Svet

Obisk Janše v Izraelu odmeval v tamkajšnjih medijih: “To je priložnost za nov začetek odnosov med Slovenijo in Izraelom!

Predsednik vlade Janez Janša se je v torek, 8. decembra 2020 v okviru dvodnevnega uradnega obiska v Izraelu srečal z izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem. V skupni izjavi za javnost sta predsednika vlad obeh držav poudarila dobre prijateljske odnose med državama vse od osamosvojitve Slovenije pred tridesetimi leti in pomen inovacij kot konkurenčne prednosti za prihodnost obeh držav. Obisk Janše v Izraelu pa ni ostal neopažen v izraelskih medijih, ki so bili polni hvale. Predsednik vlade Janša je dejal, da je Izrael v svetovnem merilu ena najbolj inovativnih držav in kot taka odličen primer za Slovenijo. V času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije bo velik poudarek namenjen predvsem kibernetski varnosti. Srečanje z izraelskim predsednikom vlade pa je bilo namenjeno tudi ključnim zunanjepolitičnim temam, kot so Sirija, Irak, Iran in bližnjevzhodni mirovni proces.

Slovenija ključ do bolj pro-izraelske EU!”, “Hvala, ker ste prepoznali Hezbollah za teroristično organizacijo!

“Hvala, ker ste prepoznali Hezbollah za teroristično organizacijo,” so pri Ynet izpostavili zahvalo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja slovenskemu premierju Janezu Janši in ob tem poudarili, da je to Janšev prvi obisk tuje države izven EU. V Izraelu so to prepoznali kot stvar vredno pozornosti, saj se je zato Janši zahvalil tudi izraelski premier.

Obisk Janše v Izraelu pa ni bil zgolj vljudnostni. Ob robu srečanja predsednikov vlad obeh držav je bila podpisana tudi skupna deklaracija med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Israeli Innovation Authority. Deklaracijo o inovacijah sta podpisala državna sekretarka v Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Ajda Cuderman in predsednik upravnega odbora Israeli Innovation Authority dr. Ami Appelbaum, so sporočili iz Ukoma.

Podpis skupne Deklaracije o inovacijah med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Israeli Innovation Authority. Na Sliki v ozadju premier Janez Janša in premier Benjamin Netanyahu. Deklaracijo podpisujeta državna sekretarka Ajda Cuderman in predsednik upravnega odbora IIA dr. Ami Appelbaum (foto: EPA)

“Odlično srečanje slovenskega premiera Janeza Janše, ki je na svojem prvem obisku zunaj EU prišel v Izrael,” so bili polni hvale pri Ynet.

Priložnost za nov začetek v odnosih med državama

“Janez, to je priložnost za nov začetek odnosov med Slovenijo in Izraelom,” je dobro razpoloženi Netanjahu povedal v uvodu skupne izjave premierjev za javnost in pri tem citiral izsek iz filma Casablanca: “To je začetek čudovitega prijateljstva.” Ob tem je Netanjahu poudaril, da je Janša vedno bil “velik zagovornik zavezništva med Izraelom in Slovenijo,” kar po Netanjahujevih besedah potrjuje tudi prvi Janšev obisk izven EU v Izrael.

 

Pri Bimmae so izpostavili Netanjahujevo zahvalo za slovensko razglasitev Hezbollaha za teroristično organizacijo. “Ljudje bodo vedno spraševali, zakaj tega niste storili že prej,” je pri tem pripomnil Netanjahu, kar bi dalo slutiti na katastrofalne odnose z Izraelom v času, ko je bil zunanji minister Miro Cerar. Novembra 2019 je kakor smo poročali na Nova24TV Cerar v Sloveniji gostil palestinskega zunanjega ministra Riada al-Malikija in mu zagotovil, da je mednarodno priznanje Palestine ena od glavnih prioritet slovenske zunanje politike. “Nadaljujemo z intenzivnim prizadevanjem, da se znotraj EU oblikuje skupina držav, ki bodo skupaj s Slovenijo priznale Palestino. To je eden pomembnejših ciljev, od katerega ne odstopamo,” je takrat izjavil Cerar.

Slovenija ključ do bolj pro-izraelske Evropske unije

A Netanjahu ni pogreval preteklosti, temveč se je raje osredotočil na prihodnost. “Slovenija in Izrael sta dve napredni demokraciji s tehnološkimi zmogljivostmi, ki zreta v prihodnost in delita željo po izboljšanju življenja državljanov v teh državah.”

Pri Jerusalem Postu so medtem izpostavili, da je po mnenju izraelskega premierja Netanjahuja ravno Slovenija ključ do bolj pro-izraelske Evropske unije. Kakor je razvidno, ko je predsednik vlade Janez Janša, slovenska beseda v mednarodnem prostoru dejansko ima težo. “Po letih bolj pro-palestinske drže, se je Slovenija pod Janšo začela približevati Izraelu,” so zapisali. Pri tem niso umanjkale oznake Janše za “slovenskega Trumpa”, Ameriški predsednik Donald Trump je namreč neomajen podpornik Izraela, po mnenju Jerusalem Posta pa naj bi tako Trump kot Janša zagovarjala desni populizem.

Ivan Šokić

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button