Politika

Minister Logar znova “sesul” voditelja Slaka

Glejte, pet mesecev sem zunanji minister. Od tega je bilo tri mesece zaprto zaradi korone.

V tem času je v Sloveniji po 23 letih prvič zopet prišel ameriški zunanji minister. Bil je nemški zunanji minister. V Sloveniji je bil dvakrat italijanski zunanji minister. V četrtek pride francoski zunanji minister. Bil je avstrijski zunanji minister. Ne spomnim se, da bi bili ti ministri člani višegrajske skupine, ampak so dejansko z nastopom nove vlade ponovno odkrili Slovenijo. To pa iz enega preprostega razloga. Slovenska diplomacija je postala agilna. Začela je strateško iskat skupne točke, ki jih imamo s posameznimi državami in vsi vemo, da v tem novem spremenjenem svetu potrebujemo nove vzorce, da vsi pridemo bolje iz te krize,” je v oddaji 24ur pojasnil zunanji minister dr. Anže Logar.

Uroš Slak je moral zopet opravljati umazano delo za slovensko levo tranzicijsko omrežje. V oddaji 24ur zvečer je gostil slovenskega zunanjega ministra Anžeta Logarja. Slak, ki je bil približno tako provokativen kot povezovalec blejskega foruma Nik Gowing ali radikalna neformalna predsednica SD Tanja Fajon in želel gostu Logarju vsiliti tezo, da se Slovenija odmika od jedra držav Evropske Unije. Po njegovem mnenju to predstavljata ustanovni članici Francija in Nemčija, Slovenija pa je bila po njegovem prepričanju dolgoletna članica t.i. francosko-nemškega vlaka. A mu je Logar hitro odgovoril, da je Slovenija leta 2004 vstopila v skupino takratnih 25 enakovrednih držav Evropske Unije.

A Slak je vztrajal v svoji trmoglavosti naprej. Izpostavil je sedanjo nemško premierko Angelo Merkel ter nekdanjega nemškega predsednika vlade Helmuta Kohla, da sta prav Francija in Nemčija odpirali vrata drugim članicam. “ EU uspeva, dokler uspevajo njene članice. Kar pomeni, da z agilno politiko vsaka članica prispeva k skupnosti. Če pa avtomatično podrejamo neko zunanjo politiko neki drugi zunanji politiki tudi avtomatično omejujemo domet, ki ga ima posamezna država. V tem pogledu ima od 13. marca tega leta naprej Slovenija zelo odprto zunanjo politiko, ki išče skupne točke. Ne tisto, kar nas deli, ampak tisto, kar nas povezuje z vsemi državami članicami in tudi širše,” mu je odgovoril Logar.

 

V času sedanje vlade nekdanji oblastniki, neodvisni mediji v službi bivšega režima in Jenullovi politkolesarji strašijo Slovenijo, da je aktualna vlada obrnila smer zunanje politike k t.i. avtoritarnim režimom držav članih višegrajske četverice Češke, Madžarske, Poljske in Slovaške. Kot smo že velikokrat v naših člankih predstavili, gre za še eno izmed levičarskih pravljic za slovensko javnost. Podobno je v intervjuju z nesmisli o višegrajski četverici očitke Logarju delil Slak. Ni pozabil omeniti, da se nekaterim državam očita ne spoštovanje vladavine prava in razumevanjem parlamentarne demokracije. Logar ni nasedel provokaciji Slaka in mu je lepo razložil, da se on kot zunanji minister nima pravice vtikati v delovanje drugih držav EU in opozoril, da ima EU za vse to potrebne mehanizme. “Mislim, da imamo zato vse institucije, ki so v EU in tudi vsi posamezni postopke, ki so določene v temeljnih pogodbah. Ampak kolikor sem seznanjen, še nobeden od teh postopkov ni zaključen.”

Slak je nadaljeval s svojo tezo, da so o tej problematiki govorili v Evropskem parlamentu. A mu je Logar hitro vrnil odgovor ter Slaku pojasnil, da je Evropski parlament politično telo. Postavil pa mu je med drugim hipotetično vprašanje o slovenskih levih opozicijskih strankah, zakaj o nekaterih temah nočejo, da pridejo na spored pri zasedanju Evropskega parlamenta. “Evropski parlament je politično telo, kjer se politika posveča enim temam preveč časa, drugim pa precej manj. Če vas samo popravim in vas vprašam o iranskem pranju denarja v Sloveniji, so taisti, ki sedaj očitajo kršitev vladavine prava, ali to razpravo naredimo v evropskem parlamentu EU,” je Logar spomnil na eno najbolj spornih afer levega političnega omrežja v preteklosti.

