Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Slovenija

Moody’s v negotovih časih zvišal bonitetno oceno Slovenije

w 54216941
Slika je simbolična (foto: EPA)

Bonitetna agencija Moody’s Investors Service je 2. oktobra 2020 za eno stopnjo zvišala bonitetno oceno Republiki Sloveniji na A3 in ji pripisala stabilne obete. Agencija je s tem potrdila, da Slovenija za investitorje tudi v teh zahtevnih časih ostaja zaupanja vredna država. Ker bonitetne agencije v teh časih državam bonitetne ocene nižajo ali ohranjajo, se Slovenija z zvišanjem ocene uvršča med najbolj zanesljive države tudi za tuje investitorje. Moody’s je oceno Slovenije pred tem zadnjič zvišal septembra 2017 na Baa1 in ji takrat pripisal stabilne obete. Obete je spremenil v pozitivne aprila 2019.

Po mnenju agencije sta na dvig bonitetne ocene vplivala predvsem dva glavna dejavnika. Eden od njiju je izboljšanje bremena javnega dolga in nizka cena financiranja v primerjavi s primerljivimi državami. Kot drugi pomembni dejavnik navajajo bistveno izboljšano stanje bančnega sistema in tudi zaključeno privatizacijo največjih bank v državi.

 

Z ozirom na prvi dejavnik agencija opazi precejšnje znižanje stroškov financiranja ter znižanje stroškov obresti za proračun, kar je bilo doseženo prek zamenjav dražjega dolga s cenejšim. Poleg tega je pred krizo COVID-19 Slovenija zabeležila najhitrejši upad javnega dolga med vsemi državami članicami Evropske unije, razen Irske.

Moody’s pričakuje, da bodo slovenske javne finance navkljub koronakrizi ostale stabilne

Agencija tudi ugotavlja, da bo pandemija COVID-19 vplivala na javnofinančno stanje držav članic EU. Moody’s pričakuje, da bodo javnofinančni in gospodarski temelji, ki jih je Slovenija gradila pred krizo COVID-19, ostali odporni na vplive krize, da bodo javne finance ostale stabilne in banke likvidne.

 

Glede drugega dejavnika, ki je vplival na dvig bonitete, agencija izpostavi znatne in trajne izboljšave stanja v slovenskem bančnem sistemu, ki so bile dosežene prek dokapitalizacij in prek prenosa nedonosnih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank. Izboljšave se tako odražajo v znatnem znižanju nedonosnih terjatev bančnega sistema.

Pripisani stabilni obeti ocene nakazujejo na to, da trenutna kriza, povezana s COVID-19, na gospodarstvo ne bo pustila prekomernega in trajnega negativnega vpliva ter da bosta gospodarska in fiskalna moč države ostali na ravni bonitete A3. Nadalje stabilni obeti nakazujejo tudi na to, da bo bančni sistem vzdržal pandemski šok in razpolagal z zadostnimi kapacitetami, da podpre gospodarsko okrevanje naslednje leto.

Vir: Ministrstvo za finance

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

This poll has been finished and no longer available to vote !

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...