Slovenija

Na vrhu EU zmagal kompromis! Več kot 1800 milijard evrov se bo sprostilo za razvoj in okrevanje po pandemiji!

Voditelji držav članic EU so po zelo kratki razpravi v Bruslju potrdili kompromis, ki odpravlja blokado svežnja Poljske in Madžarske za okrevanje v vrednosti 1824 milijard evrov. “Po uspešnem prvem polčasu in zagotovitvi 1800 milijard evrov za razvoj in okrevanje po epidemiji na julijskem vrhu EU smo po predhodnih intenzivnih pripravah in današnjih “dinamičnih” usklajevanjih z dobrim kompromisom omogočili še ustrezno pravno podlago za uveljavitev paketov,” je preko Twitterja sporočil slovenski premier Janez Janša. 

Predsednik vlade Janez Janša se danes v Bruslju udeležuje zasedanja Evropskega sveta. Voditelji in voditeljice EU bodo v Bruslju razpravljali o nadaljnjem usklajevanju v zvezi s covidom-19, podnebnih spremembah, boju proti terorizmu in s področja zunanjih odnosov o odnosih EU – ZDA, Turčiji in južnem sosedstvu.

Potem, ko sta Madžarska in Poljska blokirali sveženj za spoprijem Evropske unije s pandemijo, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in sklad za okrevanje, ker nasprotujeta pogojevanju izplačila sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava, je bil dosežen kompromis, katerega bistvo predstavlja zamik uporabe pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava do odločitve Sodišča EU o zakonitosti tega ukrepa. Nemčija, ki predseduje Svetu EU je odigrala ključno vlogo pri iskanju kompromisa. Blokada je bila tako rešena na podlagi dodatnih pojasnil v obliki sklepov, ki so bili sprejeti na vrhu.

Spomnimo. Nemška kanclerka Angela Merkel je po pogromu nad Janšo, ki so ga ustvarili mainstream mediji in levica potem, ko se je ta s pismom zavzel za kompromis v zvezi z omenjenim svežnjem, poudarila, da je Janša z njim pozval h kompromisu, kar pa si želi tudi nemško predsedstvo. “Slovenski premier Janez Janša je vnovič vse pozval, naj si prizadevajo najti kompromis, kar si seveda želi tudi nemško predsedstvo,” je dejala. Torej povsem drugače, kot so nas prepričevali mediji, ki so poročali povsem nasprotno in želeli ustvariti vtis, da slovenski predsednik vlade povzroča razdor in sramoti državo. Kot lahko vidimo danes, je zmagal kompromis, ki ga je predlagal Janša.

Foto: Twitter JJ

Slovenski premier je ob prihodu na zasedanje v izjavi za medije dejal: “Pred nami je bogato zasedanje Evropskega sveta. Osrednja tema bo izmenjava izkušenj v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Velika večina držav EU se sooča bodisi z naraščanjem bodisi z zelo počasnim padanjem okužb. Nestrpno pričakujemo podatke o tem, kdaj bodo na voljo prva uspešna in s strani evropskih institucij odobrena cepiva, ki predstavljajo za vse nas luč na koncu tunela.”

Foto: Twitter JJ

Glede svežnja za okrevanje je poudaril: “Zelo sem vesel, da imamo na mizi kompromisni predlog glede inštrumenta s katerim se preko vladavine prava ščitijo evropska sredstva, skupni evropski proračun in sklad za okrevanje in odpornost.” V nadaljevanju izjave je izrekel čestitke nemškemu predsedstvu, Poljski in Madžarski za vse vložene napore v zadnjih tednih, predvsem pa v zadnjih dneh. “Ni še konec, vendar pa je pred nami zelo dober kompromis in, če bo dobil zeleno luč na zasedanju Evropskega sveta, bomo dobili ustrezno zaščito z vladavino prava, za vse finančne mehanizme EU, ki bodo veljali od prvega januarja naslednjega leta naprej, pa tudi ustrezna sredstva, ki jih nujno potrebujemo za okrevanje po epidemiji.”

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button