Svet

Nemčija v večmesečno zaprtje države

Nemci so pred kratkim pričeli s svežnjem novih ukrepov, ki so ga poimenovali “lockdown light”, s čimer namigujejo na nekoliko blažjo obliko zapiranja gospodarstva. Toda v takšni obliki zaprtja bi nemško gospodarstvo, tako njihov minister za gospodarstvo, Peter Altmaier, lahko ostalo nekaj mesecev, saj si po njegovo ne gospodarstvo ne soočanje države z epidemijo ne moreta privoščiti jo – jo učinkov.

Mediji poročajo, da bi se lahko zgodilo, da bi Nemčija, medtem ko je drugi val pričela z nekoliko blažjim zaprtjem gospodarstva, v takšni obliki zaprtja lahko ostala mesece. Minister za gospodarstvo, Peter Altmaier, namreč sporoča, da nenehno spreminjanje, uvajanje in ukinjanje ukrepov škodi tako gospodarstvu kot v borbi države z epidemijo.

Altmaier svoje stališče argumentira s sklicevanjem na negativne izkušnje nekaterih drugih držav, npr. Francije, ki so pohitele z rahljanjem ali ukinjanjem ukrepov, potem pa jih je drugi val udaril veliko bolj kot prvi. Nemčija si po njegovo ne more privoščiti špekulacij vsakih nekaj tednov ali celo dni, katere ukrepe ukiniti, temveč mora biti pripravljena na nekajmesečno zaprtje.

Po dveh tednih zaprtja okužbe še kar naraščajo
Zaprtje v Nemčiji traja že dva tedna, toda število okuženih še kar narašča. Kot poroča inštitut Roberta Kocha, je v petek Nemčija postavila nov črni rekord, v enem dnevu je bilo 23542 novo okuženih. Minister za zdravje, Jens Spahn poroča, da je še veliko prezgodaj govoriti o tem, če in v kolikšni meri so bili ukrepi uspešni, zato ne izključuje možnosti njihovega podaljšanja tudi v december.

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo v ponedeljek sestala s predstavniki nemških dežel, da ocenijo učinkovitost ukrepov. Nemčija se je v zadnjih tednih po izbruhu novih primerov okužbe s covidom-19 in po številu smrti pridružila najbolj prizadetim državam kot so Francija, Španija, Velika Britanija in Italija.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button