Slak hotel dokazati, da je zunanja politika sedanje vlade zgrešena, a ga je Logar hitro postavil na realna tla
Slak je hotel v pogovoru z zunanjim ministrom Logarjem dokazati, da je zunanja politika pod sedanjo vlado katastrofalna. Tako je na trenutke omalovaževal udeležbo na 15. Strateškem forumu Bled. Hotel pa je tudi dokazati, da je Slovenija naredila napako, ko je v času pogajanj za novo sedemletno finančno perspektivo se pridružila višegrajcem. A tudi ta poskus je padel v vodo. Logar mu je pojasnil, da je Slovenija zaradi pridružene iniciative Italije ter višegrajske četverice na koncu iztržila še dodatnih 400 milijonov evrov kot bi svojo srečo poskusila na Slakovem francosko-nemškem vlaku. Logar je izpostavil dejstvo, da je srečanje obiskala direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva. Nov udarec za Slaka je bil, ko mu je Logar odgovoril koga je vse gostil v tem kratkem času vodenja zunanjega ministrstva.

 

“Morate biti tudi pošteni. Glejte, pet mesecev sem zunanji minister. Od tega je bilo tri mesece zaprto zaradi korone. V tem času je v Sloveniji po 23 letih prvič zopet prišel ameriški zunanji minister. Bil je nemški zunanji minister. V Sloveniji je bil dvakrat italijanski zunanji minister. V četrtek pride francoski zunanji minister. Bil je avstrijski zunanji minister. Ne spomnim se, da bi bili ti ministri člani višegrajske skupine, ampak so dejansko z nastopom nove vlade ponovno odkrili Slovenijo. To pa iz enega preprostega razloga. Slovenska diplomacija je postala agilna. Začela je strateško iskat skupne točke, ki jih imamo s posameznimi državami in vsi vemo, da v tem novem spremenjenem svetu potrebujemo nove vzorce, da vsi pridemo bolje iz te krize,” odgovori Logar.

 

Slak v službi tranzicijske levice
A napaka slovenske levice in celotnega njihovega omrežja je, da bolehajo v času trenutne vlade za hudo amnezijo. Strategijo, ki jo izvaja zunanje ministrstvo pod vodstvom Logarja le izvaja sprejeto strategijo v državnem zboru iz leta 2015. Resnica je edina ta, da jo Logar temeljito izvaja, medtem ko njegova predhodnika Karl Erjavec in Miro Cerar sta raje krepila zunanje odnose z Iranom in Rusijo.

A to je resnica, ki jo ne bodo ne voditelji ortodoksnih levih političnih strank Tanja Fajon, Marjan Šarec, Alenka Bratušek in Luka Mesec ne bodo pripravljeni nikoli priznati. Uroš Slak pa je le  dvorni medijski sel, za katerim se dvolično skrivajo in pošiljajo zavajajoča sporočila za slovensko javnost.

 

Bralkam in bralcem pa ob koncu članka dodajo tudi neavtorizirani zapis pogovora med voditeljem oddaje 24 ur zvečer Urošem Slakom in zunanjim ministrom Anžetom Logarjem. Kdor je govoril resnico in kdor ne, prepuščamo odločitev našim bralcem.

Uroš Slak“Slovenija je še bližje višjegrajski skupini, in se odmika od jedra Evrope,kamor bi naj Slovenija spadala?”

Anže Logar“Kaj je jedro Evrope?”

Uroš Slak“Jedro Evrope je štela Nemčija in Francija ter da je to voz, ki vleče Evropo naprej.”

Anže Logar: “Leta 2004 smo vstopili v EU v skupnost postala 25 enakopravnih držav.”

Uroš Slak“A Nemčija in Francija sta ustanovni članici. Tukaj je ta moč. Angela Merkel, Kohl. Ti so vlekli EU naprej in odpirali vrata drugim.”

