Slovenija

Ministrstvo razkrinkalo zavajajoče poročanje POP TV glede aplikacije Ostani zdrav!

Kdor vsaj občasno spremlja poročanje POP TV lahko vidi, da ko ta z zanosom ne poroča o koaliciji KUL, se obrega ob aktualno vlado. Kljub temu, da se soočamo z epidemijo, se je POP TV obregnil ob delovanje aplikacije Ostani zdrav, ki nas opozori, če smo bili v stiku z okuženim in s tem spodbudi, da lahko ravnamo samozaščitno in obenem pripomoremo k preprečevanju širjenja okužb z novim koronavirusom.

 

Problematično je, da so se pri poročanju oprli na več netočnih navedb in s tem navzven podali sporočilo, češ kako brezpredmetna je sploh uporaba aplikacije. Kot, da že to ne bi bilo dovolj, se je vsemu skupaj pridružil še evropski poslanec Klemen Grošelj iz vrst LMŠ in vse skupaj označil kot še eno vladno cvetko in se obregnil ob ceno samega vzdrževanja. “Še ena vladna cvetka. Prilagoditev nemške aplikacije v slovensko različico Ostani zdrav 4 tisoč evrov, vzdrževanje pa 42 tisoč evrov,” je zapisal preko Twitterja.

Od kod Klemnu Grošlju napačen podatek o znesku pogodbe je seveda jasno. V prispevku POP TV je bila namreč predstavljena informacija, da je vrednost nove pogodbe 42 tisoč evrov, čeprav to ne drži. Znesek izplačila namreč ne more preseči 31.842 evrov. Prav tako pa so še lažno zatrdili, da se cena tveganja stanja ne posodablja samo v slovenski verziji aplikacije. Neresnična je tudi navedba, da slovenska aplikacija ni redno vzdrževana. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na nekorektno poročanje opozoril preko Twitterja in poudaril, da je bila napačno navedena vrednost pogodbe. Ekipa, ki na Ministrstvu za javno upravo skrbi za tehnično plat delovanja aplikacije, vlaga vse napore v njeno nemoteno delovanje in učinkovitost pri zajezitvi širjenja okužb z novim koronavirusom,” je bil jasen.

 

Še ena vladna cvetka. Prilagoditev nemške aplikacije v slovensko različico Ostani zdrav 4 tisoč evrov, vzdrževanje pa 42 tisoč evrov,” je preko Twitterja zapisal evropski poslanec Grošelj potem, ko si je očitno ogledal poročanje POP TV. Na njegov zapis se je odzvalo Ministrstvo za javno upravo in zapisalo: “Spoštovani evropski poslanec. Navedbe v članku so netočne in nekorektne. Aplikacija Ostani zdrav deluje dobro in sledi posodobitvam.” Ob tem mu je v pojasnilo pripelo še povezavo do strani, kjer ministrstvo natančno pojasnjuje, katere navedbe so netočne.  

Grošelj se je na pojasnilo ministrstva odzval in pripisal, da v svojem tvitu ne ocenjuje kako deluje aplikacija in to povsem prepušča strokovnjakom. “Glede stroškov, sem komentiral, kar je bilo objavljeno, vključno s popravkom. Ali je tovrstno javno naročanje primerno, pa verjamem, da imamo o tem zelo različne poglede,” je zatrdil, na to pa mu je ministrstvo odgovorilo: “Šlo je za evidenčno naročilo, skladno z Zakonom o javnem naročanju. Ponudbo je oddalo več ponudnikov, izbran je bil najugodnejši. Mimogrede, Nemčija je za svojo aplikacijo, po kateri je prirejena Ostani zdrav zaenkrat porabila približno 20 mio evrov.”  

Znesek izplačila ne bo mogel preseči 31.842 evrov

Na ministrstvu so v odzivu na nekorektno poročanje pojasnili, da so izvedli razpis za prilagoditev aplikacije Ostani zdrav za potrebe čezmejne izmenjave podatkov ter vzdrževanje aplikacije, saj se je pogodba s podjetjem RSTeam, ki je za naš trg prilagodilo nemško aplikacijo, konec leta iztekla. Na novem razpisu je, po njihovih besedah, najugodnejšo ponudbo ponovno oddalo podjetje RSTeam, cena nove pogodbe, ki velja do 30. junija letos, znaša 31.842 evrov z DDV. Podjetju sicer denar še ni bil nakazan, saj bo sodeč po pogodbi, končni znesek odvisen od števila opravljenih posodobitev in uspešne vzpostavitve interoperabilnosti aplikacije. “Vendar pa znesek izplačila ne more preseči 31.842 evrov. Zato ne drži v prispevku predstavljena informacija, da je vrednost nove pogodbe 42 tisoč evrov,” poudarjajo.

