Informer
Spletni posrednik informacij

Na Dunaju bodo prihodnji teden sprostili zaklepanje države

0

Dunaj bo prihodnji teden mesec po njegovi uvedbi previdno sprostil zaklepanje države, je v torek dejal njegov levi župan in kritiziral načrte vlade pod vodstvom konservativcev za široko ublažitev omejitev na nacionalni ravni prihodnji
mesec.

Avstrija je imela tri nacionalne blokade, zadnja pa se je februarja umirila. Dunaj pa je 1. aprila ponovno uvedel popolno blokado, da bi pomagal bolnišnicam, ki se soočajo z naraščajočimi primeri, zlasti pri bolj nevarni tako imenovani britanski različici.

Ta mesec se je število okužb na nacionalni ravni sicer umirilo, vendar ostaja trmasto visoko – več kot 1500 na dan. Kljub temu je kancler Sebastian Kurz prejšnji teden dejal, da se bodo restavracije, hoteli in gledališča 19. maja ponovno odprli na nacionalni ravni, čeprav imajo pokrajine po potrebi lahko strožja pravila na lokalni ravni.

»Stanje se izboljšuje, vendar ga je treba še vedno jemati zelo resno,« je dunajski župan Michael Ludwig iz Socialnih demokratov na tiskovni konferenci napovedal, da se v ponedeljek, 3. maja, odpirajo nebistvene prodajalne.
Kurzove vladajoče koalicije z Zelenimi naglo popuščajo. Kurzovi konzervativci imajo še vedno prevladujoče vodstvo na javnomnenjskih anketah, vendar nedavne raziskave kažejo, da njihova podpora upada. »Glede 19. maja in vladne napovedi, da se bo hkrati odprlo veliko, osebno menim, da je treba tu ukrepati zelo previdno,« je dejal Ludwig.

»Mislim, da je takšna splošna otvoritev zelo težka in tu se strinjam z veliko večino strokovnjakov,« je dejal in dodal, da nihče ne more dati zanesljive napovedi za razmere več kot 10 dni naprej. Kurz je dejal, da bo lajšanje omejitev spodbudilo okužbe, vendar bi moralo cepljenje rizičnih skupin omejiti hospitalizacije, pomembni pa so tudi drugi
dejavniki, kot so delovna mesta.

»Ob vsem sočutju z gospodarskimi izzivi, bo zdravje ljudi zame vedno na prvem mestu,« je dejal Ludwig.

Foto Alamy
Izvor/Avtor NTA
Objavite komentar