Anže Logar“EU uspeva, dokler uspevajo njene članice. Kar pomeni, da z agilno politiko vsaka članica prispeva k skupnosti. Če pa avtomatično podrejamo neko zunanjo politiko neki drugi zunanji politiki tudi avtomatično omejujemo domet, ki ga ima posamezna država. V tem pogledu ima od 13. marca tega leta naprej Slovenija zelo odprto zunanjo politiko, ki išče skupne točke. Ne tisto, kar nas deli, ampak tisto, kar nas povezuje z vsemi državami članicami in tudi širše.”

Uroš Slak: “Večkrat je izpostavljena ta višjegrajska povezava, kot je bila v preteklosti. Zakaj vi menite, da takšno zunanjo politiko boljša. Ključne odločitve, če gledamo realno politiko, sprejemata Nemčija in Francija?”

Anže Logar: “Na zadnjem vrhu so skupni finančni okvir sprejeli vsi. Vseh 27 držav članic, ne Francija in Nemčija. Ampak vseh 27 držav članic. Če se boste dobro spomnili, je Slovenija na začetku te razprave pristopila k inciativi, ki jo je sprožila Italija. Na današnjem BSF ste lahko poslušali, a tega prispevka niste objavili izjavo italijanskega zunanjega ministra. Povedal je, to, da se je Slovenija priključila Italiji, je dejansko sprožilo novo dojemanje finančnega okvira EU. To je na koncu tudi omogočilo, da smo dosegli takšen dogovor, kakršnega smo. Ter še nekaj. Slovenija je s svojim pristopom na zadnjem vrhu za državljanke in državljane dosegla za približno 400 milijonov evrov več evropskih sredstev. Zagotovo je 400 milijonov razlogov, da lahko rečemo, da smo šli po pravih korakih.”

Uroš Slak: “Če vas jaz prav razumem, Slovenija in slovenska zunanja politika znotraj EU dobi več, če deluje znotraj te višjegrajske skupine kot pa če sedi na vlaku z Nemčijo in Francijo?”

Anže Logar“Ne vem, zakaj vedno ponavljate te besede, ki jih ena od opozicijskih strank vse skozi vrže v javno razpravo….”

Uroš Slak: “Gospod Logar….”

Anže Logar: “Ne, ne, ne….”

Uroš Slak“Gospod Logar, jaz bi rad samo… (Logar želi nadaljevati svojo misel, a mu Slak ne dovoli)… Jaz bi rad samo razčistil, da ne govorim to, kar govori opozicija. Če boste pogledali nazaj opazite, da dolga leta, desetletja, da je Slovenija na nemškem-francoskem vlaku, samo zato gre.”

Anže Logar: “V strategiji zunanje politike, ki je bila sprejeta pod Cerarjevo vlado in je bil zunanji minister gospod Erjavec je jasno zapisano, da se Slovenija v svoji zunanji politiki osredišča v centralno Evropo. Na nek način tudi najbližjo zgodovinsko okolje ter še posebej opredeljuje, da poglablja stike z višjegrajskimi državami. Razlika med zunanjo politiko, ki jo vodim sam in politiko mojih predhodnikov je ta, da sam spoštujem in izvajam strategijo, ki jo je sprejela ena od prejšnjih vlad. Prejšnji ministri pa tega niso počeli.”

Uroš Slak: “Vas ne moti, da ti voditelji, ki so bili na BSF. Mnogi od njih se srečujejo z očitki EU, da imajo težave s spoštovanjem vladavine prava in razumevanje parlamentarne demokracije. To vas pri tej novi smeri ne moti?”

Anže Logar“Kako to mislite? Kdo sem jaz, da ocenjujem posamezne države članice. Mislim, da imamo zato vse institucije, ki so v EU in tudi vsi posamezni postopke, ki so določene v temeljnih pogodbah. Ampak kolikor sem seznanjen, še nobeden od teh postopkov ni zaključen…”

Uroš Slak: “To je res…”

Anže Logar“Če doma velja, da se ne komentira sodb, ki so pravnomočne, kot zunanji minister ne bom komentiral delovanje nekih drugih držav članic dokler ustrezne institucije niso sprejele odločitev.”

Uroš Slak: “V Evropskem parlamentu se odpirajo ta vprašanja. Če vas prav razumem….”

