Politika

Neuspeli projekti okoli ene osebe s podobnimi silami v ozadju! Tanja Fajon svari pred novimi “novimi obrazi! VIDEO

Širše vodstvo SD je na včerajšnjem posvetu o delovanju stranke podprlo predsednico Tanjo Fajon v pripravah na naslednje volitve z ambicijo, da zmagajo. Fajonova je napovedala, da bodo naredili vse za to, da ljudem povrnejo zaupanje v politiko in socialno demokracijo. Izpostavila je, da so vrata stranke odprta.

 

Prek spleta je na posvetu sodelovalo okoli 80 članov širšega vodstva stranke, na novinarski konferenci pa ga je nato Fajonova označila za uspešnega. Prepričani so, da imajo alternativo sedanji vladi in da bodo znali z državo bolje upravljati. Kakšen program so pripravili, lahko le ugibamo –  do sedaj so na ogled postavili predvsem sovražno naravnano politika do vlade Janeza Janše, spodkopavanje vseh predlogov vlade, vključno z nasprotovanjem ukrepom za zajezitev virusa, hujskanje, žaljenje, onemogočanje novinarskega dela, tožarjenje in širjenje laži o delovanju vlade v Bruslju in tako naprej. 

Voditeljica stranke SD Tanja Fajon je izpostavila, da so stabilna stranka z dolgo tradicijo in široko mrežo, še ambiciozneje pa da bodo gradili medsebojno zaupanje in spoštovanje ter v to prepričali tudi volivce. Fajonova je pojasnila, da je prejela izjemno močno podporo kolegov s terena. Po njenem mnenju so predčasne volitve najboljša izbira, a so v rokah predsednika vlade Janeza Janše. Zatrdila pa je, da je SD na volitve pripravljena. Sliši se podobno kot nedavna ideja Karla Erjavca, naj aktualna vlada kar sama odstopi – že v KUL-u so bili namreč prepričani, da imajo alternativo sedanji vladi. Zanimivo, Fajonova je proces oblikovanja KUL-a ter glasovanje o konstruktivni nezaupnici označila za koristen, ob čemer je še napovedala nadaljnje sodelovanje s strankami opozicije. Kot ključno sporočilo pa je izpostavila, da se kot stranka odpirajo.

Po ocenah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je sobotna klavzura pokazala, da v stranki SD res vre, in sicer od “pozitivne energije”. “Vsak dan sem bolj prepričan v to, da bomo SD na naslednjih volitvah zmagali, da bo vodilno vlogo v državi prevzela Fajonova,” je dejal Han.

 

Na vprašanje, ali se pogovarjajo s katerim od poslancev drugih strank, da se jim pridružijo, je Fajonova odgovorila, da pogovori potekajo, Han pa je rahlo nasprotujoče poudaril, da za zdaj ni intenzivnega pogovora. Je pa dodal, da je, glede na stanje, kakršno je v DeSUS in SMC, verjetno pričakovati, da bo kdo potrkal na vrata.

 

Vrata SD so po besedah Hana odprta za vse tiste, ki želijo deliti vrednote socialne demokracije in ocenjujejo, da lahko naslednja vlada bolje upravlja z državo. Nekako je slutiti namige, da v stranki SD pričakujejo ostanke falange Milana Brgleza, ki bi potencialno zapustili SMC in se pridružili Socialnim demokratom. Brglez je na Twitterju sicer objavil svoje priprave na klavzuro oziroma skico, iz katere je moč razbrati, da se morda celo zaveda pomanjkanja identitete stranke SD, ki je predvsem in zgolj ujeta v spiralo politike anti Janez Janša.

Glede oblikovanja novih strank pred volitvami, je voditeljica stranke SD dejala, da je vsaka nova stranka v demokratičnem prostoru dobrodošla, a je dejstvo, da so velikokrat to neuspeli projekti. “Ne le, da so to neuspeli projekti okoli ene osebe s podobnimi silami v ozadju … Tudi na evropskem parketu se je to največkrat izkazalo kot neuspešno, saj nimaš povezav, mreže, ker si osamljen strelec na igrišču,” je ocenila.

 

Fajonova je na Twitterju je naštela nekaj besed, ki se pri njej večinoma izkažejo za prazne, uporabne morda le pri igri Scrabbla ali kaj podobnega. “Imamo mi to,” je zatrdila.

 

Glavni tajnik SD Dejan Levanič je pojasnil, da je SD pred kratkim ustanovila volilni štab, kjer pripravljajo vsebinsko in kadrovsko strategijo za volitve. Pripravili so konkretne rešitve za razvoj Slovenije tudi za dolgoročno obdobje ter začeli s postopki evidentiranja kandidatov. Spomnil je, da jih prihodnje leto čaka več volitev. Po Levaničevih besedah so opravili raziskavo med članstvom, ki je med drugim pokazala zelo visoko podporo vodstvu stranke, predvsem Fajonovi. Izpostavil je tudi pozitivna sporočila o povezovanju ne le s tistimi zunaj parlamenta, ampak tudi povezovanju opozicije.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button