V nadaljevanju opozarjajo, da prav tako ne drži navedba, da se ocena stanja tveganja ne posodablja samo v slovenski verziji aplikacije. “Težava je posledica napake na Googlovem sistemu za beleženje stikov, zato je bilo moteno posodabljanje ocene tveganja stanja pri vseh aplikacijah, ki uporabljajo omenjen Googlov sistem, in še to samo na operacijskem sistemu Android.” Moteno delovanje je tako posledica težav pri Googlu in ne težav aplikacije, kar pa je bilo novinarju, ki je pripravil prispevek za POP TV tudi izrecno pojasnjeno. “Neresnična je tudi navedba, da slovenska aplikacija ni bila redno vzdrževana. Posodobitve aplikacij so namenjene izboljšanemu delovanju in nadgradnjam. Drži, da je bila tudi nemška aplikacija Corona Warn App (CWA), po kateri smo v Sloveniji prilagodili našo aplikacijo OstaniZdrav, že nekajkrat posodobljena. Posodobitvam nemške aplikacije sproti sledi tudi tehnična ekipa na Ministrstvu za javno upravo, zato ne drži navedba novinarja, da aplikacije nismo redno posodabljali in vzdrževali.” Ob tem so pojasnili, da se z vsako posodobitvijo ustvarijo tudi nekatere nove napake, ki pozneje lahko predstavljajo razlog za nove posodobitve. Tehnična ekipa ministrstva, ki vsem nadgradnjam sproti sledi, je tekom faze testiranja ugotovila, da se pojavljajo napake. “Zato se je odločila, da nadgradnje ne bo objavila, pač pa bo počakala na naslednjo (pripravljene so bile verzije 1.5.1, 1.6.1 in 1.7.1).”

Predvidoma 20. januarja se obeta posodobitev

Pred dnevi je bila izdana različica nemške aplikacije 1.10.1. Ker se je ta različica pokazala kot najbolj stabilna do sedaj, bo ob tej različici posodobitve prilagojena tudi slovenska aplikacija, ki bo iz različice 1.3.1 prešla na 1.10.1. Sodeč po navedbah ministrstva bo posodobitev predvidoma izvedena 20. januarja. “Ob tem pojasnjujemo, da ne gre zgolj za preprosto prilagoditev in prevod aplikacije, temveč poleg sprememb v vidnem (frontend) delu aplikacije tehnična ekipa na Ministrstvu za javno upravo v izogib objavi nedelujoče aplikacije in prepogostih posodobitev vsako posodobitev predhodno tudi testira. Poudarjamo še, da ekipa strokovnih sodelavk in sodelavcev, ki na Ministrstvu za javno upravo skrbijo za tehnično plat delovanja aplikacije Ostani zdrav, vlaga vse napore v nemoteno tehnično delovanje aplikacije in si prizadeva, da bi bilo to orodje uporabnikom prijazno, uporabno, predvsem pa učinkovito pri zajezitvi širjenja okužb z virusom Sars-CoV-2,” še navajajo.

Aplikacija za sledenje okužb Ostani zdrav (Vir: Vlada RS)

S takšnimi navedbami si na POP TV nedvomno ne delajo usluge, tovrstno poročanje jim namreč znižuje kredibilnost. Žalostno pa je, da se marsikdaj zdi, da je v prvem planu POP TV le rušenje vlade, čeprav imamo epidemijo. Takšno poročanje je škodljivo, saj si je lahko marsikdo na podlagi lažnega poročanja ustvaril mnenje, češ da aplikacija ni učinkovita. To pa lahko vodi v njeno neuporabo, kar ni v korist družbe kot celote. Bodo vsaj toliko korektni in bodo v nocojšnjih poročilih priznali, da so navajali napačne podatke?

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button