Anže Logar“Evropski parlament je politično telo, kjer se politika posveča enim temam preveč časa, drugim pa precej manj. Če vas samo popravim in vas vprašam o iranskem pranju denarja v Sloveniji, so taisti, ki sedaj očitajo kršitev vladavine prava, ali to razpravo naredimo v EP.”

Uroš Slak“Povejte mi, na kakšen diplomatski zemljevid ste postavili Slovenijo, kar ste sporočili ob koncu. Ali to pomeni, da so bili danes predsedniki višjegrajske skupine na Bledu. Vsa ta vaša zunanja politika, da se vi strinjate s tezo poljskega predsednika vlade, ki je danes dejal, da ne bosta Nemčija in Francija, ampak da lahko Poljska ter države, ki so bile danes zbrane tisto gonilo razvoja v EU prihodnje?”

Anže Logar: “Veliko teh držav, ki je bilo danes spada v akso sever-jug na kateri bazira tudi ta inciativa Treh morij. To so države, ki imajo 28 odstotkov ozemlja ter 22 odstotkov prebivalstva in samo 10 odstotkov evropskega BDP. Kar pomeni, možnost napredovanja bistveno večja kot v razvitih ekonomijah. Zagotovo bodo to bolj agilne države. Drugače vas moram popravit. Danes je na panelu držav članic sodelovala tudi predstojnica, direktorica Mednarodnega denarnega sklada, ki je imela zelo zanimiv uvodni del. Pokazala je, da je ukrepanje vseh držav članic, ki so financiranje te krize vložili toliko denarja omogočilo, da povprečen človek ne občuti dejanskih razmer, ki jih je ta kriza doprinesla v svet.”

Uroš Slak“Direktorica sklada ni predsednica države, je pa hvalevredno….”

Anže Logar: “Kdaj pa smo jo imeli Strateškem forumu Bled?

Uroš Slak“Samo vam govorim, da govorim o predsednici kakšne druge vlade, danes so bili predsedniki vlad na BSF. Nisem omaleževal dejstva, da je bila direktirca MDS na panelu. Govoril sem in odgovoril na vašo repliko, ko ste dejali, da me morate popraviti, češ, da ni bilo drugih. Samo, da razčistiva.”

Anže Logar“Morete biti tudi pošteni. Glejte, pet mesecev sem zunanji minister. Od tega je bilo tri mesece zaprto zaradi korone. V tem času je v Sloveniji po 23 letih prvič zopet prišel ameriški zunanji minister. Bil je nemški zunanji minister. V Sloveniji je bil dvakrat italijanski zunanji minister. V četrtek pride francoski zunanji minister. Bil je avstrijski zunanji minister. Ne spomnim se, da bi bili ti ministri člani višjegrajske skupine, ampak so dejansko z nastopom nove vlade ponovno odkrili Slovenijo. To pa iz enega preprostega razloga. Slovenska diplomacija je postala agilna. Začela je strateško iskat skupne točke, ki jih imamo s posameznimi državami in vsi vemo, da v tem novem spremenjenem svetu potrebujemo nove vzorce, da vsi pridemo bolje iz te krize.”

Uroš Slak“Pod vašim vodstvom oziroma vodstvom vlade Janeza Janše dobila druge zaveznike. Ob koncu mi povejte samo to, je gospod Plenkovič dosegel kakšen napredek pri predsedniku Janši. Bo šla Hrvaška iz rdečega seznama ali se bo obravnala po županijah.Plenković je dejal, da je na mizi tudi pogovarjanje o arbitraži.Znano je stališče vaše stranke, da bi to arbitražno sodbo zavrgli in bi se to moralo rešiti na dvostranskem nivoju?”

Anže Logar“Ne, mi smo bili v času, ali se gre na arbitražno sodišče ali ne. Sodba, ko je bila sprejeta, pa smo dejali, da jo je potrebno spoštovat. V kolikor pride do boljšega dogovora v določenih točkah, kar ta arbitražna sodba omogoča je tudi ta opcija odprta. Če je bilo s hrvaške strani takšna roka, to pomeni, da po treh letih prvič pozitivni signali iz hrvaške strani.  To tudi pove, da odnosi in diplomacija deluje.”

Uroš Slak“Najlepša hvala, da ste bili naš gost.”

Anže Logar: “Hvala tudi vam za povabilo.”

Celotni posnetek si lahko ogledate TUKAJ.

 

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button