojem mnenju »uporabni idiot«, v upravljanju tistih, ki so ga politično ustvarili, morda niti ne zaveda, da je s tem mojega pokojnega brata prikazal celo kot kriminalca.

Mazaštvo je namreč skladno z določbo 180. člena KZ-1 kaznivo dejanje, opis kaznivega dejanja mazaštva, pa se v prvem odstavku navedenega člena glasi: »Kdor se ukvarja z zdravljenjem ali opravljanjem zdravilske dejavnosti, čeprav nima predpisane kvalifikacije, in pri tem odvrne bolnika od pravočasnega iskanja zdravniške pomoči, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.« V primeru, če kot posledica takšnega zdravljenja nastopi smrt, je razpon zaporne kazni določen od enega do desetih let.

Moj brat je še kako imel vse potrebne kvalifikacije za opravljanje zdravniške funkcije, katero je opravljal z vso skrbnostjo, predanostjo ter požrtvovalno, vse do svojega zadnjega dne, ko je, pregorel od običajno šestnajst do osemnajst urnega delovnega dne, ki je poleg izvajanja kompliciranih operativnih posegov, obiskovanja pacientov tudi v nočnih urah, obsegal še neprestan boj z državnimi »mlini na veter«, mrtev obležal na hodniku, kot pozabljen od vseh. Ves čas si je prizadeval, da bi do operativnih posegov, takrat ko le te potrebujejo, lahko prišli tudi pacienti, ki si jih sicer niso sposobni še dodatno plačati.

Žal pa ugotavljam, da v tej državi morda nikoli ni bilo na prvem mestu zdravje ljudi, pač pa dobički izbrancev, ki na podlagi takšnega neurejenega sistema in s pomočjo nastavljenih »uporabnih idiotov« ter njihovega političnega zavajanja ljudi z »javnim zdravstvom« ter neprestano delitvijo na »javno« in »zasebno«, ta nevzdržen sistem, ki se že tako sesuva sam vase, umetno vzdržujejo. Proti takšnemu sistemu se je moj brat boril.

Da. In bil je zasebnik.

Običajno, tako sem vzgojen, ljudi, ki jih ne poznam naslavljam z »vi«. To žal v tem primeru ne bo mogoče, čeprav se še kako trudim, da bi dotičnega poslanca vendarle v tem zapisu vikal. Pa žal ne gre. Celo zapisati ime in priimek te osebe je pretežko. Spoštovanje si je namreč treba prislužiti.

Zato Ti s tem zapisom javno obljubljam, da bom storil vse kar je v moji moči, da boš odgovarjal za izrečene besede. Pravno seveda. V konkretnem postopku najverjetneje ne bo prišlo v poštev sklicevanje na poslansko imuniteto. Ves izkupiček, ki ga boš, seveda v primeru pravnomočno končanega postopka v korist mojih strank moral za izrečene besede plačati, pa bo namenjen za izvedbo nujnih operativnih posegov ljudi, ki si zaradi sistema, katerega vzdržujejo privilegirani posamezniki, ki so te politično ustvarili, le teh v razumnem roku ne morejo privoščiti, pa čeprav vsak mesec vplačujejo prispevke v zdravstveno blagajno in so torej že tako samoplačniki.

Tako boš končno imel konkretno možnost pomagati konkretnim osebam, ki pomoč potrebujejo. Upam, da premoreš toliko človečnosti, da boš na koncu, pa četudi po več letih sodnih postopkov, na to ponosen. Morda bo sicer po pravnomočnosti potrebna še izvršba, saj je ljudem ideologije, katero zagovarjaš, vedno lažje razpolagati s tujim denarjem kot z lastnim. In še, DA, prav imaš. Operativne posege, ki bodo plačani iz sklada, ki se bo morda imenoval po tebi, bodo izvedli zdravniki zasebniki.

Odvetnik Domen Gorenšek

Ljubljana, 15.10.2020

 

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button