Covid19

Napoved WHO: Vse več bo mrtvih. Cepivo ne bo končalo pandemije

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pričakuje, da bo v Evropi oktobra in novembra naraščalo dnevno število smrtnih primerov zaradi covid-19, je danes v Koebenhavnu dejal vodja urada WHO za Evropo Hans Kluge.

“Vse težje bo. Oktobra, novembra bomo priča večji smrtnosti,” je ob ponovnem hitrem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v Evropi, kjer sicer število smrti zaradi covid-19 za zdaj ostaja razmeroma stabilno, dejal Kluge.

“Države nočejo slišati te slabe novice”

“Vem, da v tem trenutku države nočejo slišati te slabe novice,” je dejal Kluge. Kot je poudaril, želi poslati “pozitivno sporočilo”, da se bo pandemija enkrat vendarle končala, poroča STA.

Posvaril pa je pred prevelikimi pričakovanji, da bo razvoj cepiva proti novemu koronavirusu končal pandemijo. “Ves čas poslušam: cepivo bo končalo pandemijo. Seveda ne bo tako,” je dejal.

“Konec pandemije bo, ko se bomo naučili živeti z njo”

“Sploh ne vemo, ali bo cepivo pomagalo vsem skupinam prebivalstva. Zdaj dobivamo nekaj znakov, da bo to pomagalo eni skupini, drugi pa ne,” je dejal. “In če bomo morali naročati različna cepiva, bo to logistična nočna mora,” je presodil.

“Konec pandemije bo trenutek, ko se bomo kot skupnost naučili živeti z njo. In to je odvisno od nas in to je zelo pozitivno sporočilo,” je dejal Kluge.

55 evropskih članic Svetovne zdravstvene organizacije danes in v torek na spletni regionalni konferenci razpravlja o odzivu na novi koronavirus in se dogovarja o splošni petletni strategiji.

V Evropi med 400 in 500 smrti dnevno

V Evropi se je število novih okužb s koronavirusom v zadnjih tednih močno povečalo, zlasti v Španiji in Franciji. Samo v petek je bilo v Evropi potrjenih več kot 51 tisoč novih primerov, kar je po navedbah organizacije več kot na vrhuncu epidemije v aprilu.

Kljub temu število smrti zaradi covid-19 v Evropi po podatkih WHO ostaja na približno enaki ravni kot v začetku junija, in sicer potrdijo med 400 in 500 smrti dnevno.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v nedeljo potrdila nov dnevni rekord števila novih okužb s koronavirusom. V svetu so v enem dnevu potrdili 307.930 okužb, zaradi bolezni covid-19, ki jo virus povzroča, pa je umrlo še 5.500 ljudi. Do zdaj je zaradi covid-19 umrlo 917.417 bolnikov, je sporočila WHO.

Z novim koronavirusom se je do zdaj okužilo že več kot 28,6 milijona ljudi, polovica v obeh Amerikah. Največji porast okužb so potrdili v Indiji, ZDA in Braziliji, ki so v pandemiji covid-19 najbolj prizadete, poroča STA.

V Indiji so v nedeljo potrdili 94.372 novih okužb, v ZDA 45.523, v Braziliji pa 43.718 novih okužb. V ZDA in Indiji so potrdili po več kot tisoč smrti, v Braziliji pa je za covid-19 umrlo 874 ljudi.

Število okužb v Indiji se bliža petim milijonom

Skupno število okužb se je v Indiji povzpelo na 4,75 milijona. Pred Indijo so po številu okužb samo ZDA s 6,4 milijona okuženih. V Braziliji so do zdaj potrdili več kot štiri milijone okužb, država pa ima neslaven rekord najvišjega števila smrti v Latinski Ameriki – do zdaj je zaradi covid-19 umrlo 131 tisoč ljudi, poročanje tujih tiskovnih agencij povzema STA.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button