Politika

Ne gre za golf, temveč za moralni propad medijev

Portal Necenzurirano se lotil igranja golfa Janeza Janše z nesojenim zetom Karla Erjavca, Andrejem Marčičem. Poleg Marčiča pa pri celotni zgodbi še omenjajo lobista Boža Dimnika.

 

Slednji so objavili fotografijo iz leta 2003, ko je Janša skupaj z njima dopustoval na Mavriciju, na podlagi stare fotografije pa trdijo, da oba izjemno dobro poslujeta na ta račun z državo. Slednje smo preverili tudi sami in ugotovili, da podjetji izjemno dobro poslujeta v času vseh vlad, ne samo Janševe. Dimnikova hči pa je precej več zaslužila v času vlade Mira Cerarja, in sicer kar 2,8 milijona evrov.

Še nedolgo nazaj smo pisali o ločitveni sagi med hčerjo Karla Erjavca, Evo in bogatašem Andrejem Marčičem. Sprva je sicer kazalo, da gre za poroko leta, a se je slavni par ločil po pičlih šestih mesecih, rodil pa jima je sin. Erjavec naj bi zaradi ločitve s svojim nesojenim zetom z njim kar fizično obračunal, Erjavčeva hči pa ob ločitvi zahteva zajeten kos premoženja. Marčič je v svoji karieri obogatel s posli na področju računalniške programske opreme, pozneje pa tudi z izdelavo in prodajo jaht.

 

Ker sta Marčič in premier Janez Janša zadnjih nekaj mesecev bila na udaru medijev, pa je bilo vsekakor pričakovano, da bo portal Necenzurirano iz preteklosti kuhal novo afero v sedanjosti. Na portalu so objavili eno fotografijo iz leta 2003, na kateri je premier Janša skupaj Marčičem in lobistom Božom Dimnikom. Poleg stare fotografije pa so zraven zapisali, da Janša vse od takrat dalje “dopustuje z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva v mondenih letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu”.

 

Kaj so želeli povedati s sliko iz leta 2003 v kontekstu današnjega prostora in časa, je znano le “necenzuriranim”, ki smo jih dan pred tem člankom našli za isto mizo skupaj z vplivnim politikom SD Urošem Jauševcem. Naj še enkrat poudarimo, da Necenzurirano ni objektiven in profesionalne medij, temveč je pritlehno politično orožje interesnih skupin z levice za ustvarjanje kaosa, razdeljenosti in napada na oblast ter boja državne posle. Predvsem pa so ubogi tudi tisti mediji, ki jih povzemajo.

Portal navaja, da naj bi KPK za Janševo dopustovanje dejalo, da ni sam kril stroškov iz uradno preverljivih in dokazljivih virov. “Prav tako ni predložil nobenih pojasnil, ali jih je plačal sam ali mu jih je kdo drug za golf počitnice,” so še dejali. Ali navedeno drži, smo preverili tudi sami KPK. Ko odgovor prejmemo, ga bomo tudi objavili. Iz kabineta predsednika vlade so za STA sporočili, da je Janša doslej večkrat igral golf na Mauritiusu, “kar je javno znano oziroma že velikokrat objavljeno. Nikoli pa ni bil na Mauritiusu v času, ko je bil predsednik vlade”.

Kje portal Necenzurirano vidi zgodbo?


Po navedbah portala 24ur sta Dimnik in Marčič oba že vrsto let med najvplivnejšimi dobavitelji v slovenskem zdravstvu. Marčičevo podjetje Marand je zgolj s proračunskimi porabniki ustvarilo več kot sto milijonov evrov prihodkov v zadnjih 20 letih, ta znesek pa ne vključuje poslov s podjetji na borzi v solastništvu države. Podatek smo na Erarju preverili tudi sami in ugotovili, da navedeno drži. Marčič je največ zaslužil na račun Onkološkega inštituta, Ministrstva za zdravje, Ministrstva za obrambo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstva za javno upravo. Slednji že od samega pričetka beleženja podatkov v Erar posluje z državo, večjih odstopanj v času Janševih vlad pa ni opaziti.

Podjetje Marand inženiring v lasti Andreja Marčiča je od leta 2003 na račun države zaslužil preko sto milijonov evrov. v času Janševih vlad pa ni opaziti presežkov in so bili Marčičevi zaslužki v povprečju vsako leto na približno isti ravni (Vir: Erar)

Po podatkih Ajpesa je Marčič podjetje leta 2019 razdelil na dva dela, starega pa po 30 letih poslovanja zaprl. Svoje poslovanje je nadaljeval preko podjetja Marand plus + inženiring d.o.o in Marand, programska oprema d.o.o. Na račun slednjega je v zadnjih dveh letih (Janševe vlade) zaslužil manj kot osem tisoč evrov, medtem ko po podatkih Erarja Marand plus + inženiring d.o.o ni posloval z državnimi institucijami. Očitno se poroka z Erjavčevo ni izplačala, kot bi si verjetno želel.

Podjetje programska oprema Marand d.o.o. je Marčič ustanovil po zaprtju starega podjetja Marand Inženiring d.o.o. (Foto: Erar)

Tudi podjetje Medias Inernational, ki je v lasti Dimnikove hčere Diane Dimnik je prav tako ustvarilo ogromne prihodke, in sicer v višini 200 milijonov evrov. Največ so zaslužili na račun Onkološkega inštituta, UKC Ljubljana, UKC Maribor in Splošne bolnišnice Celje. Tudi to podjetje beleži prihodke vse od leta 2003 in prav tako ni mogoče zaznati večjih prihodkov v času Janševih vlad. Je pa omenjeno podjetje beležilo rekordne prihodke v času vlade Mira Cerarja decembra leta 2017.

Zaslužki Medias International pri poslovanju z državo ne izstopajo v času katerekoli vlade z izjemo Cerarjeve (Vir: Erar)

Podjetji Marand in Medias International sta pridno služili v času vseh vlad – kaj je torej poanta “afere”?


Podatki Erarja posredno nakazujejo na to, da omenjena podjetnika zaradi Janše nista mogla neposredno do večjih zaslužkov, saj so oba podjetja praktično vse vlade plačevale v sorazmerno podobnih zneskih. Prav tako je sporno tudi to, da portal navaja strm Marandov poslovni vzpon pri poslovanju s proračunskimi porabniki in podjetji v lasti države. Podatki Erarja se sicer beležijo od leta 2003 dalje, a obstaja možnost, da sta že prej poslovala z državo. Po drugi strani avtorji še trdijo, da je državni Telekom Slovenije od Marčičevega podjetja Marand v času prve Janševe vlade v enem zamahu za 11 milijonov evrov kupil sistem za obračunavanje storitev strankam, čeprav bi ga lahko od hčerinske družbe Mobitel dobil zastonj. “Posebni revizorji Deloitte pozneje niso našli elaborata o ekonomski upravičenosti posla. Enega od Marandovih poslov s Telekomom so preiskovali tudi kriminalisti,” so še dejali, a pri tem niso podali nobenih dokazov, ki bi navedeno potrdilo.

Sara Rančigaj

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button