Politika

Na Brdu pri Kranju se bo dogovarjala, kako učinkovito črpati evropske milijarde

Vlada Republike Slovenije bo imela že v sredo delovno sejo na Brdu pri Kranju, kjer se bomo dogovorili, kako zagotoviti dodatne kapacitete za to, da bomo ta sredstva čimbolj produktivno in čim prej sposobni uporabiti, da bomo pripravili program, ki ga predvideva tudi sam dokument, ki je bil danes sprejet,” je v torek napovedal predsednik vlade Janez Janša potem ko je postalo znano, da lahko Slovenija iz celotnega svežnja za obnovo Evrope po pandemiji

 

Covida-19 računa na kar 10,5 milijarde evrov, od tega na 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev.

Predsednik vlade Janez Janša je po dolgih, a uspešnih pogajanjih v Bruslju poudaril, da Slovenija z vrha Evropske unije odhaja zadovoljna. Sklad za okrevanje po pandemiji Covid-19 prinaša namreč dodatna sredstva, ki bodo olajšala okrevanje po krizi Covid in spodbudila investicije v zeleni in digitalni prehod. V luči prihajajoče delovne seje je izpostavil, da to kar je sedaj pred njimi je sodeč po izkušnjah iz preteklih dveh finančnih perspektiv v bistvu težji del dela. “Ker se tega izziva zavedamo, se ga bomo lotili takoj,” je napovedal.

 

V preteklosti se je intenzivno črpalo v izteku sedemletnega finančnega obdobja


Slovenija je po besedah Janše uresničila vse bistvene pogajalske cilje in ostaja neto prejemnica evropskih sredstev tudi v obdobju 2021-2027. Ob tem pa je opozoril, da je potrebno zavedanje, da smo imeli v preteklosti po uspešnih pogajanjih težave pri samem črpanju sredstev EU. Črpanje sredstev je bilo namreč okrepljeno šele v času izteka sedemletnega finančnega načrta. Največ težav je bilo predvsem pri večjih kohezijskih projektih.

 

V ospredju bo vprašanje, kako sredstva uspešno počrpati

Janša je izpostavil prepričanje, da dogovor vliva tudi več optimizma pred jesenjo ob bojazni, kaj bo z nadaljevanjem epidemiološkega vala. “Človek je po izbruhu pandemije včasih že malo obupal nad EU. Ta dogovor je zagotovo eden svetlih trenutkov.” Glede na to, da se bo z investicijami in fiskalno spodbudo mudilo, Vlada RS dela na boljši pripravi.

Vlada naj bi se tako danes po poročanju STA dogovorila na kakšen način zagotoviti dodatne zmogljivosti, da bodo sredstva čim prej in čim bolje porabili. “Lotila naj bi se tudi priprave nacionalnega programa za okrevanje, ki ga predvideva dogovor na ravni EU in bo s konkretnimi projekti podlaga za odločanje Evropske komisije in Sveta EU o izplačilih sredstev. Ti projekti bodo umeščeni v okvir širše proračunske arhitekture. Že do začetka septembra naj bi vlada po napovedih pripravila predlog rebalansa letošnjega proračuna, sledil bo tudi predlog sprememb proračuna za 2021.”

Brdo pri Kranju (Foto: STA)

Nina Žoher /Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button