Kultura

O ŽUPANČIČEVI FRULICI 2021

BERA 31. ŽUPANČIČEVE FRULICE:

Na letošnji razpis za Župančičevo frulico se je prijavilo rekordnih 371 mladih pesnikov in deklamatorjev iz skupno 92 slovenskih šol.

 

IZBOR OSNOVNOŠOLSKIH IN SREDNJEŠOLSKIH PESNIKOV:

V pesniškem delu razpisa za Župančičevo frulico 2021 so lahko sodelovali učenci tretje triade slovenskih osnovnih šol in srednješolci. Strokovna komisija za izbor pesnikov je delovala v sestavi: Veronika Dintinjana (pesnica in prevajalka), Igor Divjak (doktor ameriških študij, literarni kritik in prevajalec) ter Janko M. Lozar (doktor filozofije in univerzitetni diplomirani prevajalec). Tema pesniškega ustvarjanja je bila DALEČ JE BLIZU in se je navezovala na trenutni čas, ko na drugačen način iščemo bližino sočloveka.

Strokovna komisija je izmed 82 sodelujočih izbrala pet osnovnošolskih in pet srednješolskih pesnikov, ki se bodo udeležili zaključne prireditve Župančičeve frulice 2021:

 

OSNOVNOŠOLSKI PESNIKI:

 • Matej Purkart (Maribor),
 • Zara Kavčič (Črnomelj),
 • Slavko Hysz (Šentrupert),
 • Gaja Germavc Pušnar (Maribor),
 • Tobija Lakić (Lovrenc na Dravskem polju).

 

SREDNJEŠOLSKI PESNIKI:

 • Manca Marinko (Dobrova),
 • Ana Stergar (Ljubljana),
 • Vid Kavčič (Črnomelj),
 • Asia Prijanovič (Ig),
 • Brina Podgajski Kampuš (Murska Sobota).

IZBOR OSNOVNOŠOLSKIH DEKLAMATORJEV:

Na razpis za Župančičevo frulico 2021 so se lahko prijavili deklamatorji druge triade slovenskih osnovnih šol. Deklamatorji so za svoje govorne nastope izbirali med pesmimi Ferija Lainščka iz pesniške zbirke Ne. Nato so posneli svoj deklamatorski nastop in video poslali organizatorju. Nastope deklamatorjev je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Tjaša Koprivec Vuga (pripovedovalka in pesnica, radijska voditeljica), Mateja Perpar (prof. angleškega jezika, prevajalka, radijska napovedovalka, glasbenica, pravljičarka) ter Gašper Jarni (dramski in filmski igralec, lutkar, pevec ter sinhronizator). Komisija si je ogledala vseh 289 videov in izbrala pet deklamatorjev, ki se bodo udeležili zaključne prireditve. To so:

 • Uma Učakar (Krško),
 • Izak Pirih (Kranj),
 • Urban Prevc (Ljubljana),
 • Luka Verhovec (Notranje Gorice),
 • Neža Rikke Rutar (Rakek).

ZAKLJUČNA PRIREDITEV:    

Zaključna prireditev 31. Župančičeve frulice bo v petek, 11. 6. 2021, ob 18. uri v Kulturnem domu Črnomelj.

RAZGLASITEV NAJBOLJŠIH:

Po predstavitvi izbranih pesnikov in deklamatorjev bosta strokovni komisiji izdali imena najboljših. Najboljši osnovnošolski in srednješolski pesnik bosta prejela Župančičevo frulico 2021 za najboljšega pesnika v svoji kategoriji, najboljši deklamator pa bo prejel Pastirski rog Župančičeve frulice 2021 kot simbol dobrega govorništva.

 

OSTALI NASTOPAJOČI:

Zbrane bo pozdravil gostujoči pesnik letošnje Župančičeve frulice Feri Lainšček. V sklopu sodelovanja z največjo hrvaško literarno manifestacijo Goranovo proljeće se bo predstavila najboljša mlada hrvaška pesnica: Nora Weygand iz Zagreba. Program bo povezovala Maša Kuzma, za glasbeni program pa poskrbela Vokalna skupina Duma.

 

ZBORNIK IN PESNIŠKA ZBIRKA

Na zaključni prireditvi bomo izdali obsežno knjigo: »Beseda je mladost, zbornik ob 30. obletnici projekta Župančičeva frulica«. Izdali bomo tudi tradicionalno vsakoletno pesniško zbirko najboljših pesmi 31. Župančičeve frulice.

 

LITERARNI VEČER S FERIJEM LAINŠČKOM

Dan po zaključni prireditvi Župančičeve frulice, v soboto, 12. 6. 2021, ob 18.00 v Kulturnem domu Črnomelj pripravljamo literarni večer s Ferijem Lainščkom. Program bo z uglasbeno Lainščkovo poezijo dopolnila skupina The Plut Family, dijaki Srednje šole Črnomelj pa bodo recitirali avtorjeve pesmi.

VEČ INFORMACIJ:

Več o Župančičevi frulici je na voljo na spletni strani: www.zik-crnomelj.eu ali na tel. 041 392 613 (Tadej Fink – organizator projekta).

 

Prijazno vas vabimo v Črnomelj z Župančičevimi verzi:

»Stari prijatelji, pravo poštenje, pridite, pridite k nam na proščenje!«

 

Vstopnine ni.

 Tadej Fink+koordinator in organizator kulturnih programov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button