Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Covid19

Napoved WHO: Vse več bo mrtvih. Cepivo ne bo končalo pandemije

babfc04c14847caf15e4 pogreb koronavirus
Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pričakuje, da bo v Evropi oktobra in novembra naraščalo dnevno število smrtnih primerov zaradi covid-19, je danes v Koebenhavnu dejal vodja urada WHO za Evropo Hans Kluge.

“Vse težje bo. Oktobra, novembra bomo priča večji smrtnosti,” je ob ponovnem hitrem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v Evropi, kjer sicer število smrti zaradi covid-19 za zdaj ostaja razmeroma stabilno, dejal Kluge.

“Države nočejo slišati te slabe novice”

“Vem, da v tem trenutku države nočejo slišati te slabe novice,” je dejal Kluge. Kot je poudaril, želi poslati “pozitivno sporočilo”, da se bo pandemija enkrat vendarle končala, poroča STA.

Posvaril pa je pred prevelikimi pričakovanji, da bo razvoj cepiva proti novemu koronavirusu končal pandemijo. “Ves čas poslušam: cepivo bo končalo pandemijo. Seveda ne bo tako,” je dejal.

“Konec pandemije bo, ko se bomo naučili živeti z njo”

“Sploh ne vemo, ali bo cepivo pomagalo vsem skupinam prebivalstva. Zdaj dobivamo nekaj znakov, da bo to pomagalo eni skupini, drugi pa ne,” je dejal. “In če bomo morali naročati različna cepiva, bo to logistična nočna mora,” je presodil.

“Konec pandemije bo trenutek, ko se bomo kot skupnost naučili živeti z njo. In to je odvisno od nas in to je zelo pozitivno sporočilo,” je dejal Kluge.

55 evropskih članic Svetovne zdravstvene organizacije danes in v torek na spletni regionalni konferenci razpravlja o odzivu na novi koronavirus in se dogovarja o splošni petletni strategiji.

V Evropi med 400 in 500 smrti dnevno

V Evropi se je število novih okužb s koronavirusom v zadnjih tednih močno povečalo, zlasti v Španiji in Franciji. Samo v petek je bilo v Evropi potrjenih več kot 51 tisoč novih primerov, kar je po navedbah organizacije več kot na vrhuncu epidemije v aprilu.

Kljub temu število smrti zaradi covid-19 v Evropi po podatkih WHO ostaja na približno enaki ravni kot v začetku junija, in sicer potrdijo med 400 in 500 smrti dnevno.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v nedeljo potrdila nov dnevni rekord števila novih okužb s koronavirusom. V svetu so v enem dnevu potrdili 307.930 okužb, zaradi bolezni covid-19, ki jo virus povzroča, pa je umrlo še 5.500 ljudi. Do zdaj je zaradi covid-19 umrlo 917.417 bolnikov, je sporočila WHO.

Z novim koronavirusom se je do zdaj okužilo že več kot 28,6 milijona ljudi, polovica v obeh Amerikah. Največji porast okužb so potrdili v Indiji, ZDA in Braziliji, ki so v pandemiji covid-19 najbolj prizadete, poroča STA.

V Indiji so v nedeljo potrdili 94.372 novih okužb, v ZDA 45.523, v Braziliji pa 43.718 novih okužb. V ZDA in Indiji so potrdili po več kot tisoč smrti, v Braziliji pa je za covid-19 umrlo 874 ljudi.

Število okužb v Indiji se bliža petim milijonom

Skupno število okužb se je v Indiji povzpelo na 4,75 milijona. Pred Indijo so po številu okužb samo ZDA s 6,4 milijona okuženih. V Braziliji so do zdaj potrdili več kot štiri milijone okužb, država pa ima neslaven rekord najvišjega števila smrti v Latinski Ameriki – do zdaj je zaradi covid-19 umrlo 131 tisoč ljudi, poročanje tujih tiskovnih agencij povzema STA